Arbeidsdeskundig onderzoek is een essentieel instrument voor HR-professionals. Het helpt hen om de arbeidsgeschiktheid van werknemers te beoordelen, de juiste aanpassingen op de werkplek te maken en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. In dit artikel zullen we zeven redenen onderzoeken waarom HR van arbeidsdeskundig onderzoek houdt.
1. Beoordeling van de arbeidsgeschiktheid
Een van de belangrijkste redenen waarom HR van arbeidsdeskundig onderzoek houdt, is dat het hen helpt om de arbeidsgeschiktheid van werknemers te beoordelen. Dit is vooral belangrijk in gevallen waarin een werknemer langdurig ziek is geweest of een handicap heeft. Door een arbeidsdeskundig onderzoek uit te voeren, kan HR bepalen of de werknemer in staat is om zijn huidige functie uit te voeren, of dat er aanpassingen nodig zijn; iets wat vervolgens veel duidelijkheid geeft over de re-integratierichting.
2. Aanpassingen op de werkplek
Arbeidsdeskundig onderzoek kan ook helpen bij het identificeren van de noodzakelijke aanpassingen op de werkplek. Dit kan variëren van het aanpassen van de fysieke omgeving, zoals het installeren van speciale apparatuur, tot het wijzigen van de werktijden of taken van de werknemer. Door deze aanpassingen te maken, kan HR ervoor zorgen dat alle werknemers in staat zijn om hun werk naar beste vermogen uit te voeren. Dit kan niet alleen helpen om schadelast te reduceren (doordat mensen weer aan het werk gaan), maar ook bij het behouden van personeel.
3. Voldoen aan wettelijke verplichtingen
In veel landen, waaronder Nederland, zijn werkgevers wettelijk verplicht om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te voeren in bepaalde situaties. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een werknemer langdurig ziek is. Door een arbeidsdeskundig onderzoek uit te voeren, kan HR ervoor zorgen dat ze voldoen aan deze wettelijke verplichtingen.
4. Bevordering van de gezondheid en het welzijn van werknemers
Arbeidsdeskundig onderzoek kan ook bijdragen aan de bevordering van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Door de arbeidsgeschiktheid van werknemers te beoordelen en de nodige aanpassingen op de werkplek te maken, kan HR ervoor zorgen dat werknemers in een gezonde en veilige omgeving werken. Dit heeft uiteraard ook een positieve weerslag op het aannamebeleid. Als medewerkers weten dat er goed met hen wordt omgegaan is het makkelijker personeel te vinden. Het kan als tool worden gebruikt om personeel aan te trekken.
5. Verbetering van de productiviteit
Door ervoor te zorgen dat werknemers in staat zijn om het werk naar hun beste vermogen uit te voeren, kan arbeidsdeskundig onderzoek ook bijdragen aan de verbetering van de productiviteit. Werknemers die in een geschikte omgeving werken en de juiste ondersteuning krijgen, zijn productiever en meer betrokken bij hun werk. Door bijvoorbeeld meer pauzes in te lassen op de juiste momenten ben je vaak productiever dan enkel aan een stuk door te werken. Dit is iets waar de arbeidsdeskundige bij kan helpen.
6. Beheer van verzuim
Arbeidsdeskundig onderzoek kan ook een belangrijk instrument zijn in het beheer van verzuim. Door de oorzaken van langdurig ziekteverzuim te laten identificeren door de arbeidsdeskundige, kan HR helpen om het verzuim te verminderen en daarmee de terugkeer naar het werk te bevorderen op de lange termijn.
7. Ondersteuning van de loopbaanontwikkeling
Ten slotte kan arbeidsdeskundig onderzoek ook bijdragen aan de loopbaanontwikkeling van werknemers. Door de vaardigheden en capaciteiten van werknemers te beoordelen, kan HR hen helpen om hun loopbaanpad te plannen en de nodige stappen te nemen om hun carrièredoelen te bereiken. Soms levert een arbeidsdeskundig onderzoek waardevolle inzichten op over of een functie nog wel bij iemand past.
Conclusie
Kortom, arbeidsdeskundig onderzoek is een krachtig instrument voor HR-professionals. Het helpt hen om de arbeidsgeschiktheid van werknemers te beoordelen, de juiste aanpassingen op de werkplek te maken, te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen, de productiviteit te verbeteren, het verzuim te beheren en de loopbaanontwikkeling te ondersteunen. Met zoveel voordelen is het dan ook geen wonder dat HR van arbeidsdeskundig onderzoek houdt!
Ontdek de 7 redenen waarom HR van Arbeidsdeskundig Onderzoek houdt. Klaar om uw HR-praktijken naar een hoger niveau te tillen? Neem nu contact met ons op!