Jobcoaching

Al in 5 sessies meer werken & verzuim voorkomen

Vrijblijvende intake?

Loading

Top coaching door geregistreerde coaches

Matchvermogen biedt jobcoaching aan werknemers om duurzame inzetbaarheid in eigen of ander werk te behalen. Met behulp van geregistreerde en ervaren coaches helpen werknemers over mogelijke obstakels heen. Zij zijn een luisterend oor tijdens een spannende periode van een nieuwe baan en coachen cliënten op hun hulpvraag. Daardoor realiseren we een snellere opbouw in de eigen functie. We vergroten inzetbaarheid en draagkracht met effect op verzuimkosten.

Waarom Jobcoaching door Matchvermogen?

Matchvermogen werkt samen met geregistreerde en gecertificeerde coaches. Zij werken op basis van de nieuwste inzichten. Daarmee garanderen we de kwaliteit van onze coaching. Wij streven naar demedicaliseren indien er sprake is van verzuim. Daardoor wordt er meer gefocust op praktische mogelijkheden en plaats van onmogelijkheden.

  • Kort en krachtig traject
  • Evidence based coaching
  • Demedicaliseren
  • Onafhankelijk

Wat levert het op?

Verzuim kost gemiddeld € 250, – euro per dag. Met behulp van jobcoaching kan doorlooptijd met zo’n 20% worden verkort! (Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2018) In veel gevallen kan dit worden gerealiseerd met een paar sessies. Bij iemand met een verzuimperiode van 50 dagen wordt er dan al snel zo’n € 2500, – euro besparing gerealiseerd. Daarin is dan nog niet de preventieve besparing meegenomen voor in de toekomst. Door handvatten aan te reiken wordt duurzame inzetbaarheid vergroot. Eveneens wordt toekomstig verzuim voorkomen. Met andere woorden: ‘jobcoaching verdient zichzelf terug‘ en is een WIN WIN-situatie voor zowel werkgever als werknemer.

Wat doet een jobcoach?

Een jobcoach is een specialist die samen met een medewerker kijkt naar mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid in eigen werk of op een nieuwe potentiële werkplek. Hulpvragen kunnen uiteenlopen. Bijvoorbeeld een hulpvraag over het vergroten van assertiviteit, werksfeer en hoe om te gaan met collega’s. Het voornaamste doel is dat iemand langer in zijn functie kan blijven werken.

Jobcoaching methoden

De coaches van Matchvermogen maken gebruik van diverse technieken. Bijvoorbeeld technieken die zijn gericht op demedicaliseren, afstand van het ziektebeeld nemen en oplossingsgericht werken. Van acceptance and comitment therapy, graded activty en oplossingsgericht coachen tot gedragsgericht werken en Balm activity. Onze coaches hebben een pallet aan technieken beschikbaar. Welke het beste past wordt per kandidaat afgestemd.

Altijd maatwerk

Onze trajecten zijn modulair ingericht. Dat betekent dat er met een vrijblijvende intake een geschikte coach wordt gematcht. Daarna wordt er een voorstel gedaan voor een trajectplan. In de meeste gevallen zijn 5 sessies voldoende. Voor complexe casussen adviseren we gewoonlijk een traject van 10 sessies. Echter vinden we maatwerk belangrijk. Daarom kan er in sommige gevallen ook een traject van 7 of 8 sessies worden geadviseerd.

Voor wie?

Jobcoaching is geschikt voor kandidaten die arbeidsongeschikt zijn. Ook kan het kandidaten helpen die moeite hebben met het uitvoeren van hun functie. Met behulp van jobcoaching helpen we mensen over drempels heen. Zowel curatief als preventief kan jobcoaching dan ook meerwaarde bieden.

  • Jobcoaching bij arbeidsongeschiktheid
  • Jobcoaching bij disfunctioneren
  • Jobcoaching gericht op duurzame inzetbaarheid of preventie van uitval

Jobcoaching bij arbeidsongeschiktheid

Voor kandidaten die arbeidsongeschikt zijn ligt de focus op het coachen naar 100% inzetbaarheid. Met behulp van de coach wordt er gekeken waar nog drempels liggen in het verder benutten van arbeidsmogelijkheden. Ten eerste wordt er een hulpvraag geïnventariseerd. Daarna worden er praktische doelen opgesteld.

Jobcoaching als preventie voor verzuim

Voor iemand gaat verzuimen zijn er al signalen op te pikken waar aan is te merken dat het niet goed met iemand gaat. Als deze signalen worden opgemerkt kan een jobcoach uitkomst bieden. De jobcoach kijkt op basis van verzuimsignalen naar obstakels in werk. Bijvoorbeeld naar mentale en fysieke barrières. Samen met de cliënt stelt de jobcoach een plan van aanpak op.

Re-integratie niet meer mogelijk

In sommige gevallen komen we erachter dat iemand niet meer past bij het werk dat hij of zij verricht. In dat geval kan jobcoaching worden omgezet in een outplacement traject. Ook kunnen we helpen bij het begeleiden van het proces rondom ontslag.

Rapportages en adviezen

Tijdens elk traject ontvangt de werkgever een start en eindrapportage. Deze is UWV bestendig als er sprake is van arbeidsongeschiktheid. In de rapportages staan algemene doelen. Bijvoorbeeld gerelateerd aan de hulpvraag van werkgever en werknemer. Uiteraard benoemen we enkel wat mogelijk is volgens de GDPR en de privacyrichtlijnen.

Gratis intake?

Iedereen is anders. Voor de ene persoon is 5 sessies voldoende, voor de andere 10 sessies. Echter kunnen het er ook 7 zijn. Bovendien kijken we altijd of het klikt tussen de coach en de coachee. Daarom voeren we graag een vrijblijvende intake uit. Daarna geven we advies over de beste opties.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid