Voorbeeld bezwaar UWV. Hoe doe je het?

Steeds meer mensen dienen bezwaarschriften in tegen het UWV. Dit komt omdat het UWV vaak veel fouten maakt bij het nemen van beslissingen over WGA of Ziektewet uitkeringen. In dit artikel geven we je tips voor het schrijven van een effectief bezwaarschrift. Als je liever een kant-en-klaar bezwaarschrift hebt, scrol dan naar beneden. Door deze informatie te gebruiken, vergroot je de kans op een succesvolle afhandeling van je bezwaar.

Wat is een bezwaarschrift UWV?

Als je het niet eens bent met een beslissing van het UWV, kan je een bezwaarschrift indienen. Dit is een officiële brief waarin je aangeeft waarom je het niet eens bent met de beslissing en waarom deze beslissing herzien moet worden. Het is belangrijk dat je in je bezwaarschrift niet alleen de feiten benoemt, maar ook sterke argumenten aandraagt die je bezwaar onderbouwen. Zorg ervoor dat je duidelijk en beknopt formuleert wat je bezwaar precies inhoudt en waarom je het niet eens bent met de beslissing van het UWV.

Bij het schrijven van een bezwaarschrift is het belangrijk om te weten welke termijnen er gelden en welke informatie je moet opnemen in je brief. Het is ook aan te raden om eventuele bewijsstukken of documenten die je bezwaar ondersteunen mee te sturen. Door zorgvuldig en overtuigend te formuleren vergroot je de kans op een succesvolle afhandeling van je bezwaar. Als je het lastig vindt om zelf een bezwaarschrift op te stellen, kan je ook gebruik maken van een voorbeeld bezwaarschrift of juridisch advies inwinnen.

Op welke gronden ga je in bezwaar?

Er zijn verschillende gronden waarop je bezwaar kan maken bij het UWV. Deze gronden kunnen medisch, arbeidsdeskundig en financieel van aard zijn. Medische gronden hebben betrekking op de gezondheidssituatie van de betrokken persoon, bijvoorbeeld als er twijfels zijn over de diagnose of behandeling. Arbeidsdeskundige gronden hebben betrekking op de arbeidsmogelijkheden en onmogelijkheden van de betrokken persoon, bijvoorbeeld als er discussie is over de geschiktheid voor bepaalde werkzaamheden. Financiële gronden hebben betrekking op de hoogte van de uitkering of de verdeling van de kosten, bijvoorbeeld als er onenigheid is over de hoogte van de toeslagen of de verdeling van de kosten tussen verschillende partijen.

Grofweg gezien kennen we de volgende gronden

Gronden kunnen in grote lijnen in vier categorieën worden ingedeeld. Als je het ergens niet mee eens bent, valt het waarschijnlijk onder grond 1, 2, 3 of 4, maar er zijn ook nog vele subgronden mogelijk. Grond 4 is bedoeld als je van mening bent dat je onrechtmatig behandeld bent. In dat geval kan er een volledig nieuwe beoordeling plaatsvinden.

  • Grond 1: Medische grond – betrekking hebbend op functionele mogelijkheden of medische feiten.
  • Grond 2: Arbeidsdeskundige grond – betrekking hebbend op de aangewezen functies in het CBBS-beoordelingssysteem.
  • Grond 3: Financiële grond – betrekking hebbend op de toerekening of het uitkeringsbedrag, bijvoorbeeld bij no-risk status.
  • Grond 4: Behandelings-grond – als je vindt dat je onjuist behandeld bent door UWV.

Waar moeten je gronden aan voldoen?

Als je bezwaar maakt, is het belangrijk dat de gronden die je aanlevert goed onderbouwd zijn. Bij een medisch bezwaar kun je bijvoorbeeld extra informatie doorsturen die aantoont dat de behandeling nog loopt. Het is ook verstandig om jurisprudentie te verwerken in je bezwaarschrift. Dit zijn uitspraken van de rechter over specifieke situaties in de WGA en Ziektewet. Door te verwijzen naar deze uitspraken, is de kans groter dat een bezwaarspecialist van het UWV meegaat in je argumentatie. Er is immers al bewijs dat jouw gronden stevig onderbouwd zijn.

Wat is een pro-forma bezwaar?

Een pro-formabezwaar is een brief die je verstuurt voordat je definitieve gronden opstelt. Met deze brief geef je aan dat je bezwaar maakt, maar eerst meer informatie nodig hebt. Het UWV stuurt dan informatie over hoe de beoordeling tot stand is gekomen naar de partij die bezwaar maakt. Om de juiste informatie te ontvangen, is het belangrijk om alvast je voorlopige gronden kenbaar te maken.

Hoe is een bezwaarschrift opgebouwd?

Een bezwaarschrift is opgebouwd uit een adres, aanhef, een aantal gronden en een afsluiting van de afzender. Naast de brief kun je extra informatie toevoegen, zoals medische feiten, jurisprudentie of overige informatie die relevant is voor je bezwaar.

Structuur voorbeeld bezwaar UWV

  • Adres UWV
  • Aanhef
  • Gronden
  • Feiten en analyse
  • Bijlagen

Voorbeeld bezwaar UWV

We hebben een relatief eenvoudige bezwaarbrief voor je opgesteld om je op weg te helpen. Laat je e-mailadres achter en ontvang het voorbeeld bezwaarschrift UWV binnen enkele minuten in je inbox. Houd er rekening mee dat aan deze brief geen rechten kunnen worden ontleend en dat deze mogelijk niet van toepassing is op jouw specifieke situatie. Als je niet zeker weet of je bezwaar moet maken tegen een Ziektewet- of WGA-uitkering, raadpleeg dan altijd een specialist. Een verkeerde beslissing kan namelijk grote gevolgen hebben.

Loading

Waarom een specialist inschakelen?

Het opstellen van een bezwaarschrift is geen eenvoudige taak en vereist expertise op verschillende gebieden, zoals medisch, arbeidsdeskundig en sociaal-juridisch. Als je na het gebruik van het voorbeeld bezwaarschrift UWV nog steeds twijfelt, is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Matchvermogen kan betrokkenen helpen met een uniek medisch-arbeidsdeskundig bezwaarschrift. Door onze expertise te combineren, kunnen we snel, onafhankelijk en kosteneffectief bezwaarschriften opstellen. Wil je meer weten over onze werkwijze? Lees dan verder op onze dienstenpagina ‘Bezwaar UWV’.

Download hieronder een anoniem bezwaarschrift.

Onderstaande bezwaarschrift geven we je graag mee. Dit bezwaar heeft tot een IVA geleid en de betrokken was zeer blij met het resultaat.

Link: Download voorbeeld anoniem bezwaarschrift

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid