Hoe een arbeidsdeskundig onderzoek bedrijfsartsen versterkt

Arbeidsdeskundig onderzoek is een essentieel instrument voor bedrijfsartsen om de arbeidsgeschiktheid van werknemers te beoordelen. Het helpt bij het identificeren van de mogelijkheden en beperkingen van een werknemer in relatie tot zijn of haar werk. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe een arbeidsdeskundig onderzoek bedrijfsartsen versterkt en hoe het bijdraagt aan een gezondere en productievere werkomgeving.

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een evaluatie uitgevoerd door een arbeidsdeskundige om de arbeidsgeschiktheid van een werknemer te beoordelen. Het onderzoek richt zich op de relatie tussen de werknemer, zijn of haar gezondheid en de werkzaamheden die hij of zij moet uitvoeren. Het doel is om te bepalen of de werknemer in staat is om zijn of haar huidige werk te doen, of er aanpassingen nodig zijn op de werkplek, of dat er andere werkzaamheden zijn die de werknemer kan uitvoeren.

Hoe versterkt een arbeidsdeskundig onderzoek bedrijfsartsen?

1. Het biedt bedrijfsartsen gedetailleerde informatie

Allereerst biedt een arbeidsdeskundig onderzoek bedrijfsartsen gedetailleerde informatie over de arbeidsgeschiktheid van een werknemer. Het helpt bij het identificeren van de fysieke en mentale capaciteiten van de werknemer, evenals eventuele beperkingen. Deze informatie is cruciaal voor het maken van geïnformeerde beslissingen over de werkomstandigheden van de werknemer. Meestal heeft de bedrijfsarts zelf geen tijd om zodanig de diepte in te gaan om factoren die het werk belastend maken. In feite is de bedrijfsarts enkel bezig met de belastbaarheid vaststellen. Het arbeidsdeskundig rapport kan dan ook een waardevolle tool zijn voor de bedrijfsarts om een beter re-integratieplan op te stellen. Tevens kan het nieuwe inzichten bieden gezien elke expert weer vanuit zijn eigen specialisme naar een casus kijkt.

2. Het helpt bedrijfsartsen bij het ontwikkelen van een passend re-integratieplan

Ten tweede kan de bedrijfsarts op basis van de resultaten van het arbeidsdeskundig onderzoek een passend re-integratieplan ontwikkelen. Dit kan bestaan uit aanpassingen op de werkplek, het aanbieden van alternatieve taken of het zoeken naar andere werkgelegenheid voor de werknemer. Als de aanpassingen worden geïmplementeerd kan de bedrijfsarts monitoren hoe dit effect heeft op de gesteldheid van een werknemer. Dit is met name handig als de klachten aspecifiek zijn (kunnen meerdere oorzaken hebben of de klachten zijn onduidelijk). Door in een gecontroleerde omgeving te re-integreren komt cruciale informatie naar voren die weer kan worden gebruikt voor een adequaat re-integratieplan.

3. Het helpt bedrijfsartsen bij het bijdragen aan een gezonde werkomgeving

Door het identificeren van de behoeften en beperkingen van werknemers, kunnen bedrijfsartsen vervolgens bijdragen aan het creëren van een gezondere en meer ondersteunende werkomgeving. Dit kan leiden tot een verhoogde productiviteit en een lager ziekteverzuim. In het arbeidsdeskundig onderzoek staat veelal de visie van de medewerker benoemd en tevens de visie van de werkgever. Dit is niet altijd helder voor de bedrijfsarts. Zeker niet als de bedrijfsarts weinig tijd heeft om dit soort zaken te inventariseren. Echter is deze subjectiviteit naast de objectieve medische situatie erg belangrijk om te inventariseren. Door de arbeidsdeskundige rapportage heeft de bedrijfsarts meer zicht op behoeften van de medewerker en werkgever en kan hij daarop inspelen. Ook kan het werkelijk verzuim en meningen van stakeholders beter worden gescheiden. Het gevolg is een betere insteek van de re-integratie.

Conclusie

Er zijn talloze voorbeelden en case studies die de effectiviteit van arbeidsdeskundig onderzoek aantonen. Wij nemen je dan ook graag mee in de mogelijkheden en case studies bij onze klanten.

Arbeidsdeskundig onderzoek is een krachtig instrument dat bedrijfsartsen versterkt in hun rol en verslaglegging. Het biedt gedetailleerde informatie over de arbeidsgeschiktheid van werknemers, helpt bij het ontwikkelen van passende re-integratieplannen en bevordert daarnaast een gezonde werkomgeving. Door het gebruik van arbeidsdeskundig onderzoek kunnen bedrijfsartsen dus bijdragen aan het welzijn van werknemers en de algehele productiviteit van het bedrijf.

Ontdek hoe een arbeidsdeskundig onderzoek uw bedrijfsartsen kan versterken. Neem nu contact op voor meer informatie.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid