Ontspannen op de werkplek: Arbeidsdeskundige Geheimen

Onlangs zaten we op kantoor in Uden met het team van Best Match en Matchvermogen. Na een lange periode van hard werken, nieuwe klanten binnenhalen en toch ook wel een beetje stress was het weer tijd om rustiger aan te doen.

We hebben allemaal die dagen gehad. Je strompelt het kantoor binnen, gewapend met je vierde kop koffie, en je bent nog steeds moe. Stress en druk nemen de overhand, en die papierstapel op je bureau wordt steeds groter. Wat als ik je vertel dat het ook anders kan? Dat je tussen de e-mails, vergaderingen en rapporten door kunt ontspannen? Op advies van ons als arbeidsdeskundig specialist – en met een knipoog naar enkele komische kantoorperikelen – hier een aantal tips om je werkplek in een zen-oase te veranderen. Iets waar wij op kantoor elke dag ons best voor doen om verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen en een leuke werkplek te bieden.

Tip 1: De Verdwijntruc van de Draaistoel

Klaas zit op zijn draaistoel en zwaait rondjes, alsof hij weer vijf jaar oud is.
Klaas’ collega: “Eh, Klaas? Wat doe je in hemelsnaam?”
Klaas: “Ik ontspan!”

Hoewel het misschien gek lijkt, kan even spelen op je draaistoel je helpen om de bloedsomloop te bevorderen en even uit de dagelijkse sleur te stappen. Een minuutje ronddraaien kan wonderen doen! Maar pas wel op voor rondvliegende paperassen…

Tip 2: Wordt een plantenfluisteraar

Je zou het misschien niet zeggen, maar planten zijn geweldige kantoorgenoten. Ze zorgen voor zuurstof, voegen kleur toe aan je bureau en luisteren altijd naar je zonder te oordelen (hoewel ze nooit iets terugzeggen). Zet een klein plantje op je bureau en praat er dagelijks even tegen. Het lijkt misschien raar, maar het kan echt ontspannend werken! En als je collega’s vragen waarom je tegen je plant praat, vertel ze dan gewoon dat het een geheim van de arbeidsdeskundige is om te ontspannen op de werkplek.

Tip 3: De Lachyoga

Elke ochtend om 10 uur gaat het alarm van Marijke af. In plaats van naar een vergadering te rennen, begint ze te lachen. Niet zomaar een lachje, maar een voluit schaterende lach!

Lachen is een geweldige manier om stress te verminderen. Dus waarom probeer je niet een dagelijkse lachsessie in te voeren op kantoor? Het werkt aanstekelijk en het is een geweldige manier om even te ontspannen. Daarbij is het erg goed voor teambuilding en voorkomen van een te gespannen werksfeer.

Tip 4: De Verplichte Stretchpauze

Zit je te lang? Stel een timer in om elk uur op te staan en te stretchen. Zwaai met je armen, doe wat nekrolletjes en stretch je benen. Nog beter, daag je collega’s uit voor een mini stretch-wedstrijd. Wie kan het langste op één been staan?

Tip 5: De “Undercover Vakantie”-Modus

Heb je ooit het gevoel gehad dat je even wilt ontsnappen? Probeer de “Undercover Vakantie”-modus. Leg een strandhanddoek op je stoel, zet een zonnebril op en luister via een koptelefoon naar het geluid van de golven. Als iemand vraagt wat je aan het doen bent, zeg dan gewoon dat je “even op een virtuele vakantie bent”. 😉 Vergeet je zonnebrand niet

Tip 6: De Oordop-Challenge

Anna heeft net een nieuw paar kleurrijke oordopjes gekocht. Elke keer als het kantoor te lawaaierig wordt, doet ze ze in en daagt ze haar collega’s uit voor een lip sync battle. Wie kan het beste playbacken zonder geluid?

Een beetje rust en stilte kan wonderen doen voor je concentratie en ontspannen op de werkplek. Plus, het kijken naar je collega’s die proberen te raden welk liedje je aan het playbacken bent, is gegarandeerd lachen!

Tip 7: De Mysterieuze Thee Tijd

Vervang je vierde kop koffie met een mysterieuze theemelange. Koop verschillende soorten thee en mix ze door elkaar in een grote pot. Elke dag, rond 15:00 uur, nodig je een collega uit om de “Thee van de Dag” te proeven. Samen raden jullie welke smaken het zijn. Het is een leuke en smakelijke manier om even te ontspannen en je smaakpapillen uit te dagen!

Conclusie: heb plezier, lach en voorkom verzuim en ga ontspannen op de werkplek


Uiteraard is dit artikel over ontspannen op de werkplek gemaakt met een knipoog. Helaas zijn er nog te veel werkgevers die een ’te’ serieuze werksfeer creeëren. Werken kan stressvol zijn, maar er zijn zoveel manieren om even te ontspannen en jezelf op te laden. Of je nu kiest voor de draaistoel-meditatie of de dagelijkse lachsessie, het belangrijkste is dat je even tijd voor jezelf neemt en alles met een korreltje zout neemt. Werkgevers kunnen hier veel aan doen en een goed werkklimaat stimuleren. iets waar wij groot voorstander van zijn als arbeidsdeskundige. Dus de volgende keer dat je je overweldigd voelt, denk dan aan deze tips en onthoud: een ontspannen werknemer is een productieve werknemer!

Met dank aan mijn oud-collega’s voor deze wijsheid – en aan Klaas en Marijke voor hun unieke demonstraties bij ons op kantoor!

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid