Nooit blind moet vertrouwen op een arbeidsdeskundige

Blindelings vertrouwen op een arbeidsdeskundige klinkt misschien riskant. Je wil een specialist kunnen vertrouwen, maar blindelings is dat nooit aan te raden. Goed kijken voor je met een specialist in zee gaat kan nooit kwaad. In dit artikel gaan we in op waar je op moet letten als je een arbeidsdeskundige inschakelt als verwijzer, werknemer of werkgever en wat een arbeidsdeskundige kan bieden tijdens het re-integratieproces.

Iedereen mag zich arbeidsdeskundige noemen

Voor je een arbeidsdeskundige inschakelt is het handig om na te gaan of deze specialist competent is. Veel mensen weten niet dat de functie als arbeidsdeskundige niet is beschermd. Iedereen mag zich arbeidsdeskundige noemen. Echter is er wel een verschil tussen een arbeidsdeskundige met een opleiding, registratie en certificering en iemand die zich vandaag ineens een arbeidsdeskundige noemt. Een geregistreerde of gecertificeerde arbeidsdeskundige heeft een opleiding achter de rug van ongeveer een jaar bij een erkende opleidingsinstelling. Dit zijn bijvoorbeeld de IVA, Scholea of HANS hogenscholen. Daarbij heeft een geregistreerde arbeidsdeskundige zijn praktijkassesment afgerond. Daarbij mag de arbeidsdeskundige zich aansluiten bij het SRA (de stichting register arbeidsdeskundigen) en de NVVA (beroepsverenigiging voor arbeidsdeskundigen).

Inschrijving bij een beroepsvereniging of het SRA borgt dat de arbeidsdeskundige in kwestie zich houdt aan bepaalde kwaliteitsnormen en ethische waarden. Daarbij weet je zeker dat de arbeidsdeskundige een gedegen opleiding achter de rug heeft als de arbeidsdeskundige daar is aangesloten. Ook weet je dat de arbeidsdeskundige de praktijkcertificering heeft behaald. Dit geeft het vertrouwen dat de arbeidsdeskundige in ieder geval ook in de praktijk kan laten zien dat hij of zij competent is.

Vertrouwen op arbeidsdeskundige met opleiding?

Ook als een arbeidsdeskundige geregistreerd is, is dat nog steeds geen reden om alles geheel over te nemen wat de arbeidsdeskundige aangeeft. Het is zo dat je als werkgever nog altijd volledig verantwoordelijk bent voor de re-integratie van een medewerker in de Ziektewet en de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte. Het is raadzaam om ook het advies van een casemanager in acht te nemen, zowel als van de bedrijfsarts.

Wat de arbeidsdeskundige aan re-integratiemogelijkheden opstelt is altijd tijdelijk. Het is immers een momentopname. Daarbij kan de arbeidsdeskundige enkel een advies opstellen op basis van informatie van de werkgever en werknemer en de bedrijfsarts. Misinterpretatie is mogelijk bij aanhoren van informatie tijdens gesprekken met de werknemer en werkgever. Het is dan ook noodzakelijk om feitelijkheden en de gespreksverslagen, waar het advies op is gebaseerd, altijd na te lopen.

Laat altijd eerst een conceptadvies opstellen

Een kundige arbeidsdeskundige voorziet werknemer en werkgever altijd eerst van een concept. Daarna wordt het advies definitief gemaakt. Dit voorkomt ruis achteraf, omdat er al feedback is gegeven tijdens het proces van opstellen. Ook worden feitelijke onjuistheden uit het rapport of advies gefilterd.

Waar kan de arbeidsdeskundige je nog meer mee helpen?

Een arbeidsdeskundige specialist heeft kennis van verschillende zaken omtrent verzuim. Je kunt er op vertrouwen dat in een arbeidskundige onderzoek en/of advies altijd zaken staan over de arbeidsmarkt, spoor 1, spoor 2 en zaken om sancties van het UWV te voorkomen.

Kennis van de arbeidsmarkt

Een van de redenen waarom je op een arbeidsdeskundige wil inschakelen, is hun kennis van de arbeidsmarkt en de uitdagingen daarin. Zij weten wat werkgevers zoeken en kunnen je helpen jouw sterke en zwakke punten te identificeren om je beter te positioneren voor succes. Of je nu hulp nodig hebt bij het maken van een overtuigend cv, het verbeteren van je sollicitatievaardigheden of bij het vinden van een passende baan, een arbeidsdeskundige geeft je de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt. Door de kennis van belasting en belastbaarheid is weet een arbeidsdeskundige ook goed in te schatten waar iemand met een arbeidsbeperking nog kansen heeft. Veelal draagt de arbeidsdeskundige zijn analyse over aan een spoor 2 bedrijf.

Uitgebreid netwerk

Een ander voordeel van het inschakelen van een arbeidsdesundige is het in contact kunnen brengen met relevante hulpbronnen en ondersteunende netwerken. Arbeidsdeskundigen beschikken over een netwerk van contacten en hulpbronnen die jou als werknemer helpen bij het overwinnen van eventuele belemmeringen op de arbeidsmarkt, zoals gezondheidskwesties of juridische kwesties. Ze werken nauw met jou samen om jouw unieke situatie te begrijpen en bieden oplossingen op maat die aan jouw behoeften voldoen. Let wel op! Uiteraard heeft een senior arbeidsdeskundige een groter netwerk dan een junior. De arbeidsdeskundige ontwikkeld pas met de jaren een netwerk van werkgevers en instanties door de arbeidsdeskundige onderzoeken die worden uitgevoerd. Vind je dit aspect belangrijk? Doe dan altijd research vooraf wie er wordt ingeschakeld.

Persoonlijke ondersteuning

Naast dat een arbeidsdeskundige je helpt met het zoeken naar een passende baan helpt hij je ook om jouw zelfvertrouwen en motivatie een boost te geven. Na een tegenslag op jouw huidige werkplek kan het moeilijk zijn om weer het vertrouwen in jezelf terug te vinden en een extra duwtje in de rug is altijd welkom. Een arbeidsdeskundige biedt je ondersteuning om je te helpen jouw doelen voor ogen te houden en positieve stappen te zetten op weg naar een succesvolle carrière.

Kortom, als je worstelt met jouw re-integratie in het arbeidsproces, kan het verstandig zijn om blindelings te vertrouwen op een arbeidsdeskundige. Een arbeidsdeskundige heeft de kennis, ervaring en middelen om jou te helpen eventuele obstakels te overwinnen en jouw carrièredoelen te bereiken. Meestal is de arbeidsdeskundige niet zozeer betrokken in het tweede spoor traject, maar wordt deze wel ingevlogen als het tijdelijk even wat minder gaat. Meer weten over de rol van de arbeidsdeskundige tijdens het tweede spoor traject? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Bewust zijn op sancties van het UWV

Als je als werkgever werkt met een werknemer die een tegenslag heeft gehad en ziek wordt, is het belangrijk om je bewust te zijn van het risico op sancties van het UWV. Het niet naleven van de regels van het UWV met betrekking tot re-integratie van werknemers kan leiden tot sancties en negatieve gevolgen voor jouw bedrijf. Bijvoorbeeld dat je een loonsanctie krijgt opgelegd. Door samen te werken met een arbeidsdeskundige minimaliseer je dit risico. De arbeidsdeskundige maakt je bewust wat je moet doen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, de WIA en de Ziektewet.

Kennis van de regelgeving met betrekking tot re-integratie van werknemers

Dankzij de uitgebreide kennis over de regelgeving van het UWV met betrekking tot re-integratie van werknemers is één van de vele redenen waarom je zou willen samenwerken met een arbeidsdeskundige. Dit is misschien wel de belangrijkste reden voor veel werkgevers. Een arbeidsdeskundige is goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom re-integratie van werknemers en werken nauw met jou samen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf aan deze regelgeving voldoet tijdens spoor 2. Door regelmatig tijdens het re-integratietraject spoor 2 de arbeidsdeskundige te consulteren weet je of het nog steeds de goede richting op gaat. Ook kun je met het arbeidsdeskundig onderzoek aantonen dat je alles hebt gedaan aan de re-integratie van een medewerker. Weet je niet waar je op moet letten? Kijk dan ook eens ons artikel over wat arbeidsdeskundig onderzoek precies inhoudt.

Re-integratieplannen op maat

Een arbeidsdeskundige maakt re-integratieplannen op maat die voldoen aan de eisen van het UWV in samenspraak met de tweede spoor coach. Ze werken nauw samen met werknemers om hun unieke behoeften vast te stellen en een plan op te stellen dat hun succesvolle re-integratie in het arbeidsproces ondersteunt. Op die manier zorgt de arbeidsdeskundige ervoor dat een bedrijf voldoet aan de voorschriften van het UWV en minimaliseert het risico op sancties en boetes. In de trajecten van ons dochterbedrijf Best Match Re-integratie is een arbeidsdeskundige altijd betrokken in het tweede spoor traject.

Ontzorgen van de werkgever

Eén van de redenen waarom je als werkgever ontzorgd wilt worden, is de gemoedsrust die ontstaat als je weet dat jouw werknemer de benodigde steun krijgt om te slagen. Wanneer een werknemer een tegenslag in zijn carrière ervaart of ziek wordt kan het een uitdaging zijn om zich te herpakken en weer volledig aan het werk te gaan. Door samen te werken met een arbeidsdeskundige kun je er echter zeker van zijn dat jouw medewerker de begeleiding, middelen en ondersteuning krijgt om eventuele obstakels te overwinnen en hun carrièredoelen te bereiken. Je hoeft niet alleen de re-integratie vorm te geven. Schakel een arbeidsdeskundige in om jou te adviseren over wat wel en niet moet worden gedaan in het verzuimproces.

Negatieve impact te minimaliseren

Nog een voordeel van een samenwerking met een arbeidsdeskundige is dat de impact van de afwezigheid of verminderde productiviteit van een medewerker op jouw bedrijf minimaliseert. Een arbeidsdeskundige werkt nauw samen met jouw werknemer om een op maat gemaakt re-integratieplan op te stellen dat aan de unieke behoeften voldoet van jouw werknemer en de weg vrijmaakt voor succes. Op deze manier helpen ze jouw werknemer om met hernieuwd vertrouwen, motivatie en productiviteit terug te keren naar het werk en de negatieve impact op jouw bedrijf te minimaliseren.

Vertrouw op een arbeidsdeskundige van Matchvermogen

Een samenwerking met Matchvermogen helpt jou als werkgever te ontlasten door de ondersteuning, begeleiding en middelen die jouw werknemer nodig heeft om succesvol te re-integreren. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen jouw werknemers te ondersteunen en de impact van eventuele tegenslagen op jouw bedrijf te minimaliseren.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid