0
0

Geachte heer/mevrouw,

Graag zouden wij advies willen aangaande het volgende. Mijn man is vanaf 21 maart 2015 voor 80-100% arbeidsongeschikt en ontvangt sindsdien een WGA uitkering.
De basis van de arbeidsongeschiktheid omvat chronische problemen met de rug (waaronder 2 inoperabele hernia’s en atrose) en psychische klachten. We zijn inmiddels bijna 9 jaar verder en aan de ernst van de klachten is niets verbeterd. Sterker nog op het moment zijn wij in afwachting van een oproep van de psychiater voor een diagnostische onderzoek naar Autisme en ADHD, waarvan sterk het vermoeden bestaat en welke voor veel aanhoudende psychische klachten zorgt.

Nu is het zo dat wij graag zouden willen emigreren, echter zijn wij bang dat als wij de emigratie melden (je leest zulke vreemde verhalen) dat mijn man opgeroepen wordt voor een herkeuring en dat het UWV van mening is dat hij zou moeten kunnen werken en je in een heel ellendig traject verzeild raakt met veel stress als gevolg En als je inmiddels al je woning verkocht hebt zit je daar niet op te wachten.

Wij vragen ons dus af wat de meest risico vrije weg is om te bewandelen.

Zou er eventueel voldoende sprake kunnen zijn van duurzame arbeidsongeschiktheid en zou er een degelijke kans zijn op een IVA uitkering
Is het mogelijk een emigratie te melden, zonder dat je een nieuw adres hebt in het buitenlad. En wanneer je zekerheid hebt van het UWV dan pas je woning verkopen en emigreren? En vervolgens wanneer je een adres hebt deze melden
Of achten jullie de kans uberhaupt klein dan het UWV nog actie onderneemt na melding van emigratie in ons geval.

Wellicht dat u hier ons over zou kunnen informeren? Wij zouden uw reactie zeer op prijs stellen.

  • Je moet om een reactie te plaatsen
0
0

Geachte heer/mevrouw,

Allereerst wil ik mijn medeleven uitspreken voor de moeilijke situatie waarin u en uw man zich bevinden. Het is begrijpelijk dat u zoekt naar duidelijkheid en de best mogelijke aanpak voor uw voorgenomen emigratie terwijl uw man een WGA-uitkering ontvangt.

Overgang van WGA naar IVA-uitkering: Om te beoordelen of er sprake kan zijn van een IVA-uitkering, moet vastgesteld worden dat er sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat er geen of zeer weinig kans op herstel moet zijn. Gezien de langdurige en ernstige aard van de klachten van uw man, zou het zinvol kunnen zijn om dit met uw arts en het UWV te bespreken. Een medische herbeoordeling is hiervoor noodzakelijk, en het is aan te raden om alle relevante medische informatie, inclusief de verwachte diagnose van autisme en ADHD, hierin mee te nemen.

Emigratie melden bij het UWV: Het UWV vereist inderdaad dat u emigratie meldt. Het is echter niet nodig om direct een nieuw adres in het buitenland te hebben om de emigratie te melden. U kunt het UWV informeren over uw plannen en het proces starten terwijl u nog in Nederland bent. Dit geeft u de ruimte om uw woning pas te verkopen en daadwerkelijk te verhuizen zodra u meer zekerheid heeft van het UWV over de voortzetting van de uitkering.

Risico van herbeoordeling: Hoewel het niet uit te sluiten is dat een melding van emigratie tot een herbeoordeling kan leiden, is het vooral belangrijk om transparant en voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat u alle medische documentatie up-to-date heeft en dat u goed geadviseerd wordt door een arbeidsdeskundige of juridisch adviseur. Dit kan helpen om eventuele risico’s te minimaliseren.

Strategische aanpak: Overweeg om eerst de mogelijkheid van een IVA-uitkering te verkennen en tegelijkertijd het UWV te informeren over uw emigratieplannen zonder directe verkoop van uw woning. Dit geeft u de tijd om te wachten op de uitkomsten van beide trajecten voordat u verdere stappen neemt.

Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen van een arbeidsdeskundige of juridisch adviseur die gespecialiseerd is in sociale zekerheid en emigratiekwesties. Zij kunnen u specifiek adviseren op basis van de unieke omstandigheden van uw situatie.

**Bovenstaande is geen bindend advies, maar enkel ter informatie** Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Met vriendelijke groet,

Niels Alderding

  • Je moet om een reactie te plaatsen
Showing 1 result
Your Answer
Plaats een bericht als gast door de velden hieronder in te vullen of als u al een account hebt.
Naam*
E-mail*
Website