Waarom de visie op verzuim belangrijker is dan de Wet

Volg niet alleen de regels, creëer ook een visie op verzuim

Veel werkgevers weten niet hoe zij moeten omgaan met ziekteverzuim. Dat is logisch. Niet alleen het systeem met alle wetten en regeltjes is ingewikkeld. Ook het politieke en sociale spectrum dat ontstaat als een werknemer arbeidsongeschikt raakt is belangrijk om te begrijpen. Daarom is een visie op verzuim ontzettend belangrijk. Hoe gaat u om met een zieke medewerker? Wat is het einddoel? Wat doen we als het verzuim langer duurt dan verwacht?

Mentaliteit op gebied van verzuim is belangrijk

Werkgevers willen over het algemeen dat werknemers hard werken. Mensen moeten zoveel mogelijk productieve uren draaien en hun geld opleveren. Houdt nu eens een spiegel voor. Bent altijd productief, efficiënt en lekt u nooit tijd met een praatje onder werktijd? Zo ja, neem dan direct contact met ons op! Wij willen u graag in dienst nemen. Uiteraard is een bovenstaande bedoeld om u een beetje te triggeren en bewust te maken van gedachten die soms onbewust aanwezig zijn bij leidinggevenden en werkgevers.

De juiste werkgeversmentaliteit

Een mens is geen machine

Door werknemers als machines te behandelen zorgt u automatisch voor de verwachting dat zij altijd productief moeten zijn. Dit heeft als gevolg dat mensen een hogere werkdruk en belasting ervaren. Het is dus belangrijk om een visie te hebben op hoe productief uw werknemer moet zijn. Niet alleen als een werknemer niet arbeidsongeschikt is, maar ook als iemand geen beperkingen heeft. Dit soort zaken hebben namelijk indirect invloed op uw ziekteverzuim.

Een sportschoolbezoek

Het simpelste voorbeeld van hoe uw medewerkers het beste kunt benaderen is misschien wel een sportschoolbezoek. Stel u zit in de sportschool. U begint met uw armen te trainen. Op een gegeven moment verzuren uw armen zo ver tot u niet meer verder kunt trainen. De volgende dag en de dagen erop doet u precies hetzelfde. De laatste dag kunt u nog maar één herhaling maken in plaats van tien herhalingen zoals de dagen daarvoor. Uw spieren zijn nog niet hersteld van de intensieve workouts. In dit voorbeeld proberen we te benadrukken dat een lichaam, of te wel: ‘één deel van een mens’, rust nodig heeft. De eerste stap voor een juiste visie op verzuim is dan ook dat u er rekening mee houdt dat u met een mens te maken heeft. Er moet een balans zijn tussen belasting (draaglast) en belastbaarheid (draagkracht).

Deel uw visie op verzuim

Vanaf het moment dat een werknemer in dienst komt, is het belangrijk een visie te delen. Niet alleen de visie en de missie van het bedrijf, maar ook op verzuim. In deze visie kunnen collegialiteit, regelmogelijkheden, mentaliteit en procedures worden verwerkt. Veel werkgevers vinden dat acties tijdens verzuim vanuit de werknemer moeten komen. Als u nooit heeft gedeeld wat er van een werknemer wordt verwacht, hoe kan een werknemer dan weten wat hij wel of niet moet doen?

Verzuim is ingewikkeld

De regels rondom ziekteverzuim zijn ingewikkeld, maar een visie opstellen is misschien nog wel ingewikkelder. Elk bedrijf is anders, waardoor de visie op verzuim ook anders is. De onderwerpen die u in ieder geval moet betrekken zijn: verantwoordelijkheid, regelmogelijkheden en verwachtingen. Deze aspecten werken wij hieronder verder voor u uit.

Verwachtingen

Het belangrijk om uit te dragen aan een werknemer, is in welke mate werknemer op ondersteuning kan rekenen  van werkgever. Kan werknemer bijvoorbeeld rekenen op een financiële bijdrage voor een behandeling? Wanneer kan een werknemer een oproep van de bedrijfsarts verwachten? Hoe is het verzuim überhaupt geregeld? Als u deze zaken vooraf goed vastlegt en bespreekt, kunnen daar geen onduidelijkheden over ontstaan.

Verantwoordelijkheid

Bepaal samen met uw werknemer wie er verantwoordelijk is voor welke taak, tijdens het ziekteverzuim. Initieert u het opstellen van het plan van aanpak of de werknemer? Kijk naar wat de wet vereist en leg dit vast in een verzuimprotocol. Geeft u aan wanneer een werknemer contact op moet nemen of geeft de werknemer dit aan? Net als verwachtingen uitspreken geeft de verantwoordelijkheid verleggen of oppakken duidelijkheid tijdens het verzuimproces. De rollen worden duidelijk, waardoor er structuur ontstaat in het verzuimproces.

Regelmogelijkheden

Met behulp van uw visie maakt u duidelijk wat de werknemer zelf aan regelmogelijkheden heeft. Dit doet u onder andere door de verwachtingen uit te spreken en de verantwoordelijkheden vast te leggen. Regelmogelijkheden communiceren gaat echter nog iets verder. Als u de regelmogelijkheden in uw visie implementeert geeft dat aan in hoeverre de werknemer creatief kan zijn in zijn herstelactiviteiten. Een voorbeeld hiervan is als u uw werknemer zelf aangepaste taken laat uitzoeken. Als de werknemer de ruimte krijgt om zelf taken op te pakken of uit te zoeken kan dit de doorlooptijd aanzienlijk verkorten.

Balans tussen vrijheid en duidelijkheid

Regelmogelijkheden, verwachtingen en verantwoordelijkheid hebben invloed op duidelijkheid en vrijheid. Dit zijn twee zaken die vrijwel iedereen belangrijk vindt in een bepaalde mate. Het ontbreken ervan is een van de grootste triggers voor een burnout. Daarom is het belangrijk om een balans te maken van deze twee zaken en dit te implementeren in een visie.

Implementeer uw visie

Als u een visie heeft opgesteld kunt u deze vervolgens implementeren, maar hoe? Eigenlijk is het heel simpel. Een visie draagt u uit met volle overtuiging. Dit kan tijdens een contractbespreking zijn, periodieke evaluatie of gewoon tussen neus en lippen door. Een visie is immers een verhaal dat u continu moet afspelen, iets waar mensen in moeten geloven. Het klinkt overdreven, maar mensen moeten er in geloven en zich er congruent mee voelen. Alleen op die manier kunt u ziekteverzuim constructief aanpakken.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.