Wat kunnen uw medewerkers nog meer voor u betekenen
Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan arbeidsmobiliteit. Dit betekent dat iemand meer kan dan één vaardigheid en daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Iemand die arbeidsmobiel is kan makkelijker aangepaste werkzaamheden verrichten mocht dat nodig zijn. Iets wat tijdens ziekteverzuim goed van pas kan komen.
De vakman die verder niks kan
Een goed voorbeeld van een niet arbeidsmobiele medewerker is een dakdekker die niets anders heeft gedaan dan twintig jaar daken bedekken. Stel dat deze persoon van het dak afvalt, zijn knie breekt en vervolgens maanden of jarenlang moet revalideren. Een dak bekleden met zware materialen, trappen opklimmen of een stijger bouwen zit er dan niet meer in.
Geen arbeidsmobiliteit is geen aangepaste werkzaamheden
Stel we pakken het voorbeeld van de dakdekker. Hij komt ten val en is volledig arbeidsongeschikt. Door de beperkte scholing- en arbeidsachtergrond kan hij geen andere werkzaamheden verrichten. Andere functies in een dakdekkersbedrijf zouden kunnen zijn: boekhouder, opzichter en accountmanager. Voor deze functies heeft de dakdekker niet de juiste competenties. De dakdekker kan dan ook geen aangepaste werkzaamheden verrichten. Op eventuele ondersteuning van deze medewerker op andere vlakken, hoeft een werkgever dus niet te rekenen.
Niet meer kunnen lopen, betekent niet dat je niet meer kunt werken
Als je ziek bent, betekent dit niet dat je niks meer kan. Een sales-agent die een angst ontwikkelt voor klantencontact krijgt wellicht beperkingen geduid op het gebied van communicatie. Dit is een groot deel van zijn functie, maar niet alles. Gezien hij wel over de competenties beschikt om administratieve werkzaamheden uit te voeren kan hij in plaats van zijn oorspronkelijke werkzaamheden daar voor worden ingezet. Misschien kan de sales-agent ook wel op gebied van marketing een bijdrage leveren. Als u als werkgever naar de mogelijkheden kijkt tijdens het verzuim van een werknemer, hoeft iemand niet thuis te zitten. Het grootste voordeel van arbeidsmobiele medewerkers is dan ook dat je hen gemakkelijker aangepaste werkzaamheden kunt aanbieden.
Voorkom roest door rust
Soms lijkt het de gemakkelijkste weg om een werknemer voor langere tijd thuis te laten zitten. Het werk inrichten, zodat een werknemer toch aan werk kan kost veel tijd en geld. Het levert vaak niet direct iets op voor de werkgever, althans, als je geen standaard takenpakket hebt liggen. Uit onderzoeken is gebleken dat rust roest. Door je werknemers arbeidsmobiel te maken zorg je ervoor dat een medewerker niet stil thuis komt te zitten én verkort je de verzuimperiode. Ook kun je verzuim voorkomen door werknemers op tijd andere taken te laten verrichten.
Voldoe aan uw plicht als werkgever
Wat veel wordt vergeten tijdens het verzuimproces is dat een werkgever verplicht is om aangepaste werkzaamheden te zoeken voor de werknemer. Dit gegeven wordt enigszins gedoogd door het UWV, maar het draagt zeker bij aan een positieve WIA beoordeling na twee jaar ziekte. Zorg er dan ook voor dat u altijd aangepaste werkzaamheden zoekt voor en na het eerste ziektejaar binnen uw eigen bedrijf.
Scholing
Scholing is de belangrijkste factor om arbeidsmobiliteit te vergroten. Met scholing zorg je ervoor dat medewerkers nieuwe competenties ontwikkelen. Scholing is zowel nodig in de breedte als in de diepte. Laat een timmerman dus niet alleen vaardigheden voor het timmeren ontwikkelen, maar ook voor leidinggeven. Op deze manier zou de timmerman ook als opzichter kunnen werken, mocht hij bijvoorbeeld uitvallen met fysieke beperkingen.
Werkervaringsplekken
Sommige organisaties hebben weinig budget om scholing aan te bieden. De simpelste oplossing is misschien nog wel om werknemers af en toe ander werk te laten verrichten. Een administratief medewerker kun je bijvoorbeeld een paar dagen op de marketing afdeling laten meekijken. Op die manier zorgt u ervoor dat alle medewerkers steeds arbeidsmobieler worden
Stimuleren van ontwikkeling
Zorg ervoor dat u de ontwikkeling van de werknemer stimuleert. Voorzie een werknemer van regelmogelijkheden. Iemand is dan sneller geneigd om buiten het werk verdieping te zoeken. Op deze manier verleg je de verantwoordelijkheid én de belasting voor het creëren van arbeidsmobiliteit bij de werknemer.
Een verzuimtakenpakket
Schets voor elke functie een alternatief takenpakket uit. Dit kunt u gebruiken wanneer uw medewerker ziek uitvalt. U kunt bijvoorbeeld voor een bediende die ziek wordt gemeld vanwege een gebroken been een takenpakket uitschetsen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het administreren van reserveringen. Dit kan immers zittend worden uitgevoerd. Wees creatief en zorg ervoor dat het alternatieve takenpakket ook werkelijk iets voor u oplevert als werkgever. Als u dit voor elke functie doet in uw bedrijf dan kunt u het ziekteverzuim drastisch reduceren.
Geen roest door rust
Het lijkt misschien ingewikkeld, tijdsintensief en prijzig als u werknemers arbeidsmobiel probeert te maken. Als u het grote plaatje bekijkt haalt u er echt veel meer uit dan wat het kost. U bespaart op de inhuur van externen, voorkomt onduidelijkheden als er een opbouw wordt geadviseerd door de bedrijfsarts en u voldoet aan de wettelijke verplichtingen vanuit beoordelingskaders. Het belangrijkste is nog wel, dat uw werknemer niet door rust hoeft te roesten.
Arbeidsdeskundig specialisme
Matchvermogen is gespecialiseerd in arbeidsdeskundige onderzoeken. Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek wordt zowel de loonbaan, belastbaarheid als bekwaamheden van een werknemer onderzocht. Daardoor kunnen wij gedegen advies geven over wat er nodig is om arbeidsmobiliteit van een werknemer te vergroten. Neem gerust contact contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Beste Niels, met aandacht je artikel gelezen. Dank voor het delen.