Wat rust tijdens ziekteverzuim met je doet

Rust roest en dat zorgt voor proest

Er zijn nog steeds veel artsen, psychologen en paramedici die rust als recept voorschrijven tijdens ziekteverzuim. Een oude methodiek die volgens ons volledig verbannen zou moeten worden. Onze standaard reactie op een voorschrijving van een specialist die aangeeft dat er ‘rust’ moet worden genomen is: ‘Rust roest’.

Ervaringen uit de praktijk

Als paramedicus – oefentherapeut Mensendieck – kon ik mij er ergeren als iemand de praktijk binnen kwam met een verwijsbriefje van de arts, waarop stond: ‘veel rust nemen de komende tijd’. Voor je denkt dat ik een sadistische therapeut ben, zal ik mij nader toelichten. Eigenlijk is het heel simpel. Als een arts aangeeft dat je ‘rust’ moet nemen, kan dit op vele verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Betekend ‘rust’ dat je helemaal niets moet doen? Betekend rust dat je, rustig aan moet doen? Mensen zijn van nature gewend om de weg van de minste weerstand te kiezen. Rust betekend dan ook in veel oren als, ‘niets doen’. Specialisten die rust voorschrijven moeten zich dan ook bewust zijn van de consequenties.

Er komt een man bij de dokter

Dagelijks zag ik patiënten met knieklachten. Op een dag moest ik een patiënt behandelen die zeer angstig was om zijn knie te bewegen na een knie-operatie. Uiteraard heb ik hem proberen te helpen. Het idee dat de arts had gezegd dat hij veel rust moest nemen, zorgde ervoor dat hij mijn adviezen niet wilde opvolgen.

Medische rigiditeit

Uiteindelijk heb ik hem de deur moeten wijzen, omdat hij maar niet wilde gaan oefenen. Volgens hem zou acupunctuur én massage beter helpen. Dit was immers het advies van de arts: ‘veel rust nemen’. Hij wilde graag passief behandeld worden op basis van het advies van zijn arts. Naast dat ik dit een enorm slecht advies vond , probeer ik duidelijk te maken wat een uitspraak van een arts bij een patiënt teweeg kan brengen. Twee jaar later kwam deze patiënt weer bij mij terug in de praktijk. Openhartig besprak hij dat de passieve behandelingen niet zijn werk hadden gedaan. Zijn knie was totaal verstijft en we hebben maanden moeten trainen om alle pezen weer op lengte te brengen. De spieren waren zo slap als een vadoek en we moesten zelfs met elektrostimulatie de spieren weer op gang brengen. Wat een traject van drie maanden had kunnen zijn, heeft een jaar en zes maanden geduurd.

Waarom rust roest

Of je nu een fysieke klacht hebt of mentale problematiek. Het menselijk lichaam en de geest heeft een prikkel nodig om zichzelf te ontwikkelen of in stand te houden. Totale rust zorgt ervoor dat je belastbaarheid vermindert. De drempel  om weer op te bouwen wordt hoger en hoger. Mensen hebben een bepaalde draagkracht en kunnen daarmee een bepaalde last dragen. Dit principe kun je op elke klacht, of het nu psychisch of fysisch is, projecteren. Als je totale rust neemt, zorg je ervoor dat je draagkracht afneemt. Door training zorg je ervoor dat je draagkracht vergroot. Je moet dus altijd kijken naar belasting én de belastbaarheid. Het mooie is, dat het lichaam daar al automatisch op is ingesteld. Je lichaam geeft in de meeste gevallen zijn grenzen echt wel aan. In het geval van mijn ex-patiënt, kun je bijvoorbeeld tot de pijngrens oefenen. Pijn is dan het signaal van je lichaam. Dit is dan de grens. In tegenstelling tot totale rust nemen, zorg je er dan voor dat de spieren minder snel of niet in omvang zullen afnemen tijdens een revalidatie-periode.

Mentale beperkingen

Gelukkig zijn er steeds meer artsen die bij fysieke beperkingen geen rust meer voorschrijven. Helaas wordt dat nog wel veel gedaan bij mentale problematiek. In wezen geldt bij mentale problematiek hetzelfde als bij fysieke klachten. Schaadt een interventie de mentale toestand niet, dan is het altijd beter dan totale rust nemen. Stel je bent depressief en je hebt weinig vaardigheden om uit je depressie te komen. Waarom zou je dan niet, als je geestelijk er toe in staat bent, een interventie aangaan. Het kan al iets heel simpels zijn, zoals een korte wandeling maken, een gesprek voeren met de buurman of een meditatiecursus bijwonen. Helaas zien nog te weinig artsen dit in, waardoor een creatieloos advies als ‘rust nemen’ wordt voorgeschreven.

Een oproep aan alle specialisten en patiënten

Het benutten van de belastbaarheid is dan ook een van de belangrijkste zaken waar je op moet focussen als je ziek bent. Werk aan je herstel door te wandelen, meditatie of deel te nemen aan interventies die je draagkracht vergroten. Hoewel het benutten van je belastbaarheid kan zelfs rust nemen zijn, maar doe dit dan ook bewust. Als je bewust rust neemt, ben je eigenlijk alweer actief rust aan het nemen. Je geeft jezelf handvatten, die je vervolgens weer kunt gebruiken om aan je herstel te werken. Neem dan ook nooit rust als je ziek bent, maar kijk naar wat je meer draagkracht geeft, want rust roest.


Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

2 gedachten over “Wat rust tijdens ziekteverzuim met je doet”

  1. Helemaal mee eens, makes sense.

    Wat is “neem je rust” en hoe doe je dat precies? Dat verschilt per klacht.

    Zo kort door de bocht.

    Goed gedaan met je artikel hoop dat het vele zal bereiken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.