Leidinggeven. 5 boeken en hoe je verzuim kunt verminderen

Goed werkgeverschap en leidinggeven is misschien wel een van de belangrijkste zaken waar aandacht aan moet worden gegeven om ziekteverzuim te voorkomen. Dit komt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek naar voren. Zoals recent nog in een onderzoek door TNO ‘Goed Werkgeverschap’.

Welke competenties moet een goede leider bezitten?

Leiderschap is het vermogen om hoge normen voor anderen vast te stellen en af te dwingen, en mensen vervolgens de tools en middelen te geven die ze nodig hebben om hun doelen te bereiken.

De visie van de leider is het uitgangspunt van waaruit alle andere beslissingen worden genomen. Het is wat de leider stelt als een doel voor de organisatie, en het bepaalt hoe werknemers zichzelf zien binnen de organisatie.

Het tweede dat leiderschap vereist, is creativiteit. Leiders moeten verder kunnen kijken dan wat er momenteel gebeurt om manieren te bedenken om dingen te verbeteren of te veranderen.

Wat zijn belangrijke aspecten van leidinggeven?

Onder goed werkgeverschap valt niet alleen een goed salaris aanbieden en andere arbeidsvoorwaarden. Goed werkgeverschap betekent ook dat werknemers in hun kracht worden gezet als het gaat om ontwikkelingsmogelijkheden.

Regelmatig een schouderklopje geven is belangrijk. De juiste balans tussen salaris, leidinggeven, goede voorwaarden scheppen en mensen in hun kracht zetten is belangrijk voor waardering en inzetbaarheid van werknemers.

Een verstoring op deze vlakken kan stress veroorzaken wat op zijn beurt niet alleen zeer schadelijk is voor werknemers, maar ook voor de output van een bedrijf. Er kan een negatieve vicieuze cirkel ontstaan als hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed.

Als arbeidsdeskundige zien wij tegenwoordig veel bedrijven die bezig zijn met duurzame inzetbaarheid. Op veel vlakken zijn er nog zaken te winnen, zoals leidinggeven. Om werkgevers en geïnteresseerden te helpen hebben we in dit artikel 5 boeken opgesomd die kunnen worden gebruikt om goed leiderschap te bevorderen. Dit zijn onder andere ook boeken die we adviseren in onze trainingen en seminars.

1.Het grote boek over coachend leidinggeven

Overal waar mensen zijn, zijn er leiders. Dat moet trouwens, want de mens heeft richting nodig en die richting wordt door leiders gegeven. Er zijn goede en slechte leiders. Een goede leider in een bedrijf, zal zijn medewerkers zodanig motiveren, dat ze hun werk met plezier zullen verrichten. In dit boek maak je kennis met de verschillende methoden van gezag opbouwen, een skill die je moet aanleren, om een goede leider te zijn. Er is ook aandacht besteed aan het halen van resultaten, ratio enz. Dit boek hoort thuis in iedere collectie van een leider of een toekomstige leider, die de kunst van leidinggeven wil beheersen.

2.Leiding geven zonder bevelen

Dit is een uniek boek over leidinggeven, omdat de technieken die worden beschreven niet alleen toepasbaar zijn op de werkplek, maar ook thuis gebruikt kunnen worden. De duidelijke voorbeelden, hoe het wel of niet moet maken het des te duidelijker voor de lezer, dat je door op de juiste manier te communiceren een beter resultaat bereikt dan alleen maar door bevelen uit te spreken.

3.Beginnen met leidinggeven doe je zo!

Dit boek is bijzonder populair. Dat is niet gek, want als een beginner in leidinggeven, ga je op zoek naar een boek die precies aangeeft wat je nodig hebt. En dat is dit boek precies. Heel goed geschreven met tips en technieken, die meteen bruikbaar in de praktijk zijn. Praktisch boek waar je steeds in kijkt om situaties het hoofd te kunnen bieden.

4.No-nonsense leidinggeven-

Hoe je effectief coachend leiding geeft. Je zult dit boek zeker op je bureau houden, als leidraad voor het leidinggeven.

5.De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Er zijn miljoenen exemplaren van dit boek verkocht over de hele wereld. Stephen Covey is een begrip en dit boek dito. Iedere manager moet gewoon dit boek in zijn collectie hebben.

Belangrijkste aspecten uit de bovenstaande boeken

Leiderschap heeft alles te maken met gewaardeerd worden. Leiders moeten hun teams en volgers kunnen motiveren en inspireren om succes te behalen. Ze moeten ook in staat zijn om voorop te lopen en oplossingen te vinden voor problemen voordat ze zich voordoen.

Leer hoe u voorop kunt blijven lopen.

Leiderschap stopt niet op kantoor of op het werk. Leiders moeten de huidige trends bijhouden, nieuwe technologieën leren en de huidige best practices bijhouden om succesvol te kunnen leiden.

Zoek oplossingen voor problemen.

Om ervoor te zorgen dat je team en volgers succes behalen, moet je eerst mogelijke problemen identificeren en oplossen voordat ze grote uitdagingen worden. Door op de hoogte te zijn van wat er in uw branche gebeurt en te weten hoe u snel en effectief kunt reageren, kunt je jouw team helpen hun doelen te bereiken zonder al te veel drama of stress.

Hoe staat het er voor met leiderschap in jouw organisatie?

Leiderschap is misschien wel de belangrijkste factor als het gaat om verzuim reduceren. Je kunt alles op orde hebben, maar als je een paar leiders in je organisatie hebt die spanning of disfunctioneren veroorzaken bij werknemers dan gaat niks werken. Matchvermogen helpt organisaties met het op orde krijgen van leiderschap. Benieuwd naar hoe wij dit aanpakken? Bekijk dan eens onze trainingen op gebied van sociale zekerheid.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.