5 Producten die je werkhouding verbeteren

Er zijn tegenwoordig veel zittende beroepen, die achter een elektronisch  apparaat worden uitgevoerd. Het is dan ook niet te verwonderen dat de juiste werkhouding uitermate belangrijk is, om te voorkomen dat we rugklachten krijgen die voor veel ongerief zorgen. Dit kan leiden tot langdurige of chronische aandoeningen, met alle nare gevolgen van dien voor zowel werknemer als de werkgever. Om dit euvel te voorkomen is het belangrijk te kiezen voor goede ergonomische hulpmiddelen.

Goede werkhouding?

Een goede werkhouding is noodzakelijk om werkgerelateerde klachten te voorkomen. Maar wat is een goede werkhouding eigenlijk? In ieder geval niet wat je vaak op een plaatje ziet staan als je goede werkhouding opzoekt op internet. Een kaarsrechte rug en een prachtig uitgelijnd postuur. Nee, een werkhouding is voor iedereen anders. Matchvermogen helpt mensen op het gebied van arbeidsgerelateerde beperkingen met werkplek advies en arbeidsdeskundig onderzoek. In dit artikel geven we praktische tips over hoe werkhouding kan worden verbeterd.

1.De Bureaustoel

Een verstelbare bureaustoel met goede armsteun is essentieel voor de juiste werkhouding. De onderrugsteun moet de natuurlijke “S” -curve van je wervelkolom ondersteunen. Als je jarenlang een verkeerde houding hebt aangenomen, zul je natuurlijk eerst moeten wennen aan de juiste houding, maar bedenk dan dat een goede houding bevorderlijk is voor je gezondheid.

Weg rugklachten en andere problemen die ontstaan, door herhaaldelijk een verkeerde houding aan te nemen of bewegingen te maken. Je armleuning moet zodanig gepositioneerd zijn dat je armen niet geforceerd worden door te hoge of lage afstelling. Hoewel het even wennen kan zijn, zul je de voordelen van een goede bureaustoel op lang termijn zeker merken.

2.Het Bureau

Natuurlijk dient het bureau ook aan bepaalde voorwaarden te voldoen.  Een ergonomisch bureau moet afhankelijk van de aard van je werkzaamheden en lichaamsbouw zodanig ingesteld zijn, dat jij je  werk in de best mogelijke werkhouding kunt verrichten. Het bureau moet makkelijk verstelbaar zijn zodat de gewenste ergonomische hoogte makkelijk wordt verkregen. Als je bureau op de juiste hoogte is ingesteld zijn er nog enkele aanpassingen die je moet plegen om de beste werkhouding te verkrijgen:

  • A. Je beeldscherm op ooghoogte plaatsen
  • B. Je ellebogen moeten kunnen steunen op het bureau, als je je schouders laat afhangen.
  • C. Alles dat je nodig hebt tijdens het werken, moeten binnen handbereik zijn.

3. Een draadloze Muis

Het doel van het zo dicht bij mogelijk plaatsen van objecten die het meest worden gebruikt, is om herhaaldelijk reiken of langdurige houdingen waarbij voorovergebogen wordt vanuit jouw stoel te voorkomen. Deze houdingen zijn op lang termijn stressvol en funest voor de gezondheid. Een van de tools die letterlijk binnen handbereik moeten zijn is een computermuis, die het best bereikbaar is als hij draadloos is. Er zijn draadloze computermuizen in verschillende kwaliteiten, het is dus belangrijk de juiste muis aan te schaffen voor een aangename ervaring en een lange levensduur. De voordelen van een draadloze muis zijn o.a.:

  • Draadloos werken met een muis betekent dat er geen snoer is dus kun je makkelijk en comfortabel je muis hanteren, omdat hij altijd binnen bereik is.
  • Een draadloze muis kun je in alle richtingen manoeuvreren zonder beperkingen van een kabel.

4.  Een computerbril

Een goede houding behouden kan worden onderbroken als je ogen geïrriteerd raken door constant turen op het scherm. Als je last van je ogen krijgt door constante blootstelling aan het blauwe licht van de computer, zul je vaker een verkeerde werkhouding aannemen, om beter te kunnen zien wat er op je computer gebeurt. Het is daarom verstandig om je ogen te beschermen, met een computer bril die het schadelijke blauwe licht blokkeert zodat je ogen niet ontstoken raken.

5. Ergonomische Lamp

Als we het hebben over onze ogen, dan ligt in het verlengde daarvan, het hebben van goede verlichting. Immers je ogen zijn een belangrijk onderdeel van je lichaam. Je ogen hebben  behalve bescherming, ook het juiste licht nodig. Dit om ervoor te zorgen dat alles dat je ziet ook werkelijk is, en geen vertekend beeld door slechte verlichting. Dus goede verlichting en geen overbelichting. Kies een lamp met de juiste lichtsterkte van de hoogste kwaliteit, want je ogen zijn het waard.