Arbeidsdeskundig onderzoek UWV

De arbeidsdeskundige bij UWV heeft meerdere rollen. In dit artikel gaan we specifiek in op wat het arbeidsdeskundig onderzoek UWV inhoudt tijdens de WIA-keuring en de Ziektewet. Meer weten over de andere taken van een arbeidsdeskundige bij overheden of weten wat een arbeidsdeskundige nog meer doet? Lees dan ons artikel: ‘taken van een arbeidsdeskundige‘.

Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek UWV

Beoordelen van het re-integratieverslag

Voorafgaand aan de claimbeoordeling WIA beoordelen verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen de re-integratie-inspanningen van werkgever en werknemer zoals vastgelegd in het re-integratieverslag. Dit wordt ook wel de RIV-toets genoemd.
Tijdens de eerste twee ziektejaren dient een werkgever alles te doen aan de re-integratie van een werknemer. Doet een werkgever dit niet, dan kan een werkgever een sanctie krijgen van UWV. Dit is een boete die gelijk staat aan een jaar loon doorbetalen. De arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt het re-integratieverslag van werknemer door na te gaan of er geen re-integratiekansen zijn gemist. Kansen die worden gemist kunnen zich bevinden op het vlak van het eigen, aangepast of werk buiten de werkgever.

Arbeidsdeskundig onderzoek UWV WIA

Als een zieke werknemer 87 weken ziek is, kan werkgever werknemer aanmelden voor een WIA-keuring. Uiterlijk voor de 104 weken van het ziekteverzuim voert UWV een medische, zowel als een arbeidsdeskundige herbeoordeling uit. Deze keuring is noodzakelijk om een arbeidsongeschiktheidspercentage vast te stellen. De arbeidsdeskundige bij UWV doet dit met behulp van het CBBS, de beperkingen die zijn gesteld door de verzekeringsarts en het gesprek met werknemer en werkgever. Naast de eerste WIA-keuring dient de arbeidsdeskundige UWV ook bij herbeoordelingen van de WGA-uitkering een arbeidsdeskundig rapport op te stellen. Een herbeoordeling wordt vaak uitgevoerd als er een verbeterde of verslechterde belastbaarheid heeft opgetreden.

Arbeidsdeskundig onderzoek UWV Ziektewet

Tijdens de Ziektewet wordt een arbeidsdeskundige onderzoek UWV meerdere malen uitgevoerd. Met name bij de eerstejaars ziektewet beoordeling en bij de TVB2 (of ook wel tweedejaars ziektewet beoordeling). De procedure is vrijwel hetzelfde als bij de WIA-beoordeling, maar er wordt geen oordeel gegeven over het re-integratieverslag.

Beperkingen verzekeringsarts

De verzekeringsarts legt de beperkingen van een (ex-)werkgever vast in een FML, ook wel een functionele mogelijkheden lijst. De beperkingen zijn gebaseerd op objectief medische informatie, het dagverhaal van een werknemer en het re-integratieverslag als dat aanwezig is.

Gesprek arbeidsdeskundige

Tijdens het gesprek tussen arbeidsdeskundige UWV en werknemer worden alle mogelijkheden in relatie tot werk besproken. Kan een werknemer opbouwen in het eigen werk? Is het mogelijk om werk op de arbeidsmarkt uit te voeren? Dit zijn vragen die worden beantwoord in de beslissing van UWV.

CBBS

Als het gesprek is gevoerd met de werknemer, voert de arbeidsdeskundige de beperkingen in, in het CBBS. Dit is een systeem waar vrijwel alle functies in Nederland in zijn opgenomen. Aan elke functie zijn krachten en bekwaamheden gekoppeld. Als blijkt dat een werknemer een bepaalde functie niet kan uitvoeren door de beperkingen of gebrek aan bekwaamheden, wordt de functie als het ware doorkruist. Uiteindelijk blijven er een aantal functies over. Echter wordt er op deze functies nog een inkomenstoets uitgevoerd. Kan iemand in een bepaalde functie niet meer dan 65% van zijn sociaal verzekeringsloon verdienen, dan betekend dit dat iemand een uitkering ontvangt. Kan iemand meer dan 65% van zijn sociaal verzekeringsloon verdienen, dan wordt iemand niet arbeidsongeschikt bevonden. In de Ziektewet is het zelf zo, dat wanneer iemand meer dan 65% van zijn sociaal verzekeringsloon kan verdienen, iemand zijn uitkering al voor de WIA verliest.

Rapport arbeidsdeskundige

Na het gesprek met de arbeidsdeskundige en het invoeren van de beperkingen, krachten en bekwaamheden van de werknemer in CBBS, volgt er een rapportage. Deze rapportage is vaak gestandaardiseerd, maar soms geeft de arbeidsdeskundige nog een extra advies dat kan worden meegenomen in de re-integratie.

Niet eens met het arbeidsdeskundig rapport UWV?

Helaas komt het nog wel eens voor dat iemand het niet eens is met het arbeidsdeskundig onderzoek UWV. Daarom helpt Matchvermogen werkgevers en particulieren met bezwaar en beroep aan te tekenen. Onze arbeidsdeskundige helpen u snel met een meedenkend en persoonlijk advies.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.