Casemanager kosten verzuim, WGA en Ziektewet

De afgelopen jaren is er een steeds groter tekort ontstaan aan casemanagers WGA, verzuim en Ziektewet. Dit komt, omdat goede casemanagers lastig te vinden zijn. Door de enorme vraag is uiteraard ook het salaris van een casemanager verzuim gestegen. Een ander gevolg van deze marktontwikkeling is dat veel casemanagers voor zichzelf zijn begonnen. Inmiddels is de interimcasemanager een gewilde specialist die als externe wordt ingeschakeld om ziekteverzuim te reduceren. Om goed uiteen te schetsen waarom casemanager kosten kunnen variëren geven we in dit artikel een analyse.

Opleiding casemanager

De opleiding van de casemanager bepaald onder andere de kosten van de casemanager die een opdrachtgever moet incalculeren. Heeft de casemanager een juridische achtergrond? Dan levert dit uiteraard veel waarde op voor een werkgever. Een casemanager met een juridische achtergrond begrijpt dat verzuim samenhangt met sociaal recht en arbeidsrecht. Een andere gewaarde opleidingsachtergrond is die van paramedicus. Met een achtergrond als paramedicus kan een casemanager beter schakelen met de bedrijfsarts of andere interventionisten. In de verzuimmarkt, zie je dan ook dat paramedici zich nog wel eens specialiseren als casemanager praktijkondersteuner bedrijfsarts.

Specialisatie casemanager

Naast een goede opleidingsachtergrond is uiteraard de opleiding die wordt gevolgd op het gebied van casemanagement belangrijk. Er zijn vele soorten opleidingen en titels. De bekendste zijn: CROV, RCCM, ROV, RCM, RSZ en RSC. Om uit te zoeken wat een bepaalde titel precies inhoudt is het goed om dit na te gaan bij de beroepsvereniging. Er kan namelijk nogal een verschil in zitten. Zo is CROV met name gericht op dossierbegeleiding. RCCM is meer gericht is op adviseren op beleidsniveau financiële analyses maken. Hoe meer een casemanager in een adviserende rol terecht komt, hoe groter de waarde wordt vergeleken met de markt. De casemanager kosten worden dan ook hoger naarmate de opleidingsachtergrond meer gaat over adviseren, dan begeleiden.

Werkervaring casemanager

Casemanagement is een vak. Het is een ambacht waarbij in de praktijk wordt geleerd hoe met bepaalde situaties om te gaan. Ook al heb je nog zo’n goede opleiding. Het spel tussen verzekeraar, werknemer, werkgever, tussenpersonen en andere betrokken partijen is complex. De politieke sensitiviteit van verzuimbegeleiding wordt niet geleerd tijdens een opleiding. Daarom is werkervaring als casemanager belangrijk voor opdrachtgevers. Als een casemanager snapt hoe het politiek spectrum werkt worden er betere adviezen gegeven die meer opleveren. De waarde van een casemanager stijgt dan ook met de werkervaring die wordt opgedaan.

Combinatievaardigheden

Een casemanager die ook nog een ander specialisme heeft, zoals arbeidsdeskundige expertise of een sociaal juridische achtergrond wordt kost voor opdrachtgevers meer. Snel schakelen tussen expertises kan ervoor zorgen dat je betere oplossingen kunt aandragen. Dit wordt gewaardeerd door opdrachtgevers. Daarom worden casemanagers met een specialisme vaak beter betaald op de arbeidsmarkt.

Aannemen, inhuren of afnemen?

Een groot verschil in casemanager kosten zit in de manier waarop een casemanager wordt ingehuurd. Indien een casemanager in dienst wordt genomen, dan is deze uiteraard een stuk goedkoper, dan wanneer een interim casemanager wordt ingehuurd. Een interimmer moet zijn eigen arbeidsongeschiktheid financieren en aan andere ondernemerszaken voldoen. Casemanager kosten van een arbodienst, verzekeraar of tussenpersoon zijn zelfs nog een stukje duurder. Een bedrijf dat casemanagers verhuurt moet namelijk zijn overhead betalen en vaak aan bepaalde certificeringen voldoen.

Casemanager kosten op een rijtje

Casemanager kosten kunnen nogal variëren op basis van achtergrond en expertise. In ons artikel: ‘wat doet een casemanager’ beschrijven we hier meer over.

SoortLoon / tarief
Casemanager Ziektewet loondienst2000 – 5000
Casemanager WGA loondienst2000 – 5000
Casemanager WVP loondienst2000 – 4500
Casemanager Ziektewet ZZP45 – 85
Casemanager WGA ZZP60 – 85
Casemanager WVP ZZP45 – 95
Casemanager inhuur via arbodienst, verzekeraar of tussenpersoon85 – 150

Casemanager nodig?

Heeft u een casemanager nodig om verzuim te reduceren of u te helpen met de re-integratie van uw medewerkers? Matchvermogen helpt u de juiste specialist te vinden. Door ons grote netwerk en onze eigen expertise op het gebied van verzuim en re-integratie weten wij de juiste specialist te vinden voor uw organisatie. Meer weten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.