Bedrijfsartsen probleem. Waar gaat het mis?

Waar Loopt Het Mis En Hoe Los Je Het Op?

Arbeidsongeschiktheid is een realiteit voor veel werknemers, en de rol van de bedrijfsarts is essentieel bij het objectiveren van de belastbaarheid van de medewerker. Het doel is helder: help zowel de werknemer als de werkgever met een plan voor re-integratie. Echter, de ervaring in de praktijk is vaak minder positief.

Waarom gaat het mis?

  1. Monopoliepositie: De beperkte beschikbaarheid van bedrijfsartsen heeft geleid tot een soort monopolie. Er zijn niet genoeg bedrijfsartsen om de vraag aan te kunnen, wat betekent dat ook minder gekwalificeerde artsen een plek krijgen. Hierdoor kunnen slechte adviezen vaker voorkomen.
  2. Gebrek aan specificiteit: Zoals het eerder genoemde voorbeeld illustreert, zijn de adviezen soms vaag en niet onderbouwd. Zonder concrete details en aanbevelingen kunnen werkgevers en werknemers niet adequaat re-integreren.
  3. Verlies van passie: Een arts studeert jarenlang om zijn vak uit te oefenen. Maar door de druk van het systeem, gebrek aan middelen of wellicht een gebrek aan betrokkenheid, wordt het potentieel van deze artsen niet volledig benut.
Loading

Oplossingen en tips:

  1. Investeer in opleiding: De kwaliteit van bedrijfsartsen moet centraal staan. Door meer te investeren in opleidingen en continu bijscholing kunnen we ervoor zorgen dat artsen altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Met name oudere artsen afkomstig uit de WAO tijd zijn niet op de hoogte welke invloed een verkeerd advies kan hebben binnen het poortwachterproces.
  2. Duidelijke rapportage: Implementeer standaarden voor rapportages. Dit zorgt ervoor dat elk verslag minimaal een bepaalde hoeveelheid detail en duidelijkheid bevat. Helaas is dit nu niet altijd het geval.
  3. Open dialoog: Creëer een platform waar werkgevers en bedrijfsartsen met elkaar kunnen communiceren. Dit zorgt voor een betere samenwerking en begrip van elkaars behoeften.
  4. Stimuleer passie en betrokkenheid: Moedig artsen aan om zich te specialiseren, en biedt kansen voor hen om hun vaardigheden en kennis uit te breiden. Door hen te laten zien hoe waardevol hun werk is, kunnen ze meer betrokken en gepassioneerd raken.

Tips voor werkgevers:

  1. Wees proactief: Wacht niet tot er problemen ontstaan. Neem initiatief door duidelijk te communiceren wat je verwacht van de bedrijfsarts en door vragen te stellen over onduidelijke adviezen.
  2. Zoek naar alternatieven: Als de kwaliteit van de bedrijfsarts constant tekortschiet, overweeg dan een second opinion of zoek naar andere dienstverleners.
  3. Wees betrokken bij het re-integratieproces: Werk nauw samen met de medewerker en de bedrijfsarts om een soepel re-integratieproces te waarborgen.

In conclusie, het bedrijfsartsenprobleem is complex en heeft zowel systeemgebonden als individuele factoren. Door bewustzijn, samenwerking en constante verbetering kan de kwaliteit van de dienstverlening echter aanzienlijk worden verbeterd.

Matchvermogen: Uw Partner in het Vinden van de Juiste Bedrijfsarts en Arbodienst

Bij het navigeren door het complexe landschap van bedrijfsgezondheidszorg is het cruciaal om een betrouwbare partner aan uw zijde te hebben. Matchvermogen, als toonaangevend arbeidsdeskundig onderzoek en adviesbureau, biedt precies dat: begeleiding, expertise en een netwerk dat u verbindt met hoogwaardige professionals.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid