De Sollicitatieplicht: Is het Verplicht of gewoon een leuk idee?

Veel arbeidsongeschikten of werklozen kennen dit moment: Je krijgt een WW-uitkering of je neemt deel aan een tweede spoor traject en plots moet je per vier weken vier keer solliciteren. Dat is gemiddeld één sollicitatie per week, maar wees gerust, je hoeft je agenda niet te overladen.

Maar, wacht even, wat als je ziek thuis zit, lekker onder de warme deken van je werkgever? Geen WW-uitkering voor jou dan? Moet je dan nog steeds die verrekte sollicitatiebrief schrijven?

Nou, de wet is een beetje als oude tante Gerda op dit punt: niet heel duidelijk. Er is geen directe regel die zegt hoe vaak je moet solliciteren in zo’n geval. Maar via een spoor 2-traject, wat wettelijk verplicht kan zijn, kan de baas je soms wel een klein zetje geven richting de arbeidsmarkt.

Risico voor werkgever of werknemer?

En voor degenen die denken “Mijn werkgever neemt alle risico’s, dus ik hoef niet te solliciteren”, nou… niet helemaal. De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat je wel twee keer per week een sollicitatie-activiteit moet uitvoeren in sommige gevallen. Helaas is dit altijd contextueel, maar er is een mogelijkheid dat dit voor jou geldt.

Dit kan variëren van het schrijven van een brief tot het hebben van telefonisch contact. Het is belangrijk dat men hiervan aantekening maakt, zodat men altijd de sollicitatieactiviteiten kan overleggen. Ook het deelnemen aan een re-integratietraject wordt gezien als inspanning. Van een werknemer wordt gevraagd dat zij of zij op zoek gaat naar passende arbeid. Passende arbeid is alle arbeid die op de arbeidsmarkt voorkomt en die kan worden verkregen op grond van medische beperkingen enerzijds en opleidings- en arbeidsverleden anderzijds, op eigen niveau of 1 niveau lager. Je kunt het zien als het inleveren van je huiswerk bij die strenge leraar van vroeger. Doe je dit niet? Dan kan de werkgever een loonopschorting of loonstop indienen.

Sollicitatieplicht gek of toch nodig?

Klinkt gek, toch? Waarom zou iemand die ziek is zoveel moeten solliciteren? Volgens Matchvermogen is het niet zo vreemd. Hoe meer je solliciteert, hoe meer kans je hebt op een nieuwe baan. Wij geloven in actie. In ieder geval tot zover dat mogelijk is.

Maar geen paniek, de strenge sollicitatieplicht geldt niet voor iedereen. Voordat je op de sollicitatie-kar springt, beoordeelt een bedrijfsarts of je er wel klaar voor bent. Als de arts zegt “nee”, dan is dat een vrijbrief om nog even lekker onder je deken te blijven. Nee, betekent in deze context ‘Geen benutbare mogelijkheden’. Dit is de enige voorwaarde om niet te moeten solliciteren.

Werknemer hulp aanbieden bij solliciteren?

Kun je wat hulp gebruiken bij de sollicitatieplicht van je werknemer? Vraag Matchvermogen om hulp! Ze kunnen je leren hoe je jezelf het beste verkoopt, zonder dat je als een tweedehands auto klinkt. Neem contact op voor meer informatie over solliciteren of om te weten hoe Matchvermogen je kan helpen in dit proces. En vergeet niet, een goed CV is als een goede eerste indruk: het blijft hangen!

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid