Een Gids voor het Aanvragen van Arbeidsdeskundig Onderzoek

In een snel evoluerende arbeidsmarkt is het essentieel om te beschikken over betrouwbare middelen voor het beoordelen en verbeteren van de werkplek. “Arbeidsdeskundig onderzoek aanvragen” is een term die steeds vaker voorkomt binnen bedrijven die streven naar optimale arbeidsomstandigheden en relaties. In dit artikel verkennen we hoe klanten dit onderzoek effectief kunnen aanvragen via verschillende kanalen zoals tussenpersonen, verzekeraars, arbodiensten, of direct bij Matchvermogen, een ervaren bureau in deze branche.

Wat is Arbeidsdeskundig Onderzoek?

Arbeidsdeskundig onderzoek is een diepgaande evaluatie van de werkplek, functies en de relatie tussen werknemer en werkgever. Dit onderzoek helpt bij het vaststellen van de arbeidscapaciteit van werknemers, het identificeren van aanpassingen of veranderingen die nodig zijn in de werkplek, en biedt strategieën voor duurzame inzetbaarheid. Het onderzoek wordt meestal ingeschakeld tijdens de Wet Verbetering Poortwachter, de WGA of in de Ziektewet.

Waarom Arbeidsdeskundig Onderzoek Aanvragen?

Bedrijven en individuen kiezen voor een arbeidsdeskundig onderzoek om diverse redenen:

 • Om de geschiktheid van een werknemer voor een specifieke taak te beoordelen.
 • Om ondersteuning te bieden bij re-integratieprocessen.
 • Om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.

Hoe Arbeidsdeskundig Onderzoek Aanvragen?

 1. Via de Tussenpersoon
  • Vele bedrijven werken samen met tussenpersonen die gespecialiseerd zijn in personeelszaken en arbeidsrecht. Zij kunnen adviseren over het nut van arbeidsdeskundig onderzoek en helpen bij het aanvraagproces.
 2. Via de Verzekeraar
  • Bedrijfsverzekeraars bieden vaak ondersteuning bij arbeidsdeskundige vraagstukken als onderdeel van hun dienstverlening. Zij kunnen direct een onderzoek aanvragen of doorverwijzen naar gespecialiseerde bureaus zoals Matchvermogen.
 3. Via de Arbodienst
  • Arbodiensten zijn nauw betrokken bij de gezondheid en het welzijn van werknemers. Zij kunnen een arbeidsdeskundig onderzoek initiëren als onderdeel van hun integrale aanpak voor arbeidsomstandigheden.
 4. Directe Aanvraag bij Matchvermogen
  • Klanten kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met Matchvermogen voor het aanvragen van een arbeidsdeskundig onderzoek. Dit biedt het voordeel van directe communicatie en een op maat gemaakte service.
Loading

Het Proces van Arbeidsdeskundig Onderzoek

Het proces van een arbeidsdeskundig onderzoek omvat verschillende stappen:

 • Intakegesprek: Een eerste gesprek om de behoeften en verwachtingen te bespreken.
 • Werkplekanalyse: Een gedetailleerde beoordeling van de werkplek en de functie-eisen.
 • Gesprekken met Betrokkenen: Interactie met werknemers, werkgevers en andere relevante partijen.
 • Rapportage: Opstellen van een uitgebreid rapport met bevindingen en aanbevelingen.

Ervaring en Expertise van Matchvermogen

Matchvermogen staat bekend om zijn diepgaande kennis en ervaring in arbeidsdeskundig onderzoek. Het bureau heeft een rijke historie in het werken met diverse klanten, variërend van kleine bedrijven tot grote organisaties. De expertise van Matchvermogen zorgt voor grondige analyses en op maat gemaakte oplossingen, afgestemd op de specifieke behoeften van elke klant.

Conclusie

Het aanvragen van een arbeidsdeskundig onderzoek is een cruciale stap voor het bevorderen van een gezonde en productieve werkomgeving. Door de juiste kanalen te kiezen en samen te werken met een ervaren partner zoals Matchvermogen

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid