Goedkoop tweede spoor traject

Een goedkoop tweede spoor traject. Is dat mogelijk?

Meer dan vaak krijgen we werkgeversvragen over tweede spoor. Waarom is een tweede spoor zo duur? Kan het niet goedkoper? Begrijpelijk, want het is ook zeker een grote kostenpost. Voor de MKB’er is een gemiddelde prijs van rond de 3500 euro voor een spoor twee traject een fors bedrag. In dit artikel geven je een aantal inzichten over spoor twee. Ook geven we tips over hoe je als werkgever kosten kunt besparen. Een goedkoop tweede spoor traject inschakelen is mogelijk.

De kosten van een tweede spoor traject

Kosten van een tweede spoor traject ontstaan op basis van 3 aspecten. De duur van het traject, het specialisme van de aanbieder en de kwaliteit van de aanbieder.

Een traject kan meestal voor 3, 6, 9 of 12 maanden worden afgenomen. Sommige aanbieders bieden alleen een vast bedrag. Dan is de prijs, hoe lang het traject ook duurt, altijd hetzelfde. Het tweede punt, kwaliteit, is lastig aan te tonen. Meestal verstaan werkgevers hieronder: het voorkomen van sancties en een plaatsing realiseren. Het laatste aspect, kosten voor specialisme, is afhankelijk van wat je er voor over hebt.

Waar kun je op besparen?

Als je een spoor twee traject inkoopt kun je op de drie factoren die we eerder benoemde besparen.

Duur van het traject

Heb je een arbeidsdeskundig onderzoek ingeschakeld en geeft de arbeidsdeskundige aan dat er een spoor twee moet worden ingezet? Vraag dan ook is wat de verwachtingen zijn. Vaak is het rondom het eerste ziektejaar al duidelijk of iemand langdurig in het verzuim blijft of juist niet. Wat als er maar 3 maanden te verwachten is aan verzuimduur vanaf het moment van inzet van spoor twee? Schakel dan een 3 maanden traject in! Het klinkt simpel, maar in de praktijk wordt er toch vaak gekozen voor een volledig traject. Door deze tip kun je aanzienlijke kosten besparen.

Kwaliteit

Uiteraard zijn er altijd prijsvechters op de markt. Zij bieden trajecten aan die niet door geregistreerde coaches worden uitgevoerd. Echter is kwaliteit, niet iets waar je niet op wil besparen. Ga altijd voor een aanbieder die UWV-proof werkt. Dat houdt in: dat je rapportages dient te ontvangen waarmee onderbouwd wordt dat er UWV-proof wordt gewerkt. Is spoor twee niet naar behoren uitgevoerd? Dan kun je een sanctie krijgen van UWV.

Specialisme

Niet voor elk traject is specialisme vereist. Toch zijn er veel werkgevers die liever kiezen voor een specialistisch tweede spoor traject. Daar is wat voor te zeggen. Zeker als een werknemer hier zelf om vraagt. Met name voor het stukje begrip voor de cliënt vanuit de coach zal dit misschien schelen.

In de praktijk zien we echter dat specialistische tweede spoor bureaus niet meer resultaat opleveren dan gebruikelijke bureaus. Daarmee bedoelen we: een plaatsing bereiken of kortere doorlooptijd van ziekteverzuim verwezenlijken. Een kleine tip: vraag aan je huidige aanbieder of zij het specialisme in huis hebben dat je zoekt. Vaak werken tweede spoor bedrijven samen met specialisten die een achtergrond hebben als psycholoog, gedragsdeskundige of bedrijfsmaatschappelijk werker. Je hoeft dus niet per se een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Online of offline?

De grootste kostenpost van een spoor twee traject zit hem eigenlijk in de reistijd van de tweede spoor coach. Sinds de corona periode zijn steeds meer bedrijven online gaan werken. Uiteraard is het afhankelijk van de cliënt of iemand online een spoor twee aangeboden kan krijgen. Bij Matchvermogen kijken we altijd vrijblijvend of iemand daarvoor in aanmerking komt. Nieuwsgierig of jouw kandidaat hier voor in aanmerking komt? Neem dan contact op.

Vrijblijvend advies

Bij Matchvermogen geven we altijd vrijblijvend advies over het beste tweede spoor traject. Dit voor optimaal resultaat en een eerlijk tarief. Daardoor kunnen we in veel gevallen tot wel 50% goedkoper een spoor twee traject aanbieden dan de gemiddeld. Interesse? Neem gerust contact op voor meer informatie of een kop koffie. Wij helpen je graag verder.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid