Nadelen van arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek is voor veel werkgevers een verplicht nummertje om te voldoen aan wet- en regelgeving. Voor sommige werkgevers is het een handige tool om de re-integratie adequaat vorm te geven.

Onlangs kregen we een onverwachte vraag of een arbeidsdeskundig onderzoek ook nadelen kent. Daar zijn we als arbeidsdeskundig adviesbureau over gaan nadenken.

Om onze klanten te voorzien van zo goed mogelijke informatie over arbeidsdeskundig onderzoek zijn we kritisch gaan kijken. In dit artikel gaan we in op enkele nadelen van arbeidsdeskundig onderzoek.

Wat is arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een onderzoek dat wordt uitgevoerd in het kader van re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Het bekendste onderzoek is het arbeidsdeskundig onderzoek Wet Verbetering Poortwachter. Dit is een verplicht onderzoek dat wordt ingeschakeld om de arbeidsmogelijkheden in eigen- aangepast of ander werk te onderzoeken.

Om tot arbeidsdeskundige conclusies te komen gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met werkgever en werknemer. Op basis van de gesprekken, de analyse van de functionele mogelijkheden en een werkplekonderzoek stelt de arbeidsdeskundige een rapport op.

Met een arbeidsdeskundig rapport kunnen werkgever en werknemer aan de slag in de re-integratie. Meer over de inhoud van het arbeidsdeskundig onderzoek kun je hier lezen.

Andere onderzoeken zijn:

Voordelen van arbeidsdeskundig onderzoek

Voor we ingaan op de nadelen benoemen we even kort de voordelen. Een beetje zelfpromotie. Anders geven we een verkeerde impressie van een arbeidsdeskundig onderzoek.

Het voornaamste voordeel van een arbeidsdeskundig onderzoek is dat er met een onderzoek een sanctierisico wordt afgedekt. UWV kan een sanctie opleggen die gelijk staat aan een jaar lang het loon doorbetalen als er geen juiste re-integratieactiviteiten zijn verricht. Bijvoorbeeld het inschakelen van een spoor 2 traject.

Door een arbeidsdeskundige in te schakelen ben je verzekerd van een advies om de juiste acties te ondernemen tijdens de eerste 104 weken arbeidsongeschiktheid.

Naast het reduceren van het sanctierisico heeft het arbeidsdeskundig onderzoek vele andere voordelen. Zo kan een onderzoek doorlooptijd verkorten, staat een deskundige sparringpartner tot je beschikking en ontvang je een rapport met handvatten voor de re-integratie.

  • Handvatten voor reintegratie
  • Sanctierisico UWV voorkomen
  • Doorlooptijd verkorten
Loading

Nadelen van een arbeidsdeskundig onderzoek

Over de nadelen van een onderzoek moesten we even nadenken. Als auditor van andere partijen zien we veel onderzoeken voorbij komen. In sommige gevallen horen we wel eens iets wat nadelig kan zijn voor een werkgever of werknemer.

Discussie werknemer en werknemer

Het probleem dat we het meeste zien is dat een conflict tussen werknemer en werknemer ontstaat als beide partijen een ander belang hebben. Stel een werkgever wil dat werknemer aan het werk gaat. De werknemer daarentegen wil dat niet. De arbeidsdeskundige geeft aan dat het wel mogelijk is op basis van de belastbaarheid om op te bouwen.

Wat gebeurt er dan? Er ontstaat een impasse. Dit mondt soms uit in een arbeidsconflict. Hoewel de arbeidsdeskundige hier natuurlijk niet direct de oorzaak van is, kan het rapport soms wel de aanleiding zijn voor het ontstaan van discussie.

Een goede arbeidsdeskundige probeert uiteraard altijd een conflict te voorkomen. Bijvoorbeeld door de juiste gesprekstechnieken toe te passen en goede informatie aan te leveren aan werkgever en werknemer.

Bindendheid van een rapportage

Een arbeidsdeskundig rapport is een momentopname van iemand zijn belastbaarheid. Dit betekent dat wat er op een moment wordt vastgesteld niet per se voor morgen hoeft te gelden.

Echter zijn de gegevens die zijn goedgekeurd door werkgever en werknemer die in een rapport staan wel enigszins bindend. Als partijen een akkoord hebben gegeven op de correctheid van informatie, dan kan het rapport in de toekomst worden gebruikt voor bewijslast in een rechtszaak.

Dit komt bijvoorbeeld voor als UWV een sanctie wil opleggen aan een werkgever. Stel een werkgever heeft niets aan re-integratie-inspanningen in spoor 1b (ander werk bij organisatie) verricht. De arbeidsdeskundige had daarvoor wel mogelijkheden in het rapport aangegeven. Dan heb je geen goed verhaal tegenover de rechter waarom je het niet hebt gedaan. Al met al een lastige situatie.

Oplossing? Neem je ingeschakelde specialist serieus. Twijfel je over een advies? Ben je benieuwd naar wat je verder moet ondernemen? Stel dan vragen aan de arbeidsdeskundige.

Kort gezegd

Al met al zijn er meer voordelen dan nadelen van arbeidsdeskundig onderzoek. Bovendien moet je het onderzoek hoe dan ook uitvoeren. Het belangrijkste waar een werkgever en werknemer rekening mee moeten houden is de juistheid van gegevens. Daarbij is communicatie door de arbeidsdeskundige uiterst belangrijk. Een goede arbeidsdeskundige stelt zich neutraal op, legt zaken goed uit en is niet te beroerd om ook na een onderzoek nog even contact te leggen met werknemer of werkgever. Op die manier worden onduidelijkheden en daarmee conflicten tussen werkgever en werknemer voorkomen.

Op zoek naar een arbeidsdeskundige?

Matchvermogen is een gespecialiseerd arbeidsdeskundig onderzoek- en adviesbureau. Ons motto is de beste oplossingen verzinnen voor klanten en cliënten door goed te luisteren. Wij nemen de tijd in ons onderzoek voor de werkgever, zowel als werknemer. Een menselijke maat toepassen staat bij ons hoog in het vaandel. Wij komen dan ook graag met klanten in contact die hier naar op zoek zijn.

Meer over ons? Neem contact op

img-2

Niels, Specialist sociale zekerheid