Re integratie 2e spoor

Wat is re-integratie 2e spoor?

Na uitval door bijvoorbeeld een psychische of fysische ziekteoorzaak is het de bedoeling dat een werknemer allereerst bij zijn eigen werkgever re-integreerd. Soms lukt dit echter niet meer. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een werknemer door zijn verzuimproblematiek zijn eigen werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Als dat het geval is wordt er gezocht naar aangepaste werkzaamheden. Dit kunnen werkzaamheden zijn die passend worden gemaakt in het oorspronkelijke werk. Een leidinggevende die niet meer kan leidinggeven kan door zijn beperkingen, kan eventueel nog wel uitvoerend werk verrichten. Dit heet ook wel: werkzaamheden verrichten in ‘spoor 1a’. Indien het aangepast werk ook niet meer kan worden uitgevoerd, dan dient er een re-integratietraject te worden ingezet: ‘re-integratie 2e spoor’.

Wanneer wordt traject tweede spoor ingezet?

De inzet van een 2e spoortraject is een verplichting binnen de Wet Verbetering Poortwachter. De wet waar een werknemer onder valt tot twee jaar ziekteverzuim. Meestal geeft een arbeidsdeskundige hier een advies over. Indien een werkgever geen 2e spoortraject inzet kan het zijn dat het UWV een sanctie oplegt. Het re-integreren van een zieke medewerker is niet eenvoudig. Daarom wordt er vaak een specialistisch bureau ingezet. Zo’n specialistisch bureau houdt rekening met regel- en wetgeving en weet hoe er moet worden omgegaan met verzuim en re-integratie.

Hoe ziet een 2e spoortraject eruit?

 Een 2e spoortraject duurt meestal circa 3 – 12 maanden met een wettelijk maximum van 2 jaar. Meestal bestaat een 2e spoortraject uit: jobhunting, sollicitatietrainingen, netwerken en coaching. Ook krijgt de werkgever vaak ondersteunend advies van de 2e spoor coach.

Een geslaagd 2e spoor-traject

Door een goed re-integratiebedrijf in te schakelen zal de kans op re-integratie worden vergroot. Wij werken samen met de beste coaches, zorgen voor een resultaat gebasseerd op data en zijn continu op zoek naar nieuwe re-integratiemogelijkheden. Bent u benieuwd naar wat Matchvermogen voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en ontdek onze resultaten.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.