Wat is re-integratie 2e spoor?

Wanneer een werknemer uitvalt door bijvoorbeeld een psychische of fysieke aandoening, is het eerste doel om deze werknemer te laten re-integreren bij de eigen werkgever. Dit houdt in dat er gekeken wordt naar mogelijkheden binnen het bedrijf om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Soms blijkt echter dat de werknemer zijn oorspronkelijke functie niet meer kan uitoefenen door zijn gezondheidsproblemen. In dat geval wordt er gezocht naar aangepast werk, bijvoorbeeld door de werkzaamheden van de werknemer te vereenvoudigen of te veranderen.

Een leidinggevende die vanwege zijn beperkingen geen leiding meer kan geven, kan bijvoorbeeld worden ingezet voor uitvoerend werk. Dit noemen we ook wel re-integratie binnen ‘spoor 1a’, waarbij de werknemer aangepast werk blijft doen bij de eigen werkgever. Wanneer zelfs dit niet meer mogelijk is, dan moet er een zogeheten re-integratietraject in het ’tweede spoor’ worden gestart.

Wanneer wordt een tweede spoortraject ingezet?

Het inzetten van een tweede spoortraject is verplicht volgens de Wet Verbetering Poortwachter, die voorschrijft dat een werkgever er alles aan moet doen om een zieke werknemer binnen twee jaar weer aan het werk te krijgen. Als blijkt dat re-integratie binnen het eigen bedrijf niet mogelijk is, moet er gekeken worden naar mogelijkheden buiten de organisatie, oftewel het tweede spoor. Een arbeidsdeskundige zal hierover vaak een advies uitbrengen.

Als een werkgever nalaat om een tweede spoortraject in te zetten, kan het UWV een sanctie opleggen, zoals een verlenging van de loondoorbetalingsverplichting. Re-integratie is vaak een complex proces, en daarom schakelen veel werkgevers een gespecialiseerd bureau in om hen hierbij te ondersteunen. Zo’n bureau houdt rekening met de geldende wet- en regelgeving en heeft de expertise om het proces in goede banen te leiden.

Loading

Hoe ziet een tweede spoortraject eruit?

Een tweede spoortraject duurt meestal tussen de 3 en 12 maanden, met een wettelijk maximum van 2 jaar. Het traject is erop gericht om de werknemer te begeleiden naar passend werk bij een andere werkgever. Dit kan onder meer bestaan uit:

  • Jobhunting: Actief zoeken naar passende vacatures.
  • Sollicitatietrainingen: De werknemer ondersteunen bij het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden van gesprekken.
  • Netwerken: De werknemer helpen om een professioneel netwerk op te bouwen en te benutten.
  • Coaching: Persoonlijke begeleiding om de werknemer mentaal en praktisch voor te bereiden op een nieuwe werkomgeving.

Daarnaast krijgt de werkgever vaak advies en ondersteuning van de tweede spoor coach, zodat beide partijen goed door het traject worden geleid.

Een geslaagd tweede spoortraject

Een succesvolle re-integratie in het tweede spoor vereist een professionele aanpak. Bij Matchvermogen werken we samen met ervaren coaches en re-integratiespecialisten die gericht zijn op resultaat. Door data te gebruiken en continu op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden voor re-integratie, zorgen we voor de beste kans op een succesvolle plaatsing bij een andere werkgever.

Bent u benieuwd wat Matchvermogen voor uw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze aanpak en diensten.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.