0
0

Beste matchvermogen,

Inmiddels heb ik circa 7 jaar een wga 80-100 uitkering maar mijn medische situatie is niet verbeterd. Mijn zorgbegeleider heeft recent geopperd te onderzoeken of een iva kan worden aangevraagd. Ik ben hier erg angstig voor, enerzijds vanuit het oogpunt ‘wat als het niet lukt en averechts uitpakt’, anderzijds door onduidelijkheid over onderstaande punten.

Ik word af en toe helemaal naar van alle onzekerheid in mijn leven. Kunnen jullie me wellicht helpen met onderstaande vragen?

– Stel je gaat na 7 jaar van wga 80-100 naar iva, hoe wordt dan de hoogte van de iva uitkering bepaald?

Gebeurt dit op basis van hetzelfde wia maandloon als waarop 7 jaar terug de hoogte van de wga uitkering werd gebaseerd? Ik ben zoekende naar hoe ik een inschatting kan maken van wat te verwachten met een iva ten opzichte van mijn wga.

– Heeft een omzetting van wga 80-100 naar iva invloed op de hoogte van arbeidsongeschiktheidspensioen (aop) en premievrije pensioenopbouw?

Ik heb nu een klein stukje aop en premievrije pensioenopbouw vanuit mijn laatste werkgever. In het pensioen reglement staat dat een daling van mijn wia uitkering / arbeidsongeschiktheidspercentage zal leiden tot een daling van zowel het aop als de pensioenpremie.

Klopt het dat iva ook als 80-100% wordt beschouwd door uwv / pensioenuitvoerders en er bij omzetting niks verandert qua arbeidsongeschiktheidspercentage? Graag zou ik zekerheid hebben dat ik het stukje pensioen niet kwijt raak gezien ik al kamp met een groot gat.

– Is er wellicht nog impact op de hoogte van mijn aop omdat iva 5% hoger is dan wga? Als in je krijgt meer vanuit de iva maar tegelijk minder aop daardoor? Of staat dit los van elkaar?

Alvast hartelijk dank voor een reactie!

  • Je moet om een reactie te plaatsen
0
0

Beste,

Allereerst wil ik u mijn steun betuigen bij de onzekerheid en vragen die u ervaart. Het is begrijpelijk dat een mogelijke overstap van een WGA-uitkering naar een IVA-uitkering vragen en zorgen oproept. Ik zal proberen uw vragen zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Hoogte IVA-uitkering na WGA: De hoogte van de IVA-uitkering wordt inderdaad bepaald op basis van hetzelfde WIA-maandloon waarop eerder uw WGA-uitkering is gebaseerd. Het maandloon dat UWV heeft vastgesteld bij de start van uw WGA-uitkering, wordt gebruikt om de hoogte van uw IVA-uitkering te berekenen. Een IVA-uitkering bedraagt 75% van dit WIA-maandloon. Omdat u al een WGA-uitkering ontvangt van 80-100%, zal de financiële verandering vooral de stabiliteit van de uitkering betreffen, aangezien de IVA minder snel herbeoordeeld wordt.

Invloed op arbeidsongeschiktheidspensioen (AOP) en premievrije pensioenopbouw: De overgang van een WGA 80-100% naar een IVA-uitkering heeft over het algemeen geen invloed op de hoogte van uw AOP en premievrije pensioenopbouw. De IVA wordt namelijk door de meeste pensioenfondsen en het UWV ook beschouwd als een volledige arbeidsongeschiktheid van 80-100%. Dit betekent dat uw arbeidsongeschiktheidspercentage gelijk blijft en er dus geen wijziging zou moeten zijn in de hoogte van uw AOP en premievrije pensioenopbouw volgens het pensioenreglement van uw laatste werkgever.

Impact op AOP door overstap naar IVA: Aangezien de hoogte van de IVA-uitkering niet wordt meegerekend in het AOP, maar het arbeidsongeschiktheidspercentage bepalend is, zou een verhoging van uw uitkeringspercentage naar 75% (vanuit de IVA, vergeleken met de WGA) geen invloed moeten hebben op uw AOP. De AOP is gebaseerd op het percentage arbeidsongeschiktheid, en dat blijft ongewijzigd op 80-100%.

Hopelijk biedt deze uitleg enige verlichting en duidelijkheid over uw situatie. Mocht u nog verdere vragen of zorgen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist of uw zorgbegeleider.

**aan dit antwoord kunnen geen rechten worden ontleend**

Met vriendelijke groet,

Niels Alderding

  • Je moet om een reactie te plaatsen
Showing 1 result
Your Answer
Plaats een bericht als gast door de velden hieronder in te vullen of als u al een account hebt.
Naam*
E-mail*
Website