Alle Nederlandse werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om een basiscontract af te sluiten bij de arbodienst. Echter kan het zijn dat je als werkgever zelf de regie in handen wilt hebben, en uitsluitend wenst samen te werken met professionals die je zelf uitkiest. In dat geval kun je kiezen voor een speciale maatwerk regeling. Maar wat is een arbodienst maatwerk regeling nu precies?
Een maatwerk regeling biedt ondernemers veel flexibiliteit. Hiermee kunnen werkgevers namelijk zelf bepalen welke professional zij inhuren voor een specifieke taak. Organisaties kunnen gebruikmaken van deze regeling wanneer de ondernemingsraad akkoord heeft gegeven, of wanneer de regeling is opgenomen in de CAO.
Ben jij benieuwd welke mogelijkheden een arbodienst maatwerk regeling met zich meebrengt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we je namelijk alles wat je moet weten over deze unieke regeling. Hopelijk helpt dit artikel jou ook om een beter beeld te krijgen van de arbodienst maatwerk regeling.
Wat is een maatwerk regeling?
Voordat we gaan kijken naar de voorwaarden en mogelijkheden van een maatwerk regeling, willen we eerst iets dieper ingaan op de definitie van arbodienst maatwerk regelingen. Wat moeten we ons hier nu precies bij voorstellen?
Een maatwerk regeling stelt ondernemers in staat om eigen keuzes te maken wanneer het gaat om samenwerkingen op het gebied van verzuimbegeleiding en preventie. In plaats van een vaste overeenkomst met een gecertificeerde arbodienst, kiezen werkgevers er dan voor om zelf de regie te houden over de samenwerkingspartners.
Binnen arbodienst maatwerk regelingen kan een werkgever er ook voor kiezen om meerdere specialisten in te huren, en dus samen te werken met verschillende partijen. Dit biedt flexibiliteit en stelt de werkgever in staat om een pakket samen te stellen dat goed past binnen de organisatie.
Bij een arbodienst maatwerk regeling mag een werkgever dus helemaal zelf kiezen welke arbodienstverleners zorgdragen voor de verschillende aspecten rondom ziekteverzuimbegeleiding en preventie.
Gebruikmaken van een maatwerk regeling is niet zomaar voor iedere ondernemer weggelegd. Er zijn namelijk enkele voorwaarden aan verbonden. Onderstaand bespreken we deze beknopt.
Voorwaarden arbodienst maatwerk regelingen
Je bent vast benieuwd welke voorwaarden zijn verbonden aan de maatwerk regelingen. Het gaat om twee belangrijke voorwaarden waar een onderneming aan moet voldoen. Onderstaand zetten we deze twee aspecten voor je uiteen.
1. Toestemming ondernemingsraad
De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van een organisatie, dient schriftelijk akkoord te geven voor de keuze van een maatwerk regeling. Geven deze geen akkoord, of heeft een organisatie geen ondernemingsraad? Dan is het gebruikmaken van een maatwerk regeling niet mogelijk.
Een akkoord van de ondernemingsraad is echter niet noodzakelijk wanneer de regeling reeds in de CAO is vastgelegd.
2. Contract met ten minste één bedrijfsarts
Het sluiten van een contract met een bedrijfsarts is noodzakelijk voor een maatwerk regeling. Als werkgever dien je in ieder geval verplicht samen te werken met één bedrijfsarts die zorgdraagt voor de wettelijke Arbo taken. Hier kan je als ondernemer simpelweg niet omheen. Wel zorgt de maatwerk regeling ervoor dat jij zelf kiest met welke professional je in zee gaat.
Wens jij voor iedere situatie altijd de beste deskundige in te schakelen? Dan ben je bij Matchvermogen aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Waarom arbodienst maatwerk regelingen?
Wellicht vraag je je af waarom maatwerk regelingen in het leven zijn geroepen. De voornaamste reden dat ondernemers kiezen voor een maatwerk regeling, heeft te maken met de flexibiliteit. Ondernemers kunnen de maatwerk regeling immers invullen zoals zij dat zelf wensen. Uiteraard wel rekening houdend met de eisen en voorwaarden die zijn gesteld.
Arbodienst maatwerk regelingen stellen werkgevers in staat om de uitvoering van de Arbo taken te laten aansluiten bij de organisatie. Denk aan het inschakelen van zelfstandige deskundige die zijn gespecialiseerd in een specifieke branche. Of wellicht een professional die ervaring heeft met een bedrijfscultuur waar binnen jouw organisatie veel waarde aan wordt gehecht.
Goede communicatie is van cruciaal belang
Wanneer een werkgever kiest voor een maatwerk regeling, is het onderhouden van goede communicatie erg belangrijk. Het gaat hierbij om communicatie tussen werkgever, werknemers en de gecontracteerde deskundige. De processen die gehanteerd worden dienen opgeschreven te worden in het bedrijfsbeleid. Werknemers moeten immers ook op de hoogte worden gesteld van datgene wat er binnen de organisatie gebeurt op het gebied van bijvoorbeeld verzuimbegeleiding.
Kerntaken arbodienst maatwerk regeling
Of je als ondernemer nu gebruikmaakt van de maatwerk regeling of de reguliere vangnet regeling, er blijven altijd een aantal kerntaken die verplicht worden gesteld door de Arbowet. Hieraan dient iedere werkgever te voldoen, ongeacht de regeling waarvan gebruik wordt gemaakt. Het enige verschil is dat de maatwerk regeling meer flexibiliteit biedt, en ervoor zorgt dat je aan deze taken enigszins je eigen invulling kan geven. Zo bepaal je zelf welke professional zorgdraagt voor een specifiek onderdeel.
Benieuwd welke kerntaken ook bij een maatwerk regeling verplicht zijn voor werkgevers? Onderstaand bespreken we de vier basistaken die verplicht uitgevoerd dienen te worden volgens de Arbowet.
1. Ziekteverzuimbegeleiding en preventie
De hulp van een bedrijfsarts dient altijd ingeschakeld te worden wanneer er sprake is van ziekteverzuim. Deze arts biedt ondersteuning aan de werknemer in kwestie. De werkgever is verplicht om deze ondersteuning aan te bieden, dit is bepaald in de Arbowet.
Ook op het gebied van preventie kan de bedrijfsarts een waardevolle toevoeging zijn. De risico’s kunnen in kaart worden gebracht, en een plan van aanpak om ziekteverzuim tegen te gaan kan worden opgesteld.
2. Aanstellingskeuringen
Voor sommige functies kan het noodzakelijk zijn dat werknemers een aanstellingskeuring ondergaan. Ook dit is een aspect waar de werkgever verplicht zorg voor dient te dragen. Maak je echter gebruik van de maatwerk regeling? Dan bepaal je dus zelf welke gecertificeerde professional je inschakelt voor het uitvoeren van dergelijke keuringen.
3. Periodieke preventieve medische onderzoeken
Werkgevers in diverse branches zijn volgens de Arbowet verplicht om periodiek gezondheidsonderzoeken aan te bieden. Dit wordt preventief gedaan om een gezonde en veilige werkplek te garanderen. Ook voor dergelijke preventieve onderzoeken mag een deskundige naar keuze worden ingezet, indien men gebruikmaakt van de maatwerk regeling.
4. Risico-inventarisatie & evaluatie
Tot slot is een werkgever verplicht om eventuele bedrijfsrisico’s te inventariseren, en periodiek evaluaties uit te voeren. Op deze manier zijn zowel werkgever als werknemer zeker van een veilige werkomgeving. Je voldoet als ondernemer aan deze eis wanneer je een kundige professional inschakelt voor een dergelijke inventarisatie.
Neem de Regie in Handen met Matchvermogen
Het creëren van een veilige, gezonde en productieve werkomgeving vereist aandacht, kennis en flexibiliteit. De maatwerk regeling biedt precies deze flexibiliteit door je in staat te stellen de beste specialisten voor jouw specifieke situatie te kiezen. Maar met keuzevrijheid komt ook de verantwoordelijkheid om de juiste beslissingen te nemen. Bij Matchvermogen begrijpen we als arbeidsdeskundig onderzoek en adviesbureau dit als geen ander. Daarom staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap, om ervoor te zorgen dat je de beste oplossingen kiest die naadloos aansluiten bij jouw organisatie. Laat de complexiteit van de arbodienst maatwerk regeling geen obstakel zijn, maar een kans om te schitteren. Ben je klaar om je arbodienstverlening naar een hoger niveau te tillen? Neem dan vandaag nog contact op met Matchvermogen en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.