Arbeidsdeskundig onderzoek burnout

Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burnout klachten en symptomen blijkt uit cijfers van TNO en het CBS. Dat is voor de werkzame beroepsbevolking ongeveer 1.3 miljoen mensen! Een bizar hoog aantal in vergelijking met andere beroepsziekten. Wij pleiten dan ook voor een meer specifieke aanpak om mensen met een burnout tijdens re-integratietrajecten en arbeidsdeskundige onderzoeken te helpen. Betere hulp aanbieden op basis van evidence based practice en literatuur. Iets wat in de praktijk nog weinig voorkomt.

Steeds meer vragen over burnout

Tegenwoordig krijgen we als arbeidsdeskundig advies bureau steeds vaker cliënten doorverwezen met burnout klachten, depressie of overspannenheid. Van werkgevers krijgen we dan vaak vragen over hoe wij daarmee om gaan. Het is immers geen gebroken been, waarbij het zeer duidelijk is wat iemand voor klachten heeft. In dit artikel geven we een tips over hoe werkgevers hier mee om kunnen gaan. Ook geven we informatie over wat een arbeidsdeskundig onderzoek burnout inhoud en kan opleveren.

Even heel kort. Wat is een burnout?

Als arbeidsdeskundigen zijn we altijd heel scherp als het gaat om beperkingen op persoonlijk of sociaal vlak. Als iemand aangeeft dat hij/zij een burnout heeft dan kan dit eigenlijk vanalles betekenen. Het is namelijk een verzamelnaam voor allerlei klachten. De gezondheidsraad geeft aan dat de werkelijke definitie als volgt, luidt:

‘De Hoge Gezondheidsraad (HGR) definieert burn-out als een uitputting die het gevolg is van een (langdurig) gebrek aan evenwicht tussen de toewijding van een mens en wat hij ervoor terugkrijgt.’

De volgende symptomen kunnen optreden

  • Stemmingswisselingen
  • Vergeetachtigheid
  • Besluiteloosheid
  • Geen plezier
  • Vermoeid en op
  • Lichamelijke kwaaltjes
  • Gevoel dat je een tandje bij moet zetten
  • Gevangen

Wat is het lastige aan een burnout voor werkgevers?

Zoals reeds beschreven vinden werkgevers een fysieke klacht makkelijker te begrijpen dan een mentale klacht. Iedereen kan op elk moment zeggen dat hij of zij niet kan werken door mentale beperkingen. Dat is wat wij vaak te horen krijgen. Het is niet altijd af te lezen aan iemand zijn uiterlijk. Bij een gebroken been is dit direct zichtbaar en snapt iedereen het effect er van. Ook het verloop van mentale klachten niet eenduidig. Bij de ene persoon kunnen mentale klachten langer duren dan bij de ander. Bovendien is de behandeling niet altijd hetzelfde. Al met al niet heel overzichtelijk voor een werkgever.

Hoe krijg je grip op een burnout bij verzuimbegeleiding?

Veel werkgevers zitten dus met hun handen in het haar als het gaat om verzuimbegeleiding van werknemers met een burnout. Toch is het simpeler dan het lijkt. Je hoeft niet altijd kennis te hebben van problematieken en ziekten voor je de juiste begeleiding kunt aanbieden. Daarvoor hebben we namelijk de bedrijfsarts.

Een goede bedrijfsarts vertaalt naar de werkgever wat een werknemer wel en niet kan met zijn of haar beperkingen op een begrijpbare manier. De bedrijfsarts vertaalt de mogelijkheden van werknemer in zogenaamde: ‘functionele mogelijkheden’. Dit zijn beperkingen geformuleerd in taal die een werkgever mag inzien.

Voorbeeld functionele mogelijkheden

Stel een werknemer met een burn-out geeft aan dat hij 2x per week naar de psycholoog gaat. Hij is vergeetachtig en ervaart diverse klachten aan zijn nek en schouders. Hij heeft veel last bij bukken en tillen. Tevens kan werknemer niet omgaan met te veel stress. Gevolg is dat klachten nog verder toenemen. Hoe vertaalt de bedrijfsarts dit dan voor werkgever naar begrijpelijke taal en mogelijkheden? Hieronder staat gesimplificeerd weergegeven over hoe een bedrijfsarts beperkingen kan vertalen naar leken-informatie.

Aldus bedrijfsarts:

Werknemer ondergaat op het moment behandeling. Daardoor is hij 2 dagen per week niet beschikbaar voor re-integratie.

  • Herinneren: werknemer is beperkt op gebied van herinneren. Heeft een notitieblok nodig om zaken op te schrijven om zaken te onthouden.
  • Deadlines en productiepieken: werknemer is beperkt voor deadlines en productiepieken
  • Bukken en tillen: kan niet meer dan 5 kg tillen of dragen

Wat kan de werkgever met deze beperkingen?

De werkgever weet nu wat de werknemer wel en niet kan. Hij kan dan ook met werknemer in gesprek gaan over hoe de beschreven beperkingen voorkomen in zijn werk.

Stel iemand is productiemedewerker. Hij of zij kan niet omgaan met de productiepieken die door de dag heen plaatsvinden. Met name op zaterdagen en in nachtdiensten kan er ineens veel meer productie dan gewoonlijk worden verwacht (productiepiek). Kan werknemer dan zijn werk uitvoeren op deze dagen? Volgens de bedrijfsarts niet. Dit is dan ook hoe je als werkgever per functionele mogelijkheid naar iemand zijn functie kan kijken. Je houvast als werkgever is wat de bedrijfsarts formuleert.

Waar gaat het vaak mis?

In de praktijk zie je helaas maar al te vaak dat een bedrijfsarts niet duidelijk is in de communicatie over functionele mogelijkheden. Er wordt bijvoorbeeld geschreven door een bedrijfsarts: ‘werknemer is beperkt voor concentreren van de aandacht’. Hier kun je als werkgever niet veel mee. Je wil weten in welke mate werknemer beperkt is. Kan iemand 5, 10, 20 of 30 minuten concentreren ten opzichte van de norm? Heb je daar geen duidelijkheid over, dan is een gesprek aangaan met werknemer vrij lastig. Als er geen consensus wordt gevonden met werknemer over de beperkingen, ontstaat er miscommunicatie. Vraag dus altijd na bij de bedrijfsarts in welke mate, duur of frequentie de beperkingen voorkomen. Alleen dan kun een objectieve afweging maken als werkgever of iets mogelijk is.

Waarom arbeidsdeskundig onderzoek burnout?

Nu komen we aan bij de hamvraag. Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek burnout? Voor veel werkgevers is het afwegen van draagkracht van een werknemer tegenover de belasting van een functie lastig. Het is namelijk geen dagelijkse bezigheid. Net zoals wanneer je een schoenmaker inhuurt om je schoenen te repareren, huur je een arbeidsdeskundige in voor duidelijkheid over arbeidsongeschiktheid en re-integratie.

De arbeidsdeskundige is gespecialiseerd in het onderzoeken van mogelijkheden en onmogelijkheden in werk. Bovendien is het een neutrale partner die op een geheel andere manier in gesprek kan gaan met een werknemer. Zeker als je een conflict hebt met een werknemer of er spanning ontstaat over wat iemand moet doen, kan een arbeidsdeskundige bijstaan voor advies.

Voordelen arbeidsdeskundig onderzoek burnout

Zeker omdat beperkingen voor burnout cliënten niet altijd goed worden geformuleerd door de bedrijfsarts is het gunstig om een specialist te betrekken.

De arbeidsdeskundige kan contact opnemen met de bedrijfsarts bij onduidelijk en zaken van werknemer interpreteren die een werkgever misschien niet altijd zal opvallen.

Een opbouwschema, zowel als mogelijkheden worden dan ook gerichter geformuleerd. Daarmee verkort je doorlooptijd en dus ook verzuimkosten. De werkgever ontvangt bovendien handvatten die binnen alle richtlijnen van de Wet Verbetering Poortwachter of WIA kunnen worden opgepakt. Door duidelijkheid over opbouw en verwachtingen van werknemer ontstaat er vaak ook betere communicatie en een beter re-integratieresultaat. Een positief sentiment van werknemer jegens de re-integratie is een belangrijke factor voor succes.

  • Voldoen aan wet en regelgeving
  • Voelt bedrijfsarts aan de tand bij onduidelijkheden
  • Betere communicatie met werknemer
  • Handvatten die compliant zijn aan regel- en wetgeving
  • Neutrale gesprekspartner voor werkgever en werknemer
  • Ook advies bij onduidelijke beperkingen door bedrijfsarts

Wanneer een arbeidsdeskundige inschakelen?

In principe kan een arbeidsdeskundige al vanaf dag 1 worden ingeschakeld van arbeidsongeschiktheid. Is er twijfel over de opbouw? Geeft de bedrijfsarts geen duidelijke adviezen? Dan kan een arbeidsdeskundige ervoor zorgen dat er schot in de zaak komt. In de praktijk zie je echter dat er vaak te lang wordt gewacht met het inzetten van deze specialist. Inzet wordt vaak pas noodzakelijk geacht rond 1 jaar en 6 weken. Dit is het maximale termijn waarvoor spoor 2 dient te worden onderzocht conform de Wet Verbetering Poortwachter. Het gevolg is onnodige doorlooptijd verlenging en minder snelle re-integratie.

Een specialist inschakelen

In de praktijk zie je vaak dat mensen met diverse klachten op dezelfde manier worden behandeld door de arbeidsdeskundige of een spoor 2 begeleider. Maar is dit wel zo een goed idee? Is een opbouwschema voor re-integratie wat een arbeidsdeskundige kan adviseren voor iedereen hetzelfde? Moet er in spoor 2 niet gericht worden gekeken naar oorzaken van de burnout en daar de zoektocht naar ander werk op worden afgestemd? Een specialist op dit vlak kan daarbij helpen.

Een specialist inschakelen

Mentale problematieken bij werknemers zijn voor veel werkgevers lastig te om te begrijpen. Door gebruik te maken van een arbeidsdeskundig specialist wordt niet alleen veel werk uit handen genomen, maar worden er ook handvatten aangereikt aan werkgever om concreet met werknemer mee aan de slag te gaan. De arbeidsdeskundigen van Matchvermogen hebben een achtergrond in de psychosomatische hulpverlening, als psycholoog, zijn geregistreerd of gecertificeerd arbeidsdeskundige. Daardoor kunnen we een arbeidsdeskundig onderzoek burnout op een deskundige wijze voor werkgevers vormgeven.

Meer informatie en boekentips

Heb jij een medewerker met een burnout? Lees dan eens verder op ons blog voor tips informatie en adviezen. Ook wij leren dagelijks bij en schrijven artikelen over sociaal medische onderwerpen. Daarom hieronder onze vertrouwde boekentips.

#1 Werkboek hyperventilatie, angst en paniek

#2 Naar omstandigheden nogal slecht

#3 Zout water

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.