Arbeidsdeskundige mediator

Ga voor de beste verzuimoplossing met de arbeidsdeskundige mediator

Tijdens de Wet Verbetering Poortwachter heeft een zieke werknemer ontslagbescherming. Indien er naast arbeidsongeschikt ook nog een andere grond ligt onder de ziekmelding, biedt een arbeidsdeskundige mediator een uitkomst die tot een bevredigende oplossing leidt.

Verzuim en conflict loopt door elkaar

In sommige gevallen loopt ziekteverzuim en een conflict door elkaar. Echter is een conflict geen reden voor een ziekmelding. Daarom is het goed om allereerst deze twee zaken te scheiden. De arbeidsdeskundige mediator zal in de eerste instantie dan ook arbeidsdeskundig onderzoeken wat de situatie is van de werknemer. Is de werknemer op basis van de beperkingen van de bedrijfsarts wel arbeidsongeschikt? Kan de werknemer al werken? Is het zo dat de werknemer niet arbeidsongeschikt is, dan kan er direct over worden gegaan tot onderhandeling. Is dat niet het geval, dan moet er secuur worden gekeken wanneer dat wel kan plaatsvinden.

Ziek en onderhandelen? Dat kan!

Veel werkgevers vinden het lastig om met een arbeidsongeschikte medewerker in gesprek te gaan over een VSO. Echter is daar geen bezwaar tegen. Het is zelfs beter om daar eerder mee te beginnen, dan later. De werknemer kan zich dan namelijk voorbereiden op een dergelijk gesprek waardoor de weerstand ogenschijnlijk minder is, dan wanneer een VSO onaangekondigd wordt doorgestuurd. Daarbij kunnen er al bepaalde afspraken worden gemaakt als er een prognose aanwezig is. Deze prognose wordt door de bedrijfsarts opgesteld.

Dit kunnen wij voor u betekenen

  • Constateren of een werknemer wel/niet arbeidsongeschikt is voor zijn of haar functie
  • Met u en uw werknemer in gesprek gaan over een eventuele VSO
  • De vervolgstappen initiëren als er een jurist of arbeidsrechtadvocaat een oordeel moet geven over de situatie

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid