De complete gids voor het exo-skelet en hun voordelen voor arbeidsongeschikten

Exo-skeletten zijn in de wereld van technologie en gezondheidszorg niet langer een futuristisch concept. Ze worden steeds populairder en hebben hun weg gevonden naar verschillende sectoren, waaronder revalidatie, arbeid en ouderenzorg. Dit artikel duikt dieper in de wondere wereld van exo-skeletten en hoe ze arbeidsongeschikten kunnen ondersteunen. Vooral de rol van een arbeidsdeskundige bij het adviseren van deze technologie is cruciaal. Ook daar gaan we verder op in.

Wat is een exo-skelet?

Een exo-skelet is een draagbaar pak of harnas dat extern op het lichaam wordt gedragen en ontworpen is om de drager fysiek te ondersteunen. Het versterkt en vermeerdert de menselijke capaciteiten door mechanische kracht en ondersteuning te bieden.

Voordelen van exo-skelet voor arbeidsongeschikten

  1. Verbeterde mobiliteit: Voor arbeidsongeschikten die moeite hebben met bewegen kan een exo-skelet een tweede kans betekenen. Het helpt hen opstaan, lopen, en zelfs traplopen met minder inspanning.
  2. Verminderde spier- en gewrichtspijn: Exo-skeletten kunnen de belasting op spieren en gewrichten verminderen, waardoor pijn en ongemak verminderen.
  3. Verhoogde onafhankelijkheid: Het stelt arbeidsongeschikten in staat om dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren zonder hulp van anderen.

Hoe werkt een exo-skelet en welke typen zijn er?

Een exo-skelet functioneert als een interactief raamwerk dat samenwerkt met het lichaam van de gebruiker. Sensoren in het exo-skelet detecteren bewegingen die de gebruiker wil maken, of het nu gaat om het optillen van een zwaar object of het nemen van een stap. Vervolgens worden motoren of hydraulische systemen geactiveerd om deze beweging te ondersteunen of te versterken, afhankelijk van de behoefte.

Er zijn verschillende typen exo-skeletten, onder te verdelen in:

  1. Passieve exo-skeletten: Deze hebben geen motoren, batterijen of elektronica. Ze werken puur op mechanische basis, zoals met elastische banden of veren, om de gebruiker te ondersteunen.
  2. Actieve exo-skeletten: Uitgerust met motoren en sensoren, worden deze aangedreven door batterijen. Ze kunnen actief bewegingen van de gebruiker detecteren en ondersteunen met extra kracht.
  3. Semi-actieve exo-skeletten: Deze vormen een combinatie van passieve en actieve elementen. Ze kunnen bijvoorbeeld passieve ondersteuning bieden bij sommige bewegingen en actieve ondersteuning bij anderen.
  4. Op maat gemaakte exo-skeletten: Specifiek ontworpen voor individuele behoeften, bijvoorbeeld voor patiënten met specifieke medische aandoeningen.

Elk type exo-skelet heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van het beoogde gebruik en de specifieke behoeften van de gebruiker. Terwijl sommige ontwerpen meer gericht zijn op krachtondersteuning en het verhogen van het draagvermogen, richten anderen zich meer op het verbeteren van mobiliteit of revalidatie. De keuze voor een bepaald exo-skelet hangt dus sterk af van de toepassing en de wensen van de gebruiker.

De rol van de arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundige evalueert de arbeidsmogelijkheden van een persoon en adviseert over passende arbeid en aanpassingen op de werkplek. Bij het beoordelen van de inzet van exo-skeletten speelt de arbeidsdeskundige een cruciale rol:

  1. Arbeidsdeskundig onderzoek: Door een grondige analyse van de werkomgeving, de taken en de beperkingen van de werknemer, kan een arbeidsdeskundige adviseren over de inzet van exo-skeletten om de werkcapaciteit te vergroten.
  2. Preventie van ziekteverzuim: Door vroegtijdig gebruik te maken van exo-skeletten kan langdurig ziekteverzuim door bijvoorbeeld rugklachten of andere fysieke aandoeningen voorkomen worden. Denk aan zware beroepen waarbij men veel moet tillen. Een exoskelet zal belasting van tillen, dragen, duwen, reiken en dergelijke veel minder zwaar maken.
  3. Verminderen van arbeidsongeschiktheid: Een tijdige interventie met behulp van exo-skeletten kan het herstel bevorderen en de duur van de arbeidsongeschiktheid verminderen. Iemand die voorheen beperkt was door tillen, bijvoorbeeld omdat hij/zij maar maximaal 10kg mocht tillen, is ineens niet meer arbeidsongeschikt. De persoon in kwestie kan door het Exo-skelet

Conclusie

Exo-skeletten bieden een revolutionaire oplossing voor ouderen en de arbeidsmarkt. Door ouderen te ondersteunen in hun dagelijkse leven, vergroten ze de levenskwaliteit en onafhankelijkheid. Voor de arbeidsmarkt kunnen ze een oplossing bieden voor uitdagingen als ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Met een deskundige aanpak van arbeidsdeskundigen wordt de inzet van deze technologie geoptimaliseerd en afgestemd op de individuele behoeften van werknemers.

De toekomst van arbeid en ouderenzorg ziet er rooskleurig uit met de komst van exo-skeletten.

Meer informatie?

Ben je geïntrigeerd door de mogelijkheden van exo-skeletten en wil je weten hoe deze innovaties jouw organisatie of persoonlijke situatie kunnen transformeren? Wacht niet langer en ontdek de voordelen op maat voor jou.

🌟 Neem vandaag nog contact op met Matchvermogen en laat je adviseren door onze experts. Samen vinden we de perfecte match tussen technologie en jouw behoeften. Klik hier, bel ons of stuur een bericht. Samen maken we de toekomst mogelijk! 🌟

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid