5 Redenen Voor een Online Arbeidsdeskundig Onderzoek

Wanneer er sprake is van langdurig ziekteverzuim, is de werkgever verplicht om te onderzoeken hoe de werknemer in kwestie naar vermogen kan blijven werken. In de praktijk wordt hier doorgaans een arbeidsdeskundig onderzoek voor gebruikt. Middels deze weg voldoe je als werkgever namelijk aan alle wettelijke verplichtingen. Tegenwoordig kan een dergelijk onderzoek ook online plaatsvinden, maar wat zijn hier de voordelen van?

Een online arbeidsdeskundig onderzoek heeft als grootste voordeel dat het voor werkgevers kostenbesparend is. Daarnaast biedt het enorm veel flexibiliteit, aangezien men niet locatieafhankelijk is. Verder vormt dit online proces een laagdrempelig onderzoek, waarbij iedereen toch de best mogelijke ondersteuning krijgt.


Wil jij weten waarom een arbeidsdeskundig onderzoek vandaag de dag vaak online wordt uitgevoerd, en ben je benieuwd of dit ook voor jou interessant kan zijn? Dan ben je bij Matchvermogen aan het juiste adres.

In het onderstaande artikel bespreken we maar liefst 5 redenen voor een online arbeidsdeskundig onderzoek. Na afloop van dit artikel weet jij dus precies welke voordelen deze online vorm van begeleiding te bieden heeft.

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Voordat we dieper ingaan op de voordelen van een online onderzoek, willen we eerst in kaart brengen wat een arbeidsdeskundig onderzoek precies is. Wat houdt een dergelijk onderzoek nu eigenlijk in?

Zoals benoemd wordt een arbeidsdeskundige ingeschakeld wanneer er sprake is van langdurig ziekteverzuim. Dit wordt gedaan omdat werkgevers verplicht zijn zorg te dragen voor re-integratiebegeleiding, en uiteraard ook om erachter te komen welke mogelijkheden tot arbeid er nog wel zijn voor de werknemer in kwestie.

De arbeidsdeskundige onderzoekt vier vragen, om de mogelijkheden in kaart te brengen. Onderstaand bespreken we deze vragen beknopt, zodat jij een beeld kan vormen bij hoe een arbeidsdeskundig onderzoek precies in zijn werk gaat.

 1. Kan de werknemer het werk in zijn oorspronkelijke functie hervatten?
  Als eerste stap onderzoekt de arbeidsdeskundige of de werknemer weer aan de slag kan. Wellicht dat de klachten zijn verdwenen en hij of zij het werk binnen de oorspronkelijke functie kan hervatten. Lijkt dit niet mogelijk? Dan komt de arbeidsdeskundige aan bij de tweede vraag.
 2. Kan de functie van de werknemer worden aangepast, zodat deze toch enkele werkzaamheden kan hervatten? Wellicht heeft de werknemer in kwestie een blessure waardoor de oorspronkelijke functie niet volledig kan worden hervat. In een dergelijk geval kan er gekeken worden naar aanpassingen binnen de functie. Wellicht dat een bepaald onderdeel van het werk kan worden overgedragen aan een collega, of misschien kunnen de werkzaamheden op een alternatieve plek worden uitgevoerd.
  Indien aanpassingen in het eigen werk niet mogelijk zijn, dient de arbeidsdeskundige over te gaan naar de derde vraag.
 3. Is er ander passend werk binnen de organisatie?
  Wanneer een werknemer niet kan terugkeren in de oorspronkelijke functie, wordt er gekeken naar andere vormen van passend werk binnen de organisatie. De arbeidsdeskundige probeert de mogelijkheden hiervan in kaart te brengen door met zowel werkgever als werknemer in gesprek te gaan. Wellicht dat hiervoor omscholing nodig is, dit soort zaken komen dus ook aan het licht tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek.
 4. Op welke manier kan de werknemer worden begeleid naar ander werk buiten de organisatie?
  In sommige gevallen kan een zieke werknemer niet terugkeren op de werkvloer bij de huidige werkgever. Dit kan diverse oorzaken hebben. In dat geval zal de arbeidsdeskundige samen met de werknemer gaan kijken naar arbeidsmogelijkheden buiten de organisatie, bij een andere werkgever.

Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek online uitvoeren?

Nu we een beter beeld hebben bij de inhoud van een arbeidsdeskundig onderzoek, willen we ons gaan focussen op de online vorm van dit onderzoek. Steeds meer werkgevers kiezen namelijk voor een online arbeidsdeskundig onderzoek. In dat geval worden de gesprekken met zowel werkgever als werknemer online gevoerd. Ook eventuele bijkomende trainingen of elearnings worden uitgevoerd via de computer.


Een arbeidsdeskundig onderzoek online uitvoeren heeft diverse voordelen. Daar wil jij ongetwijfeld meer over weten. Onderstaand bespreken we 5 redenen voor een online arbeidsdeskundig onderzoek.

 1. Kostenbesparend

Of het nu gaat om een arbeidsdeskundig onderzoek, een tweede spoor traject of een andere vorm van re-integratie, de online optie zorgt ervoor dat je als werkgever goedkoper uit bent. Er is geen sprake van reiskosten die gemaakt moeten worden, en het opzetten van een online arbeidsdeskundig onderzoek is zeer eenvoudig.


Bij Matchvermogen is dit online onderzoek bijvoorbeeld al mogelijk vanaf € 795,-. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Loading

 1. Niet locatieafhankelijk

Een online arbeidsdeskundig onderzoek biedt veel flexibiliteit, aangezien het niet locatieafhankelijk is. Als een arbeidsdeskundig onderzoek online wordt uitgevoerd, betekent dit dat het op ieder moment en op iedere gewenste plek gestart kan worden.

De arbeidsdeskundige hoeft immers niet per se op locatie te verschijnen, en ook de werknemer kan eenvoudig deelnemen aan het onderzoek vanuit de eigen woning.

 1. Laagdrempelig

Een arbeidsdeskundig onderzoek is iets waar veel werknemers tegen op zien. Angst voor een negatieve beoordeling of grote uitdagingen die voor hen liggen, kan maken dat ze het onderzoek als zeer heftig ervaren.


Het gebruik van een online arbeidsdeskundig onderzoek is absoluut laagdrempelig, zeker in vergelijking met een regulier onderzoek. Aangezien de werknemer kan deelnemen vanuit zijn eigen veilige omgeving, staat deze doorgaans positiever tegenover het proces. Het online onderzoek is bovendien minder belastend.

 1. Snel & eenvoudig

Aangezien dit onderzoek zoveel flexibiliteit biedt, is het vaak snel geregeld. Het plannen van afspraken met alle partijen is doorgaans een stuk sneller geregeld. Ook is een deelname eenvoudig voor alle partijen. Het wijst zich eigenlijk helemaal vanzelf. Uiteraard draagt de inzet van onze gemotiveerde arbeidsdeskundige er ook toe bij dat het onderzoek toegankelijk is voor iedereen.

 1. Dezelfde hoge kwaliteit maatwerk

Wanneer je kiest voor een online arbeidsdeskundig onderzoek van Matchvermogen, ben je altijd verzekerd van dezelfde hoge kwaliteit maatwerk als bij een regulier onderzoek. Wij besparen namelijk niet op kwaliteit. Onze professionele arbeidsdeskundige voeren dit onderzoek uit met de grootst mogelijke zorg.

Iedere werknemer ontvangt dezelfde goede begeleiding, en iedere werkgever kan zeker zijn van een secuur uitgevoerd onderzoek inclusief rapportage. Matchvermogen zorgt ervoor dat het arbeidsdeskundige onderzoek voor iedereen een positieve ervaring wordt.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid