Offerte Arbodienst – Waar Moet je Op Letten?

Iedere onderneming dat personeel in dienst heeft, is verplicht om minimaal een basiscontract met een arbodienst af te sluiten. Als werkgever dien je namelijk zorg te dragen voor re-integratiebegeleiding, en je werknemers voor te lichten over arbeidsrisico’s. De hulp van een arbodienst komt hier doorgaans bij om de hoek kijken. Waarschijnlijk vraag je offertes aan bij diverse arbodiensten, om erachter te komen welke het meest passend is. Maar waar moet je bij een offerte arbodienst eigenlijk op letten?

Het is belangrijk om de visie en werkwijze van de arbodienst te onderzoeken. Deze dienen immers aan te sluiten op de bedrijfscultuur. Ook dien je goed te kijken naar de diverse abonnementsvormen en duur van eventuele contracten. Tot slot doe je er goed aan om erachter te komen met welke providers samen wordt gewerkt.

Ga jij binnenkort een offerte aanvragen bij een arbodienst, of heb je er wellicht reeds één ontvangen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd waar je op moet letten bij het doornemen van deze offerte. Wij raden je in dat geval aan om het onderstaande artikel grondig door te nemen. In dit artikel vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over jouw offerte van de arbodienst.

Wat moet er in de offerte arbodienst staan?

Om te beginnen willen we jou graag wat meer vertellen over wat er precies in een offerte moet staan. Het is als werkgever immers belangrijk om samen te werken met een professionele arbodienst die zich aan alle protocollen houdt. Onderstaand bespreken we de belangrijkste zaken die in ieder geval in een offerte van de arbodienst moeten staan.

Tarieven

Een offerte brengt uiteraard altijd de tarieven in kaart die de arbodienst hanteert voor diverse vormen van dienstverlening. Echter willen we jou op dit gebied wel een tip meegeven. Laat het tarief niet bepalend zijn voor jouw keuze. Het is namelijk niet zo dat een dure arbodienst altijd heel goed is of dat een goedkope arbodienst per definitie slecht werk levert. Het is naar onze mening dan ook verstandig om je keuze ergens anders op te baseren, bijvoorbeeld op de visie en werkwijze van de arbodienst.

Algemene informatie over de arbodienst

Als werkgever is het belangrijk dat jij weet met welke arbodienst je in zee gaat. Daarom bevat een offerte doorgaans een gedeelte met algemene informatie over de arbodienst. Denk hierbij aan hun oprichting, de gecontracteerde klanten en relevante ervaringen.

Visie & werkwijze

De arbodienst zal in hun offerte ook kort stilstaan bij hun visie. Zo kunnen ze beknopt aangeven hoe ze het verzuimbeleid zouden aanpakken binnen jouw organisatie. Ook het dienstverleningsmodel komt ter sprake. Op deze manier krijg jij als werkgever meer inzicht in de werkwijze van de arbodienst. Dit is belangrijk, aangezien deze werkwijze wel dient aan te sluiten op de bedrijfscultuur.

Werkt de arbodienst in kwestie bijvoorbeeld met eigen bedrijfsartsen of schakelen zij externe partijen in om bepaalde klussen uit te voeren? Het antwoord op deze vraag is zeer relevant voor de potentiële klant, en dient dus altijd vermeld te staan in de offerte.

Ook de toegang tot de bedrijfsarts en andere vormen van communicatie worden benoemd in de offerte. Dit zijn namelijk cruciale punten wanneer het aankomt op het kiezen van een passende arbodienst.

De mogelijke abonnementsvormen

Een arbodienst biedt verschillende abonnementsvormen aan. Iedere organisatie is immers gebaat bij een ander soort contract. Heb jij een groot bedrijf en kies je voor zekerheid? Dan zal een uitgebreid abonnement met volledige service waarschijnlijk passend zijn. Heb jij daarentegen slechts een kleine onderneming? Dan kan een basiscontact wellicht voldoende zijn. De offerte zal meer inzicht geven in de mogelijke abonnementsvormen, en wat je hiervan kunt verwachten.

Duur contract & opzegtermijn

De duur van het contract en de eventuele opzegtermijn zijn erg belangrijk. Er zijn namelijk arbodiensten die contracten aanbieden met een minimale duur van wel drie jaar. Dit is niet voor iedere onderneming wenselijk. Ook de opzegtermijn kan flink verschillen per arbodienst. Kijk hier dus goed naar en onderhandel indien nodig.

Een offerte arbodienst ontvangen – Waar moet je op letten?

Je hebt één of meerdere offertes van arbodiensten ontvangen. Nu is het tijd om de arbodienst te kiezen die het beste aansluit bij jouw organisatie. Dit kan voor werkgevers nog best een lastige klus zijn. Daarom duiken we onderstaand in op enkele zaken waar jij goed op moet letten bij het beoordelen van een offerte.

  1. Visie op verzuim uitdagingen

De visie die een arbodienst heeft op de aanpak van verzuim, is van cruciaal belang. Deze visie dient namelijk grotendeels overeen te komen met jouw visie als ondernemer. De partij die jou in de toekomst moet gaan bijstaan in verzuimbegeleiding en preventie, dient immers wel te voldoen aan jouw wensen.
Ga dus eerst bij jezelf na wat belangrijk is voor jouw organisatie. Vervolgens kun je namelijk gericht gaan zoeken op arbodiensten die hierop aansluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat jij uiteindelijk met nuttige offertes eindigt, waar echte kanshebbers tussen zitten.

  1. Achtergrondinformatie arbodienst en werkwijze

Wanneer je een offerte doorneemt, is het belangrijk om jezelf te verdiepen in de arbodienst. Welke achtergrondinformatie hebben ze jou gegeven? Met wat voor soort klanten werkt deze arbodienst, en hebben ze bijvoorbeeld ervaring binnen jouw bedrijfstak? Dit zijn relevante vragen die kunnen aantonen of een arbodienst al dan wel of niet geschikt is voor jouw organisatie.
Ook de werkwijze is van belang. Deze dient immers overeen te komen met het beeld dat jij als ondernemer in je hoofd hebt. Het is bovendien belangrijk dat er een goede klik is. Deze is van cruciaal belang voor een succesvolle samenwerking.

  1. Providers

Een offerte van de arbodienst zal waarschijnlijk meer inzicht bieden in de manier van werken. Zo zal de arbodienst bijvoorbeeld ook aangeven met welke artsen zij samenwerken. Hebben zij bijvoorbeeld eigen artsen in dienst, of worden er externe providers ingeschakeld? Wellicht dat jij als ondernemer zelf ook externe providers wenst in te zetten. Is dit mogelijk? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn bij het kiezen van een passende arbodienst.

Heb jij graag zelf de regie in handen, en ben je op zoek naar externe providers die jou kunnen helpen bij unieke uitdagingen? Dan ben je bij Matchvermogen absoluut aan het juiste adres. Wij hebben diverse specialisten in huis die moeiteloos zorgdragen voor iedere uitdaging waar jij als ondernemer mee te maken kan krijgen. Zo kun je ons inschakelen voor arbeidsdeskundig onderzoek, bezwaar en beroep UWV en tweede spoor trajecten. Ook helpen wij werkgevers graag verder met de afsluiting van een basiscontract arbodienstverlening of maatwerkregeling.

Loading

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid