Uitkeringssafari: Hoe maak je een herbeoordeling UWV?

Herbeoordeling bij het UWV: Ga voor Goud (of juist niet)!
Stel je voor: een zonnige dag, je voelt je energiek, en plots… komt de gedachte in je op dat misschien, héél misschien, de uitkering die je werknemer ontvangt via het UWV niet helemaal klopt. Misschien was er toch sprake van een IVA? Of juist van minder dan 35% arbeidsongeschiktheid? Een uitdaging! Als werkgever kun je een herbeoordeling aanvragen om dit te rectificeren. Maar hoe? Welaan, houd je vast, want hier komt een ritje door de wondere wereld van het UWV!

Stap 1: Doe je huiswerk!


Voordat je begint, is het goed om even te controleren of je echt een solide zaak hebt. Helaas zien we als arbeidsdeskundig adviesbureau maar al te vaak dat er koud een herbeoordeling wordt ingediend. Niet zomaar op de bonnefooi een herbeoordeling aanvragen. Dat is alsof je een taart probeert te bakken zonder te weten welke ingrediënten je nodig hebt. Bestudeer daarom eerst goed waarom je denkt dat de uitkering hoger of lager moet zijn en wat het einddoel moet zijn.

Stap 2: Pak dat formulier erbij!

Ga naar de website van het UWV en zoek het formulier voor herbeoordeling. Aha! Net zoals het vinden van de laatste paasei tijdens een paaseierenjacht, voelt dat toch altijd weer bevredigend. Het formulier wordt helaas bijna nooit gebruikt! Dit terwijl het zo nuttig is voor mensen die nog nooit eerder een herbeoordeling hebben ingediend. We weten dat UWV af en toe een beetje bureaucratisch is. Daarom is het formulier invullen zo belangrijk.. Voorkom een automatische reactie van UWV

Stap 4: Invullen maar!


Vul het formulier zorgvuldig in. Denk aan die keer dat je die puzzel van 1000 stukjes hebt voltooid. Elk detail telt! Het UWV houdt van duidelijkheid. Dus, als je foto’s, verslagen of andere bewijsstukken hebt die je claim ondersteunen, voeg deze dan toe. Zie het als de kers op je taart. Zonder kers is het ook lekker, maar mĂ©t kers is het pas echt feest! Daarbij voorkom je een onnodig bezwaarschrift dat moet worden nagestuurd.

Bij een herbeoordeling bij het UWV voor een hogere of lagere uitkering zijn enkele essentiële onderdelen die je moet invullen en beargumenteren:

  1. Persoonsgegevens & Uitkeringsdetails:
    • Naam, adres, burgerservicenummer van de betreffende werknemer.
    • Type uitkering (bijvoorbeeld WIA, Wajong, etc.) en huidige uitkeringspercentage.
  2. Reden van de Herbeoordeling:
    • Geef duidelijk aan waarom je een herbeoordeling aanvraagt: is de gezondheid van de werknemer verbeterd of verslechterd? Of zijn er andere relevante wijzigingen in omstandigheden?
  3. Medische Informatie (indien relevant):
    • Nieuwe medische rapporten, behandelplannen of diagnoses die de verandering in arbeidscapaciteit ondersteunen.
    • Informatie van artsen of specialisten.
  4. Arbeidsdeskundige Informatie:
    • Indien de werknemer (gedeeltelijk) aan het werk is: informatie over de huidige functie, het aantal uren dat wordt gewerkt, en of er speciale aanpassingen zijn gedaan.
    • Als er sprake is van veranderde werkcapaciteit, leg uit hoe dit de huidige of mogelijke arbeidspositie van de werknemer beĂŻnvloedt.
  5. Ondersteunend Bewijs:
    • Elk ander relevant document dat de wijziging in de omstandigheden van de werknemer ondersteunt, zoals verklaringen van therapeuten of re-integratieverslagen.
  6. Argumentatie:
    • Beschrijf helder waarom je denkt dat de uitkering moet worden aangepast. Geef aan hoe de huidige uitkering niet meer overeenkomt met de situatie van de werknemer en waarom een herziening op zijn plaats is.

Stap 5: Verstuur en wacht af
Eenmaal ingediend, begint het wachten. Dit is zoals je verwachtingsvol uitkijkt naar je vakantie. Soms lijkt het lang te duren, maar voor je het weet, is daar het verlossende antwoord. Helaas zijn de wachttijden bij UWV erg lang. Als specialist herbeoordelingen en bezwaar wachten wij in sommige gevallen al meer dan een jaar!

Wat kan er gebeuren?

  • Het UWV beoordeelt de situatie van de werknemer opnieuw en kan besluiten de uitkering aan te passen.
  • Als werkgever kun je een belang hebben bij een juiste uitkering. Te hoog of te laag kan gevolgen hebben voor de gedifferentieerde premies die je betaalt.

Invloed op gedifferentieerde premies en kosten


Een juiste uitkering is niet alleen eerlijk, het heeft ook invloed op je portemonnee! Een te hoge of te lage uitkering kan invloed hebben op de gedifferentieerde premies die je als werkgever betaalt. Het is een beetje zoals een weegschaal; als er te veel aan Ă©Ă©n kant zit, raakt het uit balans. Door ervoor te zorgen dat de uitkering juist is, houd je de kosten in balans.

Hulp nodig?


Het aanvragen van een herbeoordeling bij het UWV kan lijken op een queeste, maar met een beetje voorbereiding en geduld (en misschien een vleugje humor) kom je er wel. Dus werkgevers, ga ervoor! Of niet. De keuze is aan jou. Maar nu weet je in ieder geval hoe het moet!

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid