Arbodienst Nodig? Lees dit Eerst!

Als werkgever ben jij volgens de Arbowet verplicht om een basiscontract met een arbodienst te hebben. Dit heeft alles te maken met de plicht om passende verzuimbegeleiding te bieden aan werknemers binnen het bedrijf. Maar wanneer je een arbodienst nodig hebt, komt er nogal wat om de hoek kijken. Welke aandachtspunten zijn belangrijk bij het kiezen van een arbodienst?

Om te beginnen is een gecertificeerde arbodienst verplicht. Daarnaast is het belangrijk om met diverse arbodiensten in gesprek te gaan, om erachter te komen welke partij het beste aansluit bij jouw organisatie. Ook de diverse samenwerkingsvormen en het kostenplaatje dienen natuurlijk in ogenschouw te worden genomen.

Ben jij een ondernemer en heb je een arbodienst nodig? Dan raden wij je sterk aan om het onderstaande artikel te lezen. Wij vertellen je op deze pagina namelijk alles wat je moet weten over het kiezen van een arbodienst. Na het lezen van dit artikel weet jij wat de volgende stap is in het vinden van een passende arbodienst.

Wat is een arbodienst?

Laten we om te beginnen eens proberen om een beter begrip te krijgen van wat een arbodienst nu precies is. Wat doet deze partij precies, en waarom heb jij als ondernemer een arbodienst nodig?

De Arbowet stelt werkgevers verplicht om passende zorg te bieden aan werknemers. Dit gaat om hulp op het gebied van verzuimbegeleiding of bijvoorbeeld preventieve gezondheidsonderzoeken.

Een arbodienst biedt een breed scala aan handvatten die ondernemers goed kunnen gebruiken om op een passende manier zorg te dragen voor het welzijn van hun werknemers.

Een arbodienst werkt samen met diverse providers. Dit kunnen bijvoorbeeld bedrijfsartsen of andere deskundige zijn die reeds in dienst zijn bij de arbodienst, maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van externe professionals. Dit zijn onder andere tweede spoor begeleiders en arbeidsdeskundigen.

Loading

Arbodienst nodig of zelfstandige bedrijfsarts?

De meeste ondernemers kiezen ervoor een basiscontract af te sluiten bij een arbodienst, echter kunnen werkgevers er ook voor kiezen om zaken te doen met een zelfstandige bedrijfsarts. Wanneer een werkgever zelf wil bepalen met welke professionals wordt samengewerkt, is hiervoor wel toestemming nodig van de ondernemingsraad.

Zowel een gecertificeerde arbodienst als een professionele bedrijfsarts die staat ingeschreven in het BIG-register, zijn in staat om voldoende begeleiding te bieden op het gebied van verzuim en preventie.

De arbodienst heeft diverse soorten specialisten in huis. Zo is er vaak een casemanager die de contacten optimaal onderhoudt, en zijn er diverse arboartsen werkzaam. Een arboarts voert in principe dezelfde taken uit als een bedrijfsarts, echter mag deze geen uitspraken doen over de eventuele arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Deze taak is enkel weggelegd voor de bedrijfsarts. Deze heeft namelijk een aanvullende opleiding genoten op het gebied van arbeid en gezondheid.

Arbodienst kiezen? Enkele aandachtspunten

Heb jij een arbodienst nodig? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je bij stil dient te staan. Onderstaand bespreken we deze punten beknopt, zodat jij straks precies weet welke arbodienst je het beste kunt kiezen.

  1. Gecertificeerde arbodienst

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat er heel veel arbodiensten bestaan. Het kan dan ook lastig zijn om een keuze te maken. Het is hierbij in ieder geval belangrijk dat de arbodienst gecertificeerd is. Op deze manier weet je zeker dat deze voldoet aan alle wettelijke eisen die door de Arbowet zijn gesteld.
Samenwerken met een gecertificeerde arbodienst brengt veel voordelen met zich mee. Als werkgever heb je namelijk toegang tot diverse deskundigen die hulp kunnen verlenen bij uiteenlopende problematiek.

  1. Kies een arbodienst die past bij jouw bedrijf

Het is belangrijk om een arbodienst te kiezen die qua normen en waarden aansluit op jouw bedrijf. Daarom is de eerste stap om meer inzicht te verkrijgen in de dienstverlening van de arbodienst die jij op het oog hebt. Het is nuttig om persoonlijk in gesprek te gaan met de arbodienst, om jouw wensen op tafel te leggen. Zo kom je er sneller achter of jouw bedrijf en de werkwijze van de arbodienst goed bij elkaar passen.

Richt je blik niet enkel op één arbodienst. Wij adviseren je om in gesprek te gaan met diverse partijen, zodat je deze ook met elkaar kunt vergelijken. Op deze manier vergroot je jouw kansen om de perfecte arbodienst voor jouw organisatie te vinden.

  1. Diverse samenwerkingsvormen

Wanneer je een basiscontract wenst af te sluiten bij een arbodienst, kun je kiezen voor twee verschillende samenwerkingsvormen. Je kunt kiezen voor het all-in basiscontract of het verrichtingenbasis contract. Onderstaand een korte toelichting van deze opties.

  • All-in basiscontract arbodienst
    De naam zegt het al, dit is een all inclusive pakket waarbij het gros van alle diensten zit inbegrepen. Je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar, en je bent verzekerd van alle nodige hulp op het gebied van verzuimbegeleiding en dergelijke. Er zal enkel sprake zijn van bijkomende kosten wanneer er bijvoorbeeld een arbeidsdeskundig onderzoek of een spoor twee traject gestart dient te worden.
  • Verrichtingenbasis contract
    Deze tweede optie betreft een samenwerkingsvorm met lagere vaste kosten per medewerker. Echter betaal je extra kosten wanneer er verrichtingen uitgevoerd dienen te worden op het gebied van verzuimbegeleiding. Met deze samenwerkingsvorm weet je dus nooit precies wat je op jaarbasis kwijt bent. De kosten worden bepaald door de mate van verzuim in het betreffende jaar. Dit kan dus laag of juist hoog uitvallen.
  1. Het kostenplaatje

Ook de kosten zijn natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Vraag een offerte aan bij diverse arbodiensten om de kosten te kunnen vergelijken. Hierbij is het echter belangrijk om in gedachte te houden dat een dure arbodienst niet per definitie beter is, en dat een goedkopere aanbieder niet per definitie slechter is. Je keuze zal dan ook voornamelijk af moeten hangen van de werkwijze van de arbodienst, en de mate waarin deze aansluit bij jouw organisatie.

De arbodienst maakt gebruik van providers

Zoals benoemd maakt de arbodienst gebruik van diverse professionals. Sommige deskundige werken uitsluitend voor deze arbodienst, terwijl er ook wordt samengewerkt met zelfstandige en onafhankelijke deskundige. Als werkgever kun je in sommige gevallen samen met de arbodienst kijken naar een passende professional voor jouw klus.

Bij Matchvermogen ben je wat dat betreft aan het juiste adres. Wij hebben de meest ervaren deskundige in huis om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. Wens jij bijvoorbeeld sneller actie te ondernemen tijdens langdurig ziekteverzuim of wens je het ziekteverzuim preventief tegen te gaan binnen jouw bedrijf? Dan kan de arbeidsdeskundige van Matchvermogen een waardevolle bijdrage leveren!

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid