Kosten Basiscontract Arbodienst – Wat Ben Je Kwijt?

Als werkgever ben jij volgens de Arbowet verplicht om zorg te dragen voor verzuimbegeleiding. Hierbij komt de arbodienst vaak om de hoek kijken. Een basiscontract met een arbodienst is voor veel ondernemers dan ook noodzakelijk. Op deze manier ben je er namelijk zeker van dat je voldoet aan al je plichten als werkgever. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een basiscontract met de arbodienst?

Er bestaan twee samenwerkingsvormen binnen het basiscontract. Het all-in contract en het verrichtingenbasis contract. Voor het all-in contract betaal je gemiddeld tussen de €100 en €200 per medewerker per jaar. Voor het verrichtingenbasis contract betaal je ongeveer €30 à €50 per medewerker per jaar.

Ben jij als ondernemer op zoek naar een passende arbodienst? Dan wens je ongetwijfeld meer inzicht te krijgen in de kosten die hierbij komen kijken. In dat geval raden wij je aan om het onderstaande artikel grondig door te nemen. Wij vertellen je hier namelijk alles wat je moet weten over de kosten van het basiscontract arbodienst. Laten we dus snel van start gaan om meer te weten te komen.

Diverse samenwerkingsvormen binnen basiscontract arbodienst

Voordat we dieper induiken op het kostenplaatje van een basiscontract, is het goed om te weten dat er twee verschillende samenwerkingsvormen bestaan. Je kunt als werkgever namelijk kiezen voor een all-in contract of een verrichtingenbasis contract. Onderstaand lichten we deze twee verschillende vormen kort toe.

  1. All-in basiscontract arbodienst

De eerste samenwerkingsvorm die we onder de loep willen nemen is het all-in basiscontract. Voor een dergelijk contract betaal je doorgaans een vast bedrag per jaar, en weet je zeker dat je hiermee bent voorzien van bijna alle noodzakelijke hulp op het gebied van verzuimbegeleiding en overige verplichtingen.
Echter is er ook binnen het all-in contract soms sprake van bijkomende kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van een arbeidsdeskundig onderzoek of een tweede spoor traject. Kosten voor dergelijke zaken zitten vaak niet inbegrepen bij het all-in contract.

  1. Verrichtingenbasis contract

De tweede samenwerkingsvorm betreft het verrichtingenbasis contract. Dit is een abonnementsvorm met lagere basiskosten per jaar, waarmee je bent aangesloten bij de arbodienst. Echter is er bij deze abonnementsvorm sprake van extra kosten, wanneer er een verrichting dient plaats te vinden binnen het kader van bijvoorbeeld verzuimbegeleiding.

Het is dus moeilijk te zeggen welke kosten je als ondernemer uiteindelijk kwijt zal zijn. Wil jij dat de mate van verzuim invloed heeft of jouw uiteindelijke kosten, of wens je liever zekerheid? Dat is de vraag die jij jezelf moet stellen wanneer je voor de keuze staat van welke samenwerkingsvorm je wenst aan te gaan.

Gemiddelde kosten basiscontract arbodienst

Jij bent nu ongetwijfeld nieuwsgierig geworden naar de daadwerkelijke kosten die verbonden zijn aan de bovengenoemde samenwerkingsvormen binnen het basiscontract. Onderstaand geven we jou meer inzicht. Let op! De prijzen die wij hieronder noemen zijn gemiddelden. De prijzen kunnen verschillen per arbodienst en in sommige gevallen dus afwijken van de gemiddelde prijzen.

Kosten basiscontract arbodienst All-in

Kies jij voor een all-in samenwerkingsvorm? Dan ben jij een vast bedrag per medewerker per jaar kwijt. Dit bedrag ligt gemiddeld tussen de 100 en 200 euro per medewerker per jaar. Hiermee weet je dus ongeveer wat je per jaar kwijt bent aan kosten voor de arbodienst. Benieuwd welke kosten hier eventueel nog bovenop kunnen komen? We vertellen het je onderaan dit artikel! Eerst kijken we naar de kosten voor het verrichtingenbasis contract.

Kosten verrichtingenbasis contract arbodienst

De tweede vorm van het basiscontract arbodienst is gebaseerd op uitgevoerde verrichtingen. In de basis betaal je ongeveer tussen de 30 en 50 euro per medewerker per jaar. Dit zijn de basiskosten voor een samenwerking met de arbodienst. Vervolgens betaal je per verzuimgeval een bepaald bedrag boven op deze basispremie.

Is er in een bepaald jaar sprake van veel ziekteverzuim? Dan liggen je kosten dus hoger dan wanneer er weinig verzuim plaatsvindt. De mate van verzuim is dus bepalend voor de uiteindelijke kosten die je per jaar kwijt bent aan de arbodienst.

Kosten basiscontract extra’s

Ongeacht welke abonnementsvorm jij besluit te kiezen, er kan altijd sprake zijn van extra kosten. Sommige noodzakelijke onderzoeken of trajecten zijn namelijk niet inbegrepen in het basiscontract. Denk hierbij aan het spoor 2 traject of een arbeidsdeskundig onderzoek. Welke extra kosten kun je voor dergelijke zaken verwachten?

De kosten verschillen uiteraard per provider. De ene arbeidsdeskundige hanteert immers een andere prijs dan zijn concurrent. Toch geven we jou graag iets meer inzicht door de gemiddelde prijzen met je te delen.

Loading

Kosten spoor 2 traject

Dan moet je bij Matchvermogen zijn.
Bij Matchvermogen is een spoor 2 traject reeds mogelijk vanaf de lage prijs van slechts €1295,-. Altijd de beste hulp van de meest vakkundige professionals, dat wil jij je werknemers toch ook bieden? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een tweede spoor traject.

Kosten arbeidsdeskundig onderzoek


Bij langdurig ziekteverzuim wordt er vaak een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet. Tijdens een dergelijk onderzoek gaat een arbeidsdeskundige na welke mogelijkheden tot arbeid de werknemer in kwestie nog wel heeft. Er wordt gekeken naar mogelijkheden tot aangepast werk, andere functies binnen het bedrijf of wellicht toch een baan bij een andere werkgever. De mogelijkheden worden duidelijk in kaart gebracht door de arbeidsdeskundige.

Een dergelijk onderzoek komt natuurlijk ook met een bepaald prijskaartje.
Gemiddeld liggen de prijzen tussen de 700 en 1500 euro per onderzoek. Bij Matchvermogen is een professioneel arbeidsdeskundig onderzoek reeds mogelijk vanaf €795,-. Hiermee ben je te allen tijde verzekerd van kwalitatief maatwerk, uitgevoerd door ervaren professionals. Onze arbeidsdeskundige hebben jarenlange ervaring en kunnen het verzuimbeleid binnen jouw organisatie werkelijk waar naar een hoger niveau tillen.

Te hoge kosten basiscontract arbodienst?

Benieuwd naar de mogelijkheden die Matchvermogen te bieden heeft? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan of bekijk eens onze informatie over arbodienstverlening, spoor 2 en arbeidsdeskundig onderzoek.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid