Een Bedrijfsarts Inschakelen – Is het Verplicht?

Is een Bedrijfsarts Inschakelen Verplicht? Een Lichtvoetig Onderzoek voor Werkgevers

Ach, de bedrijfsarts. Je weet wel, die persoon die zomaar opduikt als een medewerker zich niet lekker voelt of geblesseerd raakt door het vangen van een nietje in een kantooroorlog. Maar is een bedrijfsarts inschakelen eigenlijk wel verplicht? Pak een kop koffie, leun achterover, en laten we dit samen uitzoeken!

De Mysterieuze Bedrijfsarts inschakelen

Indien er binnen een organisatie sprake is van langdurig verzuim of andere medische trajecten, komt de bedrijfsarts tevoorschijn zoals een nachtuil in de nacht. Als werkgever ben je zelf geen medisch specialist, dus de bedrijfsarts komt je redden! Werknemers, je hebt vast ook weleens de charmes van een bedrijfsarts meegemaakt. Dus de vraag luidt: “Is een bedrijfsarts verplicht?” Kortom, ja!

Ziekteverzuim en Re-integratie

De Arbowet verplicht je om een bedrijfsarts in te schakelen, zodat je medewerker niet eindigt als een verdwaalde ziel die niet meer weet hoe je terugkeert naar de werkvloer. Zo kunnen jullie samen naar een glansrijke comeback kijken, vol glitter en glamour. Of gewoon terug naar normaal. Dat werkt ook.

De Grote UWV Surprise!

Stel je voor: Je bent werkgever en denkt slim te zijn. Je werknemer meldt zich ziek en jij denkt: “Wie heeft er nou een bedrijfsarts nodig? Dat regelen we zelf wel even!” De dagen worden weken en voor je het weet zit je op een mooie ochtend met je kopje koffie, wanneer er een feestelijke envelop op je bureau belandt. Gefeliciteerd! Je hebt post van het UWV. En nee, het is geen vroeg kerstkaartje.

Het is een kleurrijke uitnodiging om je portemonnee te trekken, want je hebt de hoofdprijs gewonnen in de ‘Ik dacht dat ik het zelf wel kon’-loterij. Die bedrijfsarts leek misschien een onnodige tussenstap, maar nu mis je hem meer dan ooit. Want, geloof het of niet, het UWV heeft een neus voor ondernemers die de dans denken te ontspringen.

En terwijl je de cijfers op de sanctie ziet oplopen, besef je dat het inschakelen van een bedrijfsarts toch een stuk voordeliger had uitgepakt. Ach ja, een wijze les voor de volgende keer. En voor nu? Tijd om de spaarvarkentjes te tellen en een goede bedrijfsarts te bellen!

Waarom nog meer een Bedrijfsarts inschakelen?

Het inschakelen van een bedrijfsarts is niet zomaar een administratieve stap, maar een cruciale schakel in het welzijn en de veiligheid van je werknemers. Als werkgever draag je een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je personeel. Wanneer je nalaat een bedrijfsarts in te schakelen bij ziekteverzuim, loop je niet alleen het risico om niet te voldoen aan je wettelijke verplichtingen, maar zet je ook de gezondheid van je werknemer én de productiviteit van je organisatie op het spel. De gevolgen kunnen variëren van financiële sancties en schadeclaims tot een dalend moraal binnen het team door een gevoel van verwaarlozing. Het is dus niet alleen een wettelijke eis, maar ook een morele en bedrijfsmatige plicht om bij ziekteverzuim een bedrijfsarts te betrekken.

Is een Bedrijfsarts hetzelfde als een Arboarts of een Verzekeringsarts?

Soms zie je wel is in een verslag staan van een terugkoppeling door de arbodienst dat er een arboarts is ingeschakeld. Verward? Geen zorgen. Een arboarts is de junior, en de bedrijfsarts is de senior. De arboarts staat als het goed is onder supervisie van de bedrijfsarts. Let op! Als het goed is.. Een bedrijfsarts heeft die extra magie (en vierjarige opleiding) om jou en je werknemer weer stralend te laten voelen. Een verzekeringsarts is een geheel andere specialist. Deze werkt vaak bij het UWV en beoordeeld arbeidsongeschikten in het kader van een WIA beoordeling.

Conclusie

Dus, beste werkgever, mocht je je afvragen of die bedrijfsarts echt nodig is, het antwoord is een klinkend “ja!” Dus waarom niet genieten van de expertise, humor, en misschien een goede kop koffie met je bedrijfsarts? Het kan het pad naar gezondheid net een beetje leuker maken! Ben jij als organiastie op zoek naar een goede bedrijfsarts? Matchvermogen helpt werkgevers, arbodiensten en bedrijfsartsen met een perfecte match. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of discovery workshop.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid