Het lijkt een normale dag in de kantoortuin: computers opstarten, koffie zetten, praatje bij het koffiezetapparaat. Maar dan, plotseling, druppelen de afmeldingen binnen. Kees voelt zich niet lekker, Petra moet onverwachts voor een ziek familielid zorgen en Kees… tja, Kees is gewoon verdwenen. Het fenomeen ziekteverzuim slaat weer toe! Hoog tijd dus om eens diep in dit onderwerp te duiken en te kijken hoe we dit kunnen aanpakken.
5 tips om ziekteverzuim op de werkplek te voorkomen
We weten allemaal dat medewerkersbetrokkenheid cruciaal is voor het succes van elk bedrijf. Maar wist je dat het ook een sleutelfactor is bij het verminderen van ziekteverzuim? Als medewerkers zich betrokken voelen, zullen ze minder snel afhaken. Laten we eens kijken hoe we de ziekteverzuim blues kunnen tegengaan.
1. De hulp van de arbeidsdeskundige en tweede spoor begeleider
Deze professionals zijn geen tovenaars, maar ze kunnen wel magie laten gebeuren! Een arbeidsdeskundige kijkt naar de belastbaarheid van de medewerker en de eisen die het werk stelt. En mocht terugkeren naar de huidige functie geen optie zijn, dan komt de tweede spoor begeleider in actie om te helpen bij het zoeken naar een alternatieve rol.
Tevens kan een een arbeidsdeskundige kan de werkplek analyseren en aanpassingen voorstellen om deze ergonomische te maken. Bijvoorbeeld: Als iemand rugklachten krijgt door een verkeerde stoel, kan een arbeidsdeskundige een betere stoel aanbevelen. Hierdoor voorkom je langdurig ziekteverzuim door aanhoudende klachten. De tweede spoor begeleider helpt werknemers een nieuwe functie binnen of buiten het bedrijf te vinden als ze niet kunnen terugkeren in hun huidige rol, waardoor ze sneller weer aan het werk zijn.
2. De kracht van coaching
Iedereen heeft wel eens een helpende hand nodig. Of het nu gaat om het stellen van carrièredoelen of het omgaan met persoonlijke uitdagingen, een coach kan medewerkers begeleiden en motiveren om hun beste zelf te zijn op de werkvloer. Een coach kan een medewerker helpen stress en werkdruk te beheersen. Stel dat Sofia moeite heeft met time management, dan kan een coach haar strategieën aanreiken. Zo voorkom je burn-outs en stress-gerelateerd ziekteverzuim. Het resultaat is daling van stress-gerelateerde ziektemeldingen en verhoogde productiviteit door beter time management.
3. Een bruisende werksfeer
Een goed humeur is besmettelijk, maar op een goede manier! Organiseer teamactiviteiten, creëer een comfortabele werkruimte en zorg voor voldoende ontspanningsmogelijkheden. Wie weet, misschien worden die ziekmeldingen wel vervangen door enthousiaste smileys in de groepschat! Een positieve sfeer vermindert stress en verbetert de tevredenheid. Een maandelijkse teamlunch of een spelletjesmiddag kan bijdragen aan een betere teamdynamiek. Als Maarten zich meer verbonden voelt met zijn collega’s, zal hij minder snel thuisblijven vanwege een kleine verkoudheid. Wie wil nu niet een verlaagd kortdurend ziekteverzuim en verbeterde teamcohesie.
4. De rol van een sterke bedrijfsarts bij ziekteverzuim op de werkplek
Dit is niet zomaar een dokter uit een tv-serie, maar een cruciale spil in het web van gezondheid op de werkplek. Een proactieve bedrijfsarts kan helpen bij het vroegtijdig signaleren van potentiële gezondheidsproblemen en passend advies geven. Een bedrijfsarts kan vroegtijdig klachten identificeren en preventieve maatregelen adviseren. Als Fatima beginnende RSI-klachten heeft, kan de arts ergonomische hulpmiddelen of oefeningen aanbevelen. Vroegtijdige identificatie van gezondheidsproblemen kan leiden tot minder ernstig ziekteverzuim op de lange termijn.
5. Heldere communicatie voorop
Geen ruis op de lijn, maar klare taal. Door duidelijk te communiceren over verwachtingen, feedback en bedrijfsupdates, blijven medewerkers betrokken en voelen ze zich gewaardeerd. Duidelijke communicatie voorkomt misverstanden en vermindert stress. Als Joris precies weet wat zijn taken zijn en wanneer ze af moeten zijn, is de kans kleiner dat hij zich overweldigd voelt. Minder misverstanden, verlaagde werkdruk en een afname in stress-gerelateerd ziekteverzuim.
Tot slot over ziekteverzuim op de werkplek
Ziekteverzuim kan een hoofdpijndossier zijn voor elke organisatie. Maar met deze tips en een vleugje humor kunnen we de strijd aangaan en zorgen voor een gezonde, betrokken werkomgeving voor iedereen. Proost op gezonde werkdagen!
Stap vandaag nog in de wereld van preventie! 🌟
Heb je genoeg van stijgende ziekteverzuimcijfers en zoek je naar oplossingen die écht werken? Dan ben je bij Matchvermogen aan het juiste adres! Met onze deskundigen in huis kunnen we niet alleen verzuimknelpunten snel identificeren, maar ook een volledige verzuimanalyse voor je uitvoeren. Of je nu behoefte hebt aan een grondig arbeidsdeskundig onderzoek, begeleiding nodig hebt in bezwaar en beroep, of een volledige re-integratie van A-Z wilt – wij hebben de expertise om je te helpen.
Wacht niet langer en zet de eerste stap naar een gezondere werkomgeving! 🍀
👉 Neem nu contact op met Matchvermogen en ontdek hoe wij jouw ziekteverzuim kunnen transformeren!