Laat Altijd je WHK Checken

Langdurig ziekteverzuim brengt voor zowel werkgever als werknemer een hoop werk met zich mee. De werknemer is druk bezig met een re-integratietraject, en de werkgever doet alles wat mogelijk is om de medewerker hierin te ondersteunen. Daarnaast komt er ook nog een financieel plaatje om de hoek kijken. De werknemer heeft immers recht op loondoorbetaling. Aangezien de werkgever gebruikmaakt van werknemersverzekeringen, dient deze jaarlijks een premie te betalen aan de Belastingdienst. Dit noemen we ook wel de WHK-beschikking.

De WHK-beschikking dient altijd te worden onderworpen aan een grondige controle. Matchvermogen helpt jou daar graag bij. Wij controleren de beschikking tijdig op eventuele fouten, en bekijken of jij wellicht ook geld kunt besparen. Wij hebben de juiste kennis in huis om ook jouw onderneming optimaal te adviseren met betrekking tot de WHK-beschikking.

Wil jij weten of het laten uitvoeren van een WHK-controle een goed idee is? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel grondig door te nemen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over de WHK, waarom een controle nuttig is, en wat deze jou als werkgever kan opleveren. Deze cruciale informatie kan jou kosten besparen, en wil je dan ook absoluut niet missen.

Wat is een WHK-controle?

De afkorting WHK staat voor Werkhervattingskas. Dit is een premie die werkgevers jaarlijks afdragen aan de Belastingdienst. WHK is een onderdeel van de werknemersverzekeringen waar werkgevers gebruik van maken in geval van langdurig ziekteverzuim. De werkgever betaalt hierover een premie, en op deze manier worden de loonkosten voor arbeidsongeschikte werknemers grotendeels gefinancierd.

Na het ontvangen van de WHK-beschikking, kan de werkgever ervoor kiezen om deze te laten controleren door een professional. Een fout in de WHK-beschikking kan immers verstrekkende gevolgen met zich meebrengen. En onnodig extra kosten maken, dat wil iedere ondernemer natuurlijk voorkomen.

Tijdens een WHK-controle worden de premiebeschikkingen grondig onder de loep genomen. Aan de hand hiervan kan een WHK-bezwaarschrift worden opgesteld. Alle gegevens worden gecontroleerd op onregelmatigheden. Een fout zit immers in een klein hoekje. Ook de individuele uitkeringspercentages van ingestroomde werknemers wordt gecontroleerd.

De WHK-check is een grondig onderzoek waarbij diverse deskundige een rol spelen. Matchvermogen heeft gelukkig de juiste mensen in huis voor iedere zaak. Wij kenmerken onszelf met een medisch arbeidsdeskundige aanpak, wat onze klanten duizenden euro’s per jaar bespaart. Daar wil jij ongetwijfeld meer van weten. Maar voordat we dieper induiken op de positieve uitkomsten van een WHK-check voor jou als werkgever, willen we eerst meer informatie inwinnen over hoe een WHK-beschikking precies wordt opgesteld.

Hoe wordt de WHK-beschikking opgesteld?

De WHK-beschikking wordt jaarlijks door de Belastingdienst berekend en afgegeven. Het gaat hierbij om een percentage dat betrekking heeft op de uitkeringen van medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan of in de WGA terecht zijn gekomen. De beschikking bestaat uit twee onderdelen, het premiedeel WGA en het premiedeel Ziektewet.

In de WHK-beschikking vind je het totaalpercentage van beide premiedelen bij elkaar. De Belastingdienst maakt onderscheidt tussen drie soorten van organisaties, afhankelijk van de gemiddelde premieloonsom. Onderstaand bespreken we deze drie beknopt.

  • Kleine werkgever: je had in het betreffende jaar minder dan 882.500 euro aan premieloon. In dit geval ontvang je een vaste sectorpremie. Een controle is voor deze ondernemers in principe niet altijd noodzakelijk.
  • Middelgrote werkgever: je had in het betreffende jaar meer dan 882.500 euro maar minder dan 3.530.000 euro aan premieloon. In dit geval is de berekening van de premie deels individueel en deels sectoraal bepaald.
  • Grote werkgever: je had in het betreffende jaar meer dan 3.530.000 euro aan premieloon. In dit geval wordt de berekening van de premie volledig individueel bepaald.

De WHK-premie bestaat uit drie verschillende elementen. We onderscheiden WGA-vast, WGA-flex en ZW. Onderstaand een korte uitleg.

WGA-vast: premie voor arbeidsongeschikte werknemers met een vast contract.

WGA-flex: premie voor arbeidsongeschikte werknemers die een tijdelijk contract hebben en na twee jaar Ziektewet de WGA-uitkering ontvangen.

ZW: premie voor arbeidsongeschikte werknemers die een tijdelijk contract hebben en maximaal twee jaar Ziektewetuitkering ontvangen.

Het is dus wel duidelijk dat de WHK-beschikking een complex geheel is. Als werkgever doe jij er dan ook goed aan om deze beschikking altijd te laten controleren. Vaak heb je zelf immers niet alle kennis in huis om deze controle uit te voeren. Je wilt bovendien niet onterecht belast worden. Gelukkig kun je voor de WHK-check vertrouwen op de specialisten van Matchvermogen. Maar wat kun je zelf al doen om en verhoogde WHK-premie te voorkomen? Laten we eens gaan kijken.

Voldoe aan je plichten als werkgever

Als werkgever ben jij verplicht om passende verzuimbegeleiding aan te bieden aan iedere werknemer. Het is belangrijk dat jij voldoet aan alle plichten rondom de re-integratie van jouw werknemers. Naast het feit dat jij als werkgever natuurlijk de beste zorg wenst aan te bieden, is er nog een reden om altijd aan deze plichten te voldoen. Hoe dat zo?

Wanneer een werkgever zich niet aan de plichten rondom verzuimbegeleiding houdt, loopt deze het risico op een mogelijk verhoogde WHK-premie. Iets dat jij als werkgever natuurlijk kosten wat het kost wenst te voorkomen. Langdurig ziekteverzuim brengt immers al genoeg kosten met zich mee, is het niet?

Heb jij als werkgever toch een verhoogde WHK-beschikking ontvangen, en begrijp je niet goed wat hiervoor de reden is? Of ben je het hier simpelweg niet mee eens? Dan is het altijd goed om een WHK-controle uit te laten voeren door een professional. Laten we nu eens bekijken waarom dit zo belangrijk is voor jou als werkgever.

Waarom moet een WHK check worden uitgevoerd?

Helaas zijn er nog te veel werkgevers die geen gebruikmaken van een professionele WHK-controle. Dit is wat ons betreft doodzonde. Er zijn diverse redenen te benoemen waarom het laten uitvoeren van een controle absoluut noodzakelijk is. Om te beginnen worden er helaas nog vaak genoeg fouten aangetroffen in de WHK-beschikking.

–          Het UWV en de Belasting maken ook fouten

Veel werkgevers nemen alle informatie die vanuit het UWV en de Belastingdienst komt klakkeloos aan. Echter is dit toch niet altijd verstandig. Beide instanties maken namelijk ook wel eens een foutje. Een foutieve beschikking is helaas geen uitzondering op de regel, en komt nog veel vaker voor dan je wellicht zou denken.

Alhoewel we allemaal mensen zijn en een fout snel is gemaakt, is het goed om je te beseffen dat zelfs het kleinste foutje grote gevolgen kan hebben voor jouw WHK-premie. En aangezien jij niet onterecht belast wilt worden en hoge kosten wenst te vermijden, is het laten controleren van de WHK-beschikking simpelweg noodzakelijk.

–          Werkgevers hebben zelf vaak niet de juiste kennis

Er zullen ook zeker werkgevers zijn die een WHK check maar zonde van het geld vinden, dit kunnen ze immers ook zelf. Of misschien toch niet? Het feit is dat werkgevers in de meeste gevallen niet de juiste kennis in huis hebben om de gehele WHK-beschikking grondig te controleren. Veel werkgevers weten niet eens precies waar ze nu eigenlijk voor betalen. Wat ons betreft moet dit anders.

De WHK is redelijk complex en ingewikkeld, wat maakt dat zelfs de gemiddelde boekhouder hier niet altijd raad mee weet. Ook de constante veranderingen maken het niet makkelijker. Om de WHK-beschikking goed te kunnen controleren, is geavanceerde kennis van wet- en regelgeving noodzakelijk. Gelukkig heeft Matchvermogen de juiste vakmensen in huis. Onze geregistreerde deskundigen hebben jarenlange ervaring en zorgen ervoor dat jij nooit onterecht te veel betaalt.

–          Geef de WHK check tijdig uit handen

Ben jij inmiddels ook overtuigd van het belang van een WHK-controle? Dan is het belangrijk om dit tijdig uit handen te geven. De WHK-beschikking komt namelijk binnen in de drukste periode van het jaar. Eind november of begin december ontvangen de meeste bedrijven de WHK-beschikking. Aangezien men in deze periode van het jaar druk is met de feestdagen, kan het maken van bezwaar er zomaar ongemerkt bij inschieten. Wees er dus op tijd bij!

Bezwaar maken na de deadline is een ingewikkelde kwestie. Gelukkig kun je ervoor kiezen om Matchvermogen in te schakelen. Wij zorgen ervoor dat de beschikking tijdig wordt gecontroleerd, en er binnen de deadline bezwaar wordt gemaakt indien dit nodig is.

Loading

Wat kan een WHK check jou opleveren?

Het laten uitvoeren van een WHK-controle, kan diverse voordelen met zich meebrengen voor jou als werkgever. Een WHK-premie kan voor grote werkgevers zeer hoog oplopen. Een WHK-check is dus zonder twijfel de moeite waard. Laten we eens gaan kijken wat een dergelijke controle jou kan opleveren.

Het besparen van kosten is zonder twijfel de populairste reden om een WHK-controle te laten uitvoeren. Er is immers geen werkgever die nee zegt tegen kostenbesparing. Aangezien veel WHK-beschikkingen fouten bevatten, kan deze beschikking na een controle zomaar honderden of zelfs duizenden euro’s lager uitvallen. Dit zijn dus geen bedragen die je zomaar even laat liggen.

De beschikking wordt nauwkeurig gecontroleerd door onze ervaringsdeskundige. Zij brengen direct in kaart of een eventuele verlaging van de WHK-premie mogelijk is. Vallen er kosten te besparen binnen jouw bedrijf? Dan kun je er zeker van zijn dat de deskundigen van Matchvermogen dit boven tafel krijgen.

Advies voor de toekomst

Naast het kostenbesparende aspect van de WHK-check, kunnen werkgevers ook rekenen op het allerbeste advies voor de toekomst. De deskundigen van Matchvermogen geven uitleg in zeer begrijpelijke taal, en spreken een advies uit om de premies ook in de toekomst zo laag mogelijk te houden. Wij geven altijd advies dat volledig aansluit bij jouw bedrijf. Iedere sector heeft immers te maken met andere regelgeving. Jij kunt altijd vertrouwen op Matchvermogen voor de juiste en meest relevante informatie binnen jouw sector.

Minder stress

De WHK-beschikking kan veel werkgevers een hoop stress bezorgen. Zoals reeds benoemd, komt deze beschikking nu niet op het meest ideale moment van het jaar binnen. Het is dan ook een extra stressfactor boven op de reeds drukke periode waar veel bedrijven mee te maken hebben.

Door het controleren van de WHK-beschikking uit handen te geven, bespaar jij jezelf dus een hoop stress. Matchvermogen ontzorgt namelijk volledig. Wij zorgen ervoor dat de controle zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd, en dat er bovendien altijd tijdig bezwaar wordt gemaakt. Zodoende hoef jij je dus niet meer druk te maken over deadlines en andere zaken gerelateerd aan de jaarlijkse WHK-beschikking.

Matchvermogen voert de WHK-controle zeer nauwkeurig uit, en dat alles op basis van een No Cure No Pay principe. Benieuwd wat dit precies inhoudt? Laten we eens gaan kijken.

No Cure No Pay bij Matchvermogen

Bij Matchvermogen geniet iedere klant van een No Cure No Pay aanpak. Wat wil dit zeggen? Wij pakken op basis van vrijblijvendheid iedere WHK-check op. Jij betaalt ons alleen wanneer de controle succesvol tot een goed einde wordt gebracht. Kortom, er is sprake van een resultaatverplichting vanuit Matchvermogen. Dat klinkt jou als werkgever waarschijnlijk als muziek in de oren. Wie wil er nu niet compleet vrijblijvend de kansen op kostenbesparing in kaart brengen?

Matchvermogen biedt No Cure No Pay aan, omdat wij simpelweg de allerbeste professionals in huis hebben. Wij besparen jaarlijks tien duizenden euro’s voor diverse klanten. Zodoende zijn wij er zeker van dat we ook jou optimaal van dienst kunnen zijn, en je kunnen helpen om wellicht zelfs een verlaagde WHK-premie te bewerkstelligen.

Aan het einde van ieder jaar controleren wij WHK-beschikkingen, waar in januari bezwaar voor wordt gemaakt. Echter kunnen wij elke instromer in de Ziektewet controleren gedurende het hele jaar. Door het aantekenen van bezwaar en het uitvoeren van herbeoordelingen, kunnen wij het hele jaar door geld terugvorderen en bedrijven helpen om te besparen. Ook jou helpen we hier graag bij.

Naast de WHK-controle kun je bij Matchvermogen terecht voor diverse vormen van verzuimbegeleiding. Van een arbeidsdeskundig onderzoek tot loopbaan coaching, wij bieden de allerbeste hulp aan in iedere situatie.

Wil jij meer weten over de WHK-controle die Matchvermogen voor jouw bedrijf kan uitvoeren? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij streven ernaar je zo snel mogelijk te voorzien van een passende reactie. Wens je direct een offerte op te vragen? Klik dan hier!

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid