Ik ontvang nu 6 jaar Wga. 1x zelf een herbeoordeling aangevraagd. Percentage verlaagd. Na een hoger beroep is het percentage verhoogd naar 79,8%. Het recht op IVA is denk ik minimaal? Ga zelf geen herbeoordeling meer aanvragen. Mijn klachten zijn medisch onverklaarbaar. In ieder geval niet erkent als zodanig.
- Piet asked 8 maanden geleden
- laatst bewerkt 8 maanden geleden
- Je moet inloggenom een reactie te plaatsen
Hoi Piet,
Als je in Nederland al zes jaar een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) ontvangt en na een herbeoordeling en hoger beroep bent ingeschaald op een arbeidsongeschiktheidspercentage van 79,8%, zijn er een aantal aspecten die relevant zijn voor je situatie:
IVA-uitkering: IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) is bedoeld voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Aangezien je arbeidsongeschiktheidspercentage nu 79,8% is, kom je mogelijk niet in aanmerking voor IVA, tenzij er sprake is van een situatie waarin volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld. Deze beoordeling wordt door het UWV gedaan.
Herbeoordeling: Je geeft aan geen herbeoordeling meer te willen aanvragen. Dit is je eigen keuze. Houd er echter rekening mee dat het UWV ook op eigen initiatief herbeoordelingen kan uitvoeren, afhankelijk van wat zij verwachten over het verloop van je arbeidsongeschiktheid.
Medisch onverklaarbare klachten: Als je klachten medisch onverklaarbaar zijn of niet erkend worden, kan dit het beoordelingsproces complexer maken. Het is belangrijk dat je medische situatie goed gedocumenteerd en onderbouwd is door relevante medische professionals.
Rechten en plichten: Zorg dat je goed op de hoogte bent van je rechten en plichten binnen de WGA. Dit kan betekenen dat je bepaalde verplichtingen hebt, zoals het meewerken aan re-integratieactiviteiten.
Juridisch advies: Overweeg juridisch advies in te winnen, vooral als je onzeker bent over je situatie of als je denkt dat je niet juist beoordeeld bent. Dit kan bijvoorbeeld via een juridisch loket, een gespecialiseerde advocaat, of via een vakbond.
Ondersteuning en begeleiding: Zoek naar ondersteuning en begeleiding die kan helpen bij het omgaan met je situatie. Dit kan zowel op medisch vlak zijn als op het vlak van arbeidsre-integratie.
Het is belangrijk om actief betrokken te blijven bij je eigen situatie en om, indien nodig, professionele ondersteuning te zoeken om je belangen te behartigen.
- Matchvermogen answered 8 maanden geleden
- Je moet inloggenom een reactie te plaatsen