Ergonomische hulpmiddelen top 8 tegen klachten

Ergonomische hulpmiddelen zijn populair. We zitten eigenlijk veel te lang op het werk. Het is daarom niet te verwonderen dat er steeds meer mensen lijden aan werkgerelateerde rugklachten. Het menselijk lichaam moet nu eenmaal bewegen. Als we teveel zitten, krijg je op gegeven moment last van je rug. Het is heel simpel om te zeggen dat je niet te veel moet zitten, maar hoe werk je dan?  Bijvoorbeeld met ergonomische hulpmiddelen. In dit artikel geven we je onze top 5 ergonomische hulpmiddelen die je op kantoor en thuis kunt gebruiken.

1. Een zit-sta bureau

Een zit- en stabureau is een verstelbaar bureau dat werknemers in staat stelt om afwisselend staand en zittend te werken. Dit type bureau kan helpen bij verschillende werkgerelateerde klachten, zoals rugpijn, nekpijn en vermoeidheid, om verschillende redenen.

Ten eerste kan langdurig zitten in een statische houding de druk op de rug en nek verhogen. Dat kan tot gevolg hebben dat de bloedsomloop wordt belemmerd. Dit kan leiden tot klachten en vermoeidheid. Door het afwisselen van zitten en staan, kan een werknemer de spieren in de rug, nek en benen activeren. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van deze klachten.

Ten tweede kan een zit- en stabureau de houding verbeteren. Wanneer werknemers langdurig zitten, is de kans groter dat ze een slechte houding aannemen. Een slechte houding is bijvoorbeeld een gebogen rug of naar voren gebogen schouders. Door af en toe te staan en te bewegen, kan een werknemer zijn of haar houding verbeteren. De spieren in de rug worden eveneens versterkt.

Tot slot kan een zit- en stabureau helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verhogen van de productiviteit. Door af en toe te staan en te bewegen, kan een werknemer de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de hersenen verbeteren. Dit kan helpen om de concentratie en productiviteit te verhogen en vermoeidheid te verminderen.

Over het algemeen kan een zit- en stabureau helpen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren. Met name door de nadruk te leggen op actief werken en het verminderen van de druk op de rug en nek.

2. Medische verstelbare rughouder corrector

Een medische verstelbare rughouder corrector kan helpen bij het verlichten van verschillende rugklachten en het verbeteren van de houding. Dit type hulpmiddel is ontworpen om de rug te ondersteunen en uit te lijnen. Daardoor wordt de druk op de rugspieren verminderd en de houding verbeterd.

Een verstelbare rughouder corrector kan bijvoorbeeld helpen bij het voorkomen van rugpijn en spanning in de rugspieren. Mede door de rug te ondersteunen en de druk te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die langdurig zitten of staan tijdens hun werk. Ook voor mensen die een zittende levensstijl hebben kan dit gunstig zijn.

Daarnaast kan een medische verstelbare rughouder corrector helpen bij het verbeteren van de houding. De ruggengraat wordt in een neutrale positie houden. Dit kan helpen bij het voorkomen van een slechte houding, zoals een gebogen rug of naar voren gebogen schouders. Die houdingen kunnen leiden tot rugklachten en andere gezondheidsproblemen.

Bovendien kan een verstelbare rughouder corrector bijdragen aan het verlichten van pijn en spanning in de nek, schouders en bovenrug. Deze gebieden ook worden ondersteund. Het kan ook helpen om de bloedsomloop te verbeteren en de spieren te ontspannen. Daardoor wordt de algehele gezondheid en het welzijn verbeterd.

Over het algemeen kan een medische verstelbare rughouder corrector een nuttig hulpmiddel zijn voor mensen met rugklachten of houdingsproblemen, omdat het kan helpen bij het verminderen van de druk op de rug en het verbeteren van de houding, waardoor de gezondheid en het welzijn kunnen worden verbeterd.

3. Backstretcher voor Rugklachten

Een Backstretcher is een een van de hulpmiddellen dat is ontworpen om te helpen bij het verlichten van rugklachten. Het kan worden gebruikt om de wervelkolom te strekken en te ontspannen, de spieren los te maken en de bloedcirculatie te bevorderen, wat kan bijdragen aan het verlichten van rugpijn en spanning.

Een Backstretcher kan ook helpen bij het verbeteren van de houding door de wervelkolom te strekken en uit te lijnen. Dit kan helpen bij het voorkomen van een slechte houding, zoals een gebogen rug, die kan leiden tot rugklachten en andere gezondheidsproblemen.

Bovendien kan een Backstretcher helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom en de spieren in de rug. Dit kan helpen bij het verminderen van stijfheid en spanning en bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het comfort.

Een Backstretcher kan ook helpen bij het ontspannen van de spieren in de rug, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die langdurig zitten of staan tijdens hun werk, of voor mensen die regelmatig fysiek zware activiteiten uitvoeren.

Over het algemeen kan een Backstretcher een nuttig hulpmiddel zijn voor mensen met rugklachten, omdat het kan helpen bij het verlichten van pijn en spanning, het verbeteren van de houding en de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom en de spieren in de rug kan bevorderen. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een Backstretcher slechts een aanvullende behandeling is en dat het belangrijk is om professioneel medisch advies te vragen bij ernstige of aanhoudende rugklachten.

4. Rolastretcher Rugmassage

Een Rolastretcher is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor rugmassage. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning in de rugspieren en het bevorderen van ontspanning en welzijn.

De Rolastretcher werkt door middel van rollers die over de rug worden gerold. Dit kan helpen bij het masseren en losmaken van de spieren in de rug. Dit kan helpen bij het verminderen van stijfheid en spanning, en bij het bevorderen van de doorbloeding van de rugspieren.

Daarnaast kan de Rolastretcher helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom. Dit kan helpen bij het voorkomen van rugklachten en bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het comfort.

Bovendien kan de Rolastretcher bijdragen aan het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Het gebruik van de roller over de rug kan een ontspannend effect kan hebben.

5. Massagehand

Een massagehand is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het geven van massage op verschillende delen van het lichaam. Bijvoorbeeld de rug. Het kan helpen bij het verminderen van spierspanning, pijn en stress. Ook kan het een ontspannend en rustgevend effect hebben op het lichaam en de geest.

De massagehand kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van de gewenste intensiteit en de te masseren spieren. Het kan worden gebruikt om zachte wrijfbewegingen te maken, diepe knedende bewegingen te maken of lichte vibrerende bewegingen te maken. Dit kan helpen bij het ontspannen van de spieren in de rug. Ook kan het de doorbloeding verbeteren en het pijn en spanning verminderen.

Bovendien kan de massagehand helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom en de spieren in de rug. Dit kan helpen bij het voorkomen van rugklachten en bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het comfort.

Daarnaast kan de massagehand helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Dit gebruik van de hand op de rug kan een ontspannend effect kan hebben. Het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust en een gevoel van welzijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een massagehand slechts een aanvullende behandeling is. Het is belangrijk om professioneel medisch advies te vragen bij ernstige of aanhoudende rugklachten. Het kan ook nuttig zijn om de massagehand te gebruiken in combinatie met andere behandelingen. Bijvoorbeeld fysiotherapie, oefeningen en/of medicatie, om de beste resultaten te behalen.

6. Voetensteun

Een voetensteun is een van de ergonomische hulpmiddelen dat wordt gebruikt om de positie van de voeten te verbeteren tijdens het zitten. Het helpt bij het verminderen van druk op de rug, knieën en enkels en kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in de benen.

Een voetensteun is met name nuttig voor mensen die lange tijd achter een bureau zitten of voor mensen die last hebben van rug- of voetklachten. Door de voeten in een verhoogde positie te plaatsen, kan de druk op de rug en knieën worden verminderd en kan de houding worden verbeterd.

Voetensteunen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, kunststof en metaal en in verschillende hoogtes en vormen. Sommige voetensteunen zijn verstelbaar, zodat ze kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voetensteun op de juiste hoogte is afgesteld en dat deze comfortabel en stabiel aanvoelt tijdens het gebruik. Een voetensteun is een eenvoudig, maar effectief hulpmiddel dat kan bijdragen aan een gezonde en comfortabele werkhouding en kan helpen bij het voorkomen van rug- en voetklachten.

7. Balanskussen

Een balanskussen is een ergonomisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de balans, stabiliteit en houding te verbeteren. Het kussen bestaat uit een opblaasbare bal die is omhuld met een zachte, stevige stof en kan worden gebruikt op een stoel of op de grond.

Door op een balanskussen te zitten, moet het lichaam constant kleine bewegingen maken om in evenwicht te blijven, wat helpt om de spieren in de benen, rug en buik te versterken. Het verbetert ook de houding, omdat het lichaam automatisch rechtop gaat zitten om in evenwicht te blijven.

Een balanskussen kan worden gebruikt tijdens het werken achter een bureau, tijdens het tv kijken of zelfs tijdens het doen van oefeningen. Het is een veelzijdig hulpmiddel dat kan worden gebruikt om de spieren te versterken, de houding te verbeteren en de bloedcirculatie te stimuleren.

Balanskussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hardheden, afhankelijk van de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Ze zijn een eenvoudig, maar effectief hulpmiddel dat kan bijdragen aan een gezonde en comfortabele werkhouding en kan helpen bij het voorkomen van rug- en nekklachten.

8. Ergonomische monitorarm

Een monitorarm is een ergonomisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de hoogte en de positie van een computermonitor aan te passen. Dit kan helpen om de houding te verbeteren en de belasting van de nek en de rug te verminderen.

Door een monitorarm te gebruiken, kan de monitor gemakkelijk worden verplaatst en aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de monitor hoger wordt geplaatst om de ogen op gelijke hoogte met het scherm te brengen, waardoor de nek wordt ontlast.

Een monitorarm kan ook worden gebruikt om de monitor naar voren of naar achteren te kantelen, waardoor de kijkhoek en de ergonomie van de werkplek verder worden verbeterd. Dit kan bijdragen aan een comfortabelere en productievere werkhouding en kan helpen bij het voorkomen van vermoeidheid en ongemak.

Monitorarmen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de monitor en de individuele voorkeuren van de gebruiker. Ze zijn een eenvoudig, maar effectief hulpmiddel dat kan bijdragen aan een gezonde en comfortabele werkhouding en kan helpen bij het voorkomen van nek- en rugklachten.

Start met een gezondere werkhouding met ergonomische hulpmiddelen

Het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kan een positief effect hebben op onze gezondheid, comfort en productiviteit op het werk en in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om het voorkomen van rugklachten met behulp van een zit-stabureau, het verbeteren van de houding met een rughouder corrector, of het verminderen van spierspanning met behulp van een massagehand of Rolastretcher – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Door te investeren in ergonomische hulpmiddelen, investeren we in onze gezondheid en welzijn op de lange termijn. Laten we ons bewust blijven van het belang van ergonomiee hulpmiddelen en onze dagelijkse gewoonten en routines aanpassen om ons lichaam te ondersteunen en te verzorgen.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid