Top 5 verzuimpreventie middelen

Verzuim kan op meerdere manieren worden verminderd. Goed werkgeverschap, de juiste begeleiding aanbieden voor werkaanpassingen en beweging stimuleren. Waar vaak niet aan wordt gedacht is het belang van ergonomische hulpmiddelen. Ongeveer 25% van al het verzuim is werkgerelateerd. Een ideale werkplek inrichten is dan ook zeer lonend. Zeker als wordt doorgerekend wat een verzuimende al zo’n 250 euro per dag kost. Een kleine investering in een ergonomisch bureau, stoel, toetsenbord of muis is dan ook snel terugverdiend. Bovendien zorgt een investering in verzuimpreventie producten voor een hogere werknemerstevredenheid. Wie vindt het niet prettig om een ergonomisch ingerichte werkplek te hebben? In dit artikel gaan we in op de top 5 verzuimpreventie producten die wij vaak aanraden bij klanten. Met deze producten wordt verzuim verminderd en kosten direct en indirect bespaard.

Verzuimpreventie hulpmiddelen

Iedereen kan een keer ziek worden, dus ook uw medewerkers. Het is als werkgever onmogelijk om verzuim op de werkvloer helemaal te voorkomen.  Mensen kunnen ziek worden of een ander noodgeval hebben waardoor ze niet op het werk verschijnen, dat is nu eenmaal een realiteit. Maar deze noodzakelijke afwezigheden kosten werkgevers heel veel! In Nederland wordt geschat dat het gemiddelde verzuim een ​​werkgever ongeveer 410 euro per dag kan kosten. Gelukkig zijn er zijn tools die u als werkgever kunt inzetten om te proberen de verzuimfrequentie te verminderen en om aan verzuimpreventie te doen.

  1. Goede communicatie

Het lijkt eenvoudig, maar communicatie is essentieel. Laat uw medewerkers weten hoe belangrijk hun aanwezigheid is en luister naar eventuele zorgen op de werkplek. Verzuimpreventie komt soms neer op een goede communicatie tussen management en medewerkers. Dit kan via verschillende methodes, zoals Lean, Scrum en Agile. Deze methodes zijn bewezen effectief, mits goed geïmplementeerd, om communicatie structureel te verbeteren. Een mooi bijeffect is dat de methodes ook worden ingezet voor projectmanagement. Daarmee verbeter je dus niet alleen de communicatie, maar ook projectmatig werken binnen de organisatie.

2.Stimuleer de werknemers

Het creëren van incentives voor mensen (afgezien van het krijgen van een salaris) om op een zeer consistente basis naar het werk te komen, is erg belangrijk. Mensen die vaak over het hoofd worden gezien omdat ze misschien niet “opvallen”, is nog belangrijker dan degenen straffen die niet doen wat ze zouden moeten doen. Verzuimpreventie kan ook betekenen dat u de aanwezigheid en het goede werk van uw medewerkers beloont. Enkele tips zijn regelmatig in gesprek gaan met medewerkers, een platform creeëren waar wat minder uitgesproken medewerkers hun zegje kunnen doen of simpelweg werknemers aanspreken op hun uitmuntende prestaties. Wil je echt meester worden in belonen? Dan hebben wij hieronder nog een goude boekentip.

3.Creëer een goede werkomgeving

Onaangename werkomgevingen zijn een belangrijke reden waarom mensen soms verzuimen. Verzuimpreventie kan dan betekenen dat u een omgeving creëert die comfortabel, veilig en zelfs leuk is voor uw medewerkers! Mensen moeten hun werk doen om te kunnen voorzien in levensonderhoud, maar als u verzuim wilt voorkomen, moet u voorkomen dat hun werkplek een aanslag is op de geestelijke gezondheid van uw werknemers. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een prettige inrichting, fitness mogelijkheden of ontspanning op de werkvloer. Tip? Ga voor een pooltafel voor een dagelijks portie teambuilding en ontspanning.

 4.Vrije tijd!

Uw medewerkers voldoende vrije tijd geven kan zeker helpen bij het verzuimpreventie. Zorg ervoor dat de werkdag niet zo vol zit dat uw medewerkers geen ademruimte hebben. Het is belangrijk om hun voldoende pauzes te geven zodat ze op ‘adem’ kunnen komen. Om dit te realiseren zijn er verschillende software-programma’s die helpen bij het implementeren van rustmomenten. Klokjes op het beeldscherm die aangeven wanneer dit noodzakelijk is, of beeldschermen die op zwart gaan als er te lang achtereen gewerkt is. Soms gewenst, maar soms ook ongewenst. Daarom kun je wellicht beter een smartwatch aanbieden. Met behulp van een smartwatch, zoals de Apple watch of de Fitbit Sense kunnen werknemers zelf de hoeveelheid ademruimte per dag instellen. Het mooiste is nog dat deze smartwatches in veel gevallen in aanmerking komen voor co-financiering via de verzuimverzekeraar of zorgverzekeraar (eigen budget).

5.Zorg voor een preventiemedewerker

Als uw bedrijf erg groot is, kan nodig zijn om een preventiemedewerker aan te trekken, zodat die het verzuimgedrag tot de kern van de zaak onderzoekt. Verzuimpreventie is belangrijk genoeg om iemand aan te wijzen die specifiek gespecialiseerd is om het verzuim probleem te identificeren en op te lossen. Verzuim kost zo’n 250 euro per dag. Een goede investering dus om aan preventie wat aandacht te schenken. Gezien er in grote organisaties ook vaak een interne casemanager wordt ingeschakeld is de rol combineren tussen preventiemedewerker en casemanager vaak een goede keuze. Dit bespaart kosten en daarbij hebben werknemers een centraal punt waar zij kunnen aankloppen als het gaat om verzuim- en arbeidsongeschiktheid.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.